Helsingin uusi halli mahdollinen MM-kisapaikaksi

HIFK pelaa uudessa suurhallissa vuonna 2021 ja on yksi mahdollinen paikka seuravan vuoden MM-kisoihin. Tällaisen johtopäätöksen voi tehdä projektin nykyvaiheesta.

Seuran puheenjohtaja ja hankkeen vetäjä Timo Everi kertoi projektin voivan hyvin. Hänen mukaansa Helsingin kaupunki on asemakaavavaiheessa ja sen pitäisi valmistua ensi vuoden aikana.

Kun asemakaava esitellään, niin sen jälkeen on edessä mahdollisten valitusten käsittely. Niitä tulee varmasti, mutta niillä on rajallinen käsittelyaika. Tämän jälkeen edessä on asemakaavan hyväksyntä tai hylkääminen. Kun kaikki tärkeimmät poliittiset ryhmät ovat hankkeen takana, niin asemakaava hyväksytään. Silloin edessä on rakennusluvan hakeminen.

Tosin omalla riskillä voidaan maanraivaus käynnistää jo aikaisemmin. Tehdään sen suhteen mitä tahansa, niin tämän yksinkertaisen laskutoimituksen mukaan rakennuslupa saadaan joko vuoden 2018 lopussa tai seuravan alussa. Kun rakennusaika on runsaat kaksi tai vajaat kolme vuotta, niin valmista pitäisi olla kauden 2021-22 alkaessa.

Jos tämä aikataulu toteutuu, niin on helppo laskea uuden hallin olevan mukana kilpailtaessa kevään 2022 MM-kisojen pitopaikoista. Viereinen Hartwall Arena on hiukan isompi, mutta se on huonommassa paikassa ja on yli 20 vuotta vanhempi. Ykkösvaihtoehtona on pidetty Tampereen uutta hallia, mutta ei pidä hämmästyä, jos ykköspaikka löytyykin Helsingin Nordenskiöldinkadulta. Kakkospaikaksi se ainakin on vahvoilla.

Halli tulee nykyisen hallin viereen parkkipaikan kohdalle. Uusi halli yhdistetään vanhaa, joten siellä vaikka voi jättiskriinin kautta seurata tapahtumaa uudessa. Tai pitää samaan aikaan jotain toista tapahtumaa.

Noita maansiirtotöitä todella tarvitaan, sillä uusi halli rakennetaan pääosin maan alle. Jää on noin 30 metriä maanpinnan alapuolella. Tätä maanalaista rakentamista on suunnittelemassa PES-Arkkitehdit, josta Tuomas Silvennoinen kertoi halliin tulevan ensin kaksi aitiokerrosta, joiden alapuolella on katsomo, jonka suuruus on noin 10 500 paikkaa.

Maan alle tulevat myös läheisen urheilukentän alle tulevat liikuntatilat kuten vaikka kuntosali.

Toinen suunnittelija on Arkkitehtuuritoimisto B&M, joka voitti arkkitehtuurikilpailun ja vastaa maan päälle tulevasta rakentamisesta. Tähän kuuluvat niin asunnot, hotelli, toimistot, kuin myymälät, joihin kuuluu mm. suuri päivittäistavaraliike.

Brittiläinen toimisto Populous on luonut areenasuunnitelman. Se on toteuttanut tai ollut mukana monissa uusissa halli- ja stadionkohdteissa.

Uusin yhteistyökumppani on Royal-ravintolat, jonka liiketoimintajohtaja Joonas Mäkilä arvioi koko hankkeeseen tulevan viidestä seitsemään ravintolaa. Nämä on jaettu neljään ryhmään, joka ovat asukkaat ja hotellivieraat, päivittäiset kävijät kuten toimistojen työntekijät, viikoittaiset kävijät kuten vaikka päivittäiskaupan käyttäjät sekä tapahtumakävijät. Yhteensä Royal -ravintolat on arvoinut kävijöitä olevan jopa kuusi miljoonaa vuodessa.

Entä sitten rahat? Sitä kysymystä on turha edes miettiä. HIFK kaipaa joka tapauksessa uutta hallia, ja kaupunki tietää sen. Kun julkista rahaa ei ole, niin kaupunki on kaavoittamassa niin paljon rakennusoikeutta, että sitä kautta tulee riittävästi yksityistä rahaa.

Näin kaupunki saa nykyaikaisen kokonaisuuden vain maata kaavoittamalla. Tätä vastaan ovat vain jotkut ”irtopisteitä” hakevat kaupunkipoliitikot, mutta näitä on niin vähän, ettei hankkeen toteutuminen ole vaarassa. Kyse on vain ajasta. Hyvin voi laskea sen olevan syksy 2021, jolloin valmista pitäisi olla.