Harrastusrajoitukset säilyivät ennallaan, mutta sävy tiukentui kaupungin koronatiedotteessa – toimialajohtaja toivoo, että seuroissa ei sorruta nyt sooloiluun: "Pohjimmainen tarkoitus on turvata harrastaminen"

Soile Strander painottaa, että harrastaminen halutaan turvata, mutta seurojen pitäisi nyt sinnitellä ilman lähikontaktiharjoittelua ja harjoituspelejä.

| Päivitetty

Rauman siirryttyä uudelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen, kaupunki tiedotti perjantaina uusista koronalinjauksista. Harrastustoiminnassa jo käytössä olevia rajoituksia päätettiin jatkaa 28. helmikuuta asti. Tiedotteen sävy oli kuitenkin tiukentunut. Kaupunki kuvaili pitävänsä ehdottomana sitä, että seurat pidättäytyvät alle 20-vuotiaiden liikuntaharrastuksissa lähikontakteista.

Rauman koronajohtoryhmä linjasi perjantaina, että kaupunki tulee perumaan harjoitusvuorot, mikäli seurat eivät noudata ohjeistuksia.

– Joukkueurheilulajien valmennuksissa tulee huomioida, ettei harjoitus saa sisältää omankaan joukkueen sisäisiä lähikontakteja. Ilman lähikontakteja harjoitteleminen tarkoittaa sitä, ettei joukkuelajeissa voi järjestää myöskään harjoituspelejä, sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander sanoi tiedotteessa.

Strander myöntää Länsi-Suomelle, että seurakentällä on ollut nähtävissä, jossei nyt kapinointia, niin väsymystä rajoitusten noudattamiseen.

– Meillä on seuroja, jotka toimivat erittäin vastuullisesti ja hyvin linjoja noudattaen. Ikävä puoli on, että on ollut nähtävissä myös pyrkimystä porsaanreikien etsimiseen ja sanoisinko väljää tulkintaa sinänsä aika selkeisiin ATTR:n linjauksiin, Strander muotoilee.

ATTR on yhtä kuin Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä. Se on yksi asiantuntijatahoista, joiden ohjeita liikuntapalvelut Stranderin mukaan kuuntelee ja myötäilee.

Osa linjauksista on selkeitä. Kuten se, että sisäliikuntatiloissa tapahtuva alle 20- vuotiaiden kilpailu-, ottelu- ja sarjatoiminta pidetään keskeytettynä tai se, että harjoittelu tulee tapahtua varatuilla vuoroilla turvaväleistä huolehtien ja ilman lähikontakteja.

Vaikeampi on sen sijaan tulkita, keitä suositukset koskevat. Se käy vielä suht selväksi, että etusijalla mahdollistaa, että lapset ja nuoret pääsevät harrastamaan tutuissa ryhmissä. Aikuisten harrastustoimintaa suositellaan toteutettavaksi etänä, mutta alle 10 hengen ryhmät sisätiloissa ovat sallittuja asianmukaisin varotoimin.

Vaikein on tulkinta siitä, minkätasoista urheilua suositukset eivät koske. Kaupungin tiedotteen mukaan "suositus harrastustoiminnasta ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua".

– Sarjatasokentän tulkitseminen on haasteellista. Siinä liikuntapalvelut on pyrkinyt olemaan apuna. En sanoisi, että seuroissa on koettu epätasa-arvoa, mutta onhan siellä ollut sellaista, että miksi nuo tekevät noin ja me emme saa tehdä -henkeä. Ei isosti, mutta kysymyksiä on tullut, Strander myöntää, muttei halua mainita erikseen nimeltä mitään seuroja.

Epäselväksi jää tiedotteen pohjalta sekin, koskevatko samat rajoitukset sisätilojen lisäksi myös ulkotiloissa tapahtuvaa harjoittelua.

– Turvavälit ja kontaktirajoitukset koskevat myös ulkoilmassa tapahtuvaa harjoittelua. Ei virus katso, tapahtuuko kontakti sisä- vai ulkoilmassa, Strander selventää.

– Onhan se selvää, että jos kontaktia ei saa ottaa, niin eihän täysipainoista harjoittelua kaikissa lajeissa kykene toteuttamaan. Ymmärrän sen tuskan, mutta myöskin se täytyy ymmärtää, että olemme Raumalla tähän saakka huonoimmassa koronatilanteessa, eikä normaalitoiminta ole näissä oloissa mahdollista.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla lapset eivät päässeet joulu-tammikuussa harrastamaan ollenkaan, kun liikuntapaikat suljettiin koronatilanteen takia. Strander sanoi jo viime vuoden puolella Raumalaisen haastattelussa (7.12.2020), että kaupunki haluaa pitää liikuntapaikat auki viimeiseen asti ja turvata varsinkin lasten harrastamisen, koska sen loppuminen tietäisi isoja ongelmia tulevaisuudessa.

Myös aikuisten ja ikäihmisten hyvinvointia toki yritetään ajatella. Strander huomauttaa, että Rauma on halunnut pitää esimerkiksi uimahallin auki, vaikka naapurissa Porissa se on ollut välillä kiinni.

– Meidän pohjimmainen tarkoituksemme on, että kun menemme samoilla ohjeilla ja linjauksilla, pystymme turvaamaan harrastamisen, toimialajohtaja alleviivaa.

Kaupungin tiedote kokonaisuudessaan>>

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut