Hanna Ruohomaan mielestä kotimaan pääsarja ei saa olla ”joku pakollinen paha, joka pitää suorittaa kuin autokoulu”

Honkaan siirtynyt euralaishyökkääjä penää kotimaisille pääsarjoille arvostusta niin miehissä kuin naisissakin.

Vaikka Hanna Ruohomaa on liigakonkari, hän on ehtinyt kokea myös ulkomaisten kenttien tunnelmia. Euralainen pelasi kaudella 2014 Yhdysvaltojen yliopistosarjaa Northwestern Ohion riveissä.

Kysymystä, harkitsiko Ruohomaa nyt ulkomaille lähtemistä, seuraa pitkä puheenvuoro.

– En ole sulkenut ulkomailla pelaamista pois, mutta en sitä myöskään harkinnut, koska oma kauteni ei ollut onnistunut, Ruohomaa aloittaa.

– On sarjoja, joihin voisi lähteä, mutta niihin ei kannata lähteä vain lähtemisen vuoksi. Se on harmittava trendi, että halutaan vain pelata ulkomailla, muttei lainkaan tiedetä, mihin ollaan menossa, hän jatkaa.

– Harmitti myös, kun näin Helsinki Cupin yhteydessä haastattelun, jossa 11-vuotiaat tytöt kertoivat tavoitteistaan. He puhuivat, että haluavat lähteä ulkomaille ja päästä maajoukkueeseen.

Suomen mestaruutta pitäisi osata arvostaa

Ruohomaa ymmärtää molemmat haaveet. Samanlaisista asioista hän on haaveillut itsekin.

Mutta kommenteista puuttui silti jotain.

– Harmittaa, ettei puhuta tavoitteena kotimaisen liigan mestaruuden voittamisesta. Se mestaruus on kuitenkin tosi kovassa arvossa, Ruohomaa tietää.

Hän on mestaruuden saavuttanut. Kultajuhlat juhlittiin HJK:n kanssa syksyllä 2019.

– Pitäisi arvostaa ja nauttia urasta Suomessa. Harmittaa, että kaikki ajattelevat, että Kansallinen liiga on vaan joku pakollinen paha, joka pitää suorittaa kuin autokoulu, Ruohomaa täräyttää.

– Miesten puolella on ihan sama tilanne. Suomalaiseen futikseen tarvittaisiin sitä, että arvostettaisiin omaa pääsarjaa.

Ulkomaille voi lähteä vanhanakin

Ruohomaa on puhunut arvostuksesta myös pelaajayhdistyksen hallituksen jäsenen roolissa. Hän näkee, että koska jalkapalloa ei mielletä Suomessa kunnon työksi, sen arvostus on muita Pohjoismaita alempana.

Nykyisessä tilanteessa A-maajoukkuepelaajat ja lupaavat juniorit lähtevät jo aikaisessa vaiheessa ulkomaille pelaamaan, koska siten he voivat keskittyä täysipäiväisesti jalkapalloon.

– Missä me häviämme niille kuuluisille ulkomaille on raha, Ruohomaa painottaa.

– Mutta on sekin ihan realistista, että mä lähden vielä ulkomaille, vaikka olen nyt 26.

Ruohomaa mainitsee valtavirrasta poikkeavina esimerkkeinä Anna Auvisen ja Nikolai Alhon.

Auvinen lähti vuosi sitten 32-vuotiaana ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille ja suoraan Serie A:n Inter Milaniin. HJK:n kapteenina toiminut 27-vuotias Alho puolestaan teki joulun alla sopimuksen unkarilaisen MTK Budapestin kanssa.

– Ei ole olemassa vain jotain yhtä tietä. Kaikille on omat tiensä, Ruohomaa toteaa.

Jutta Rantalan siirto onnistui

Hän ei tuomitse nuorten pelaajien siirtoja, kunhan niissä on järki mukana. Hyvänä esimerkkinä hän mainitsee toisen EuPan kasvatin, HJK:ssa ja Hongassa maaleja takoneen Jutta Rantalan siirron Ruotsiin.

Rantala voitti HJK:ssa mestaruuden ja maalikuninkuuden 2019 sekä ansaitsi sarjan parhaan pelaajan ja hyökkääjän tittelit.

Köyliöläinen oli käytännössä pelannut kotimaisen liigan siinä kohtaa läpi. Ruotsin pääsarjaseura Kristianstads DFF:ssä odottivat uudet haasteet.

– Rantala meni hyvään sarjaan, hyvään joukkueeseen ja sai jatkosopimuksen. Tuollaisia siirtoja kannattaa tehdä, Ruohomaa arvioi.

Ruohomaa tietää, että hänellä on mahdollisuus samaan. Samalla euralaiskärki tietää, mitä se vaatii.

– Pitää pelata ihan pirun hyvä kausi. Toivottavasti tästä tulee uran paras kausi, Ruohomaa linjaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut