Heikki Liedes hiljensi Montun, Pekka Virta juhli pyöreitä

Pekka Virran liigauran 700. ottelu päättyi makeaan voittoon.

Oli 30. päivä syyskuuta vuonna 2006, kun Pekka Virran ura alkoi liigajoukkueen peräsimessä.

Paikkana oli sama Niiralan Monttu, jossa tuli tiistaina myös uran 700. liigapeli.

Ura alkoi komealla 5–1-voitolla Jokereista, ja myös tiistain juhlapeli oli voitokas. KalPa kaatui vieraskentällä maalein 4–2 (1–0, 1–1, 2–1).

– Kyllä tämä voitto olisi kelvannut ihan missä tahansa. Voitto on nyt se juttu, se nyt on vähemmän tärkeä asia ketä vastaan se tuli ja mikä peli tämä oli minulle, Virta totesi ottelun jälkeen..

Pekka Virta on vasta kolmas valmentaja SM-liigan historiassa, joka yltää vastaavaan suoritukseen.

Hän ohitti tällä kaudella pelimäärissä jo Hannu Jortikan, ja tilastossa ovat edellä vain Hannu Aravirta ja Tappara-valmentaja Jukka Rautakorpi.

Virta on valmentanut Lukon lisäksi KalPassa, Porin Ässissä sekä Turun Palloseurassa. Kaiken kaikkiaan hän on toiminut päävalmentajana yhteensä 13 kautta SM-liigassa.

Liedeksen kuti hiljensi Niiralan Montun

Virran lisäksi vanhaa seuraansa vastaan pääsi juhlimaan Heikki Liedes. Voittomaalin iskenyt Lukko-hyökkääjä edusti kuopiolaisseuraa kahdella kaudella, minkä hän muisti vielä hyvin ottelun jälkeen.

– Edellisessä tilanteessa olin päässyt alivoimalla yksin läpi. En saanut maalia, ja ehdin miettiä jo vaihtopenkillä, että olisi se ollut hieno hiljentää tämä halli.

Tilaisuus tuli heti seuraavassa vaihdossa, kun Liedes tälläsi ylivoimalla kiekon takakulmaan.

Pelin 2–3-numeroihin siirtänyt osuma oli Liedekselle kauden neljäs.

Hän on viime peleissä saanut paljon vastuuta kärkiketjuista, ja nauttinut roolistaan. Maalinteko on Liedeksen tehtävissä bonusta, mikä tulee kovan raatamisen päätteeksi.

– Olen sen verran siinä jo pelannut, että alkaa ajatukset mennä kivasti yksiin.

– En kärkiketjussa paljon kiekkoa pidä, vaan roolini on luistelulla voittaa niitä päätykiekkoja ja kaivaa sitten pelivälinettä muille. Näin heillä ei kulu energiaa siihen, Liedes järkeili.

KalPa pääsi helposti peliin mukaan

KalPa-ottelun ensimmäisessä erässä Lukko meni 1–0-johtoon, kun 30-vuotias kanadalaishyökkääjä Brandon DeFazio yllätti aloituksen jälkeen täysin KalPa-maalivahti Denis Godlan.

Toisessa erässä Lukko päästi kotijoukkueen helposti peliin mukaan.

DeFazio otti kurittoman hyökkäysalueen kampitusjäähyn, KalPa sai ylivoimalla luotua painetta ja rankaisi heti jäähyn päätyttyä.

Aleksi Klemetti pääsi iskemään nopean kääntöpelin jälkeen vapaasti kiekon ohi Lassi Lehtisen, kun Lukon puolustus oli miehittynyt täysin vasemmalle laidalle.

Erä oli kauttaaltaan Lukolta todella rikkonainen.

Joukkue ei saanut aikaan kunnollisia hyökkäyksiä, minkä vuoksi myös puolustaminen jäi varsin passiiviseksi. Kun KalPa pääsi vauhdilla luomaan peliä, joutuivat Lukon pelaajat rikkomaan entistä enemmän.

Tämän myönsi myös Liedes.

– Hyvän avauserän jälkeen annoimme tosiaan vähän helposti kaverille sen pelin. Virhe siihen maaliin ja sitten sitä jäähyilyä.

Toisen erän erikoisuus oli KalPan ottama aikalisä. Joukkue oli painostanut 16 minuuttia, kunnes Lukko sai muutaman vahvan hyökkäyksen.

KalPan päävalmentaja Sami Kapanen halusi luultavasti rauhoittaa peliä, mutta toisin kävi. Lukko pääsi iskemään välittömästi aikalisän jälkeen toisen maalinsa, kun Eetu Koivistoinen löysi keskustasta Linus Nymanin. Tämän terävä veto upposi Godlan hanskapuolelta sisään.

"Vähän draamaksi se lopussa meni"

Kolmas erä näytti olevan hyvin Lukon hallussa, kunnes hyvässä vireessä viime peleissä ollut Alexander Texier pääsi Jaakko Rissasen kanssa karkumatkalle.

He syöttelivät Lukon puolustuksen sekä Lehtisen täysin ulos tilanteesta, ja Texier pääsi puttaamaan kiekon tyhjään maaliin.Tehopiste oli Texierin yhdestoista viimeiseen kahdeksaan otteluun.

– Oikeastaan toisen erän kaava jatkui. Olimme saaneet pelin taas hallintaan, mutta sitten vähän huono maali siihen, ja olimme purjeissa, Liedes muotoili.

Lukon pelin lisäksi koko ottelun loppu oli melkoisen sekava. Vuorollaan jäähypenkillä istuivat Lukosta Roni Sevänen ja Toni Koivisto, KalPalta taasen Joni Ikonen ja Texier.

Tunteet kävivät kuumana, etenkin kun Lukko-pakki Jakub Krejcik sai mailasta kasvoihin, mutta kyseinen tilanne jäi täysin ilman tuomariston huomiota.

– Vähän draamaksi se peli lopussa meni. Jos siitä tilanteesta olisi heti vihelletty jäähy, niin ei me oltaisi jouduttu alivoimalle lainkaan, Virta näki tilanteen.

Vierasjoukkue käytti kuitenkin sekavan tilanteen hyödyksi. DeFazio tarjoili maalin taustasta syötön B-pisteelle, josta Liedes latasi kiekon napakasti takakulmaan yli Godlan hanskan.

– Jäähyltä tulleen miehen olisi pitänyt ottaa minut, mutta pääsinkin uimaan ihan yksin taustalta siihen. DeFazio tarjoili hyvin, pistin silmät kiinni ja ammuin täysillä, Liedes veisteli.

KalPa lähti yrittämään tasoitusta ilman maalivahtia, mikä kelpasi mainiosti Justin Danforthille. Hän kirmasi läpiajoon ja sijoitti kiekon tyhjään verkkoon.

Lähellä oli myös KalPan tasoitus, sillä Ari Gröndahl kilautti siniviivalta kiekon tolppaan juuri ennen Danforthin karkumatkaa.Voitto oli Lukolle erittäin tärkeä, sillä joukkue nousi sillä kuudennelle sijalle ohi HIFK:n.

– Joukkue otti hyvin kopin siitä, mistä ennen peliä puhuimme. Pelissä sattuu ja tapahtuu, jos ei mitään yritä, niin ei mitään tapahdukaan. Hienointa, että niille tuli myös onnistumisia joille sattui virheitä, Virta totesi.

Perjantaina Lukko kohtaa kotikentällään paikallispelissä Ässät.

– Sitä peliä ei onneksi tarvitse vielä miettiä. Nyt nautitaan tästä sen verran, että huilataan Jyväskylässä ja jatketaan sitten, Virta sanoi.