Harvinaiset naiset: näin paljon Suomen palloilusarjoissa on päävalmentajina naisia – "Joillakin ihmisillä on ilkeitä aikomuksia"

Jalkapallo on naisvalmentajien suhteen edelläkävijä maailmassa, jääkiekossa on eniten naisvalmentajia Suomen pääsarjoista.

| Päivitetty

Niin tasa-arvoisessa ja sukupuolettomassa maailmassa ei vielä eletä, etteikö naisvalmentaja palloilusarjoissa olisi poikkeus. Siksi oli kiinnostava uutinen, kun naisten jääkiekkoliigassa pelaava Tampereen Ilves tiedotti torstaina, että joukkueen päävalmentaja kaudella 2020–21 on Linda Välimäki.

Välimäki, 29, on entinen huippupelaaja, joka on uransa jälkeen valmentanut Ilveksen tyttöjunioreissa ja tyttökiekkokoulussa.

Viisinkertainen Suomen mestari oli maajoukkueessa voittamassa Suomelle muun muassa kahta olympiapronssia ja MM-hopeaa vuoden 2019 kotikisoista.

– Minusta on tärkeää, että tyttöjen ja naisten kanssa on myös naispuolisia valmentajia mahdollisimman paljon ja sekin on ihan tervettä, että johtoryhmissä olisi naisia poikien puolella. Mitä enemmän, niin mielestäni sen parempi, Välimäki linjasi sopimusjulkaisun jälkeen Ylelle.

Kiekkoliigassa useampi naisvalmentaja

Tällä kaudella naisten kiekkoliigassa on nähty laskentatavasta riippuen neljä tai viisi naispuolista päävalmentajaa: Hämeenlinnan Pallokerhon Katja Pasanen, Kalevan Pallon Marjo Voutilainen, Kuortaneen Mira Kuisma ja Helsingin IFK:n Saara Niemi.

Tulkinnanvarainen tapaus on Alavuden Peli-Veikot, jonka Noora Mäkiranta johdatti pelaajavalmentajana Mestiksen kautta liigan alempaan jatkosarjaan ja liigakarsintaan Rauman Lukon seuraksi.

Naisten MM-kisoissa päävalmentajina ovat toimineet ainakin Sveitsiä luotsannut Daniela Diaz ja Ruotsia koutsannut Ylva Martinsen.

Saara Niemi korosti viime MM-kisojen yhteydessä Ylen haastattelussa, että päävalmentajia valittaessa sukupuolella ei pitäisi olla merkitystä, vaan pätevyydellä.

– On hyvä, että molempia sukupuolia on mukana. Miehet ovat usein päätöskenteossa nopeampia, eivätkä jää empimään. Naisilla taasen vuorovaikutus on usein parempaa ja he ovat kokonaisvaltaisempia, Niemi pohti.

Jalkapallo edelläkävijä joukkuelajeista?

Edistyksellisin joukkuelaji naisvalmentajien suhteen lienee jalkapallo. Vuonna 2010 perustetun Women’s Super Leaguen joukkueilla on tällä kaudella ensi kertaa brittisarjan historiassa enemmän nais- kuin miespuolisia päävalmentajia.

Suomen naisten maajoukkueen päävalmentaja on ruotsalainen Anna Signeul.

Naisfutiksen huippumaista esimerkiksi Ruotsin, Yhdysvaltojen, Brasilian, Saksan, Ranskan ja Englannin joukkueita on johtanut MM-tasolla nainen.

Silti brittijulkaisu The Conversationin mukaan maailman naisliigojen päävalmentajat olivat kaudella 2016–17 yhä yli 90-prosenttisesti miehiä.Suomen liigajoukkueista kymmenestä seurasta kahdella on päävalmentajana nainen: Hongalla Rosa-Lappi Seppälä ja Tikkurilan Palloseuralla Pauliina Miettinen.

Naisten Korisliigan kymmenen seuran ainoa naisvalmentaja on Helsinki Basketball Academyn Mirka Dettman, miesten maajoukkuevalmentajan Henrik Dettmannin vaimo.

Esimerkiksi naisten Salibandyliigassa, Superpesiksessä, lentopallon Mestaruusliigassa tai käsipallon SM-sarjassa on joitakin naisvalmentajia, mutta ei ainuttakaan päävalmentajana.

– Tärkeää on kuitenkin, ettei eristetä naisvalmennusta tai -valmentajia liikaa omaksi alueeksi. Se ei ole saareke. Naiset analysoivat ja näkevät asioita eri tavalla, siksi olisi hieno nähdä miesjoukkueessakin naisvalmentajia, Saara Niemi sanoi.

Diacre turhautui tyhmiin kysymyksiin

Urheilu on ollut historian saatossa naisilta jopa kiellettyä. Kun naiset ovat jo tovi sitten raivanneet tiensä urheilemaan, on hiljalleen tullut korvauksen korottamisen ja valmentamisen vuoro.

Ehkä varsinkin miesten sarjoihin murtautuminen on ollut hidasta, koska tienraivauksen ensimmäinen aalto epäonnistui.

Italialainen Carolina Morace oli ensimmäinen miesten ammattilaisjoukkueen päävalmentajana toiminut nainen.

Pesti Italian kolmanneksi korkeimman sarjatason Viterbesessä kesti vuonna 1999 vain kaksi ottelua, koska Morace koki seuran presidentin sekaantuneen työhönsä.

Lasikaton murskaajaa saatiin odottaa vuoteen 2014 asti. Corinne Diacresta tuli tuolloin ensimmäinen naispäävalmentaja

Euroopan suurissa miesten sarjoissa, kun hän aloitti Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneen Clermont Footin peräsimessä.

Diacre valmensi Clermontissa vuodet 2014–17 ennen kuin siirtyi Ranskan naisten maajoukkueen peräsimeen. Hän myönsi myöhemmin, että pioneerin rooli ei ollut helppo.

Diacre turhautui, kun joutui vastaamaan jatkuvasti median edessä kysymyksiin, kuten onko hän pukuhuoneessa, kun pelaajat vaihtavat vaatteita.

– Joillakin ihmisillä on ilkeitä aikomuksia. He pyrkivät vakuuttamaan muita ihmisiä siitä, että nainen ei voi valmentaa miesten joukkuetta. Se muuttui helpommaksi ajan kanssa, kun ihmiset tottuivat. Joukkueen sisällä ei ollut mitään ongelmia, Diacre kertoi Guardianin haastattelussa.

Diacren vaikutuksesta tai ei, 2010-luvulla lasikatto on hiljalleen alkanut murtua ainakin Pohjois-Amerikan ammattilaisliigoissa.

Becky Hammon oli ensimmäinen naispuolinen apuvalmentaja koripallon NBA:ssa vuonna 2014. Hammon kirjaimellisesti raivasi tietä, sillä hänen jälkeensä sarjaan on tullut apuvalmentajaksi 12 naista.

Kathryn Smithistä tuli vuonna 2016 ensimmäinen täyspäiväinen valmentaja amerikkalaisen jalkapallon NFL:ssä Buffalo Billsissä. Samana vuonna jääkiekon NHL-seura Arizona Coyotes palkkasi Dawn Braidin päätoimiseksi luisteluvalmentajaksi.

Satakuntalaisittain mielenkiintoinen nimi on Tatjana Tikhonov.

Venäläinen on toiminut jo poikien mestisjoukkueen valmennustiimissä Vierumäellä ja viimeksi Puolan miesten pääsarjassa Podhale Nowy Targissa Tomek Valtosen valmennustiimissä kaudella 2018–19.

Legendaariseen Tikhonovin kiekkosukuun kuuluva Tatjana kertoi Länsi-Suomelle vuonna 2017 unelmoivansa valmentamisesta NHL:ssä, mutta haluavansa valmentaa sitä ennen Lukon tai Ässien liigajoukkuetta.

Tuleeko juuri Tikhonovista jääkiekon Diacre?

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut