Herra ja hidalgo

Marraskuu 2012, Porin jäähallin pukukoppikäytävä. Lukon ja Ässien välinen ottelu on juuri päättynyt, ja joukkueet siirtyvät pukuhuoneeseen.


Ilmassa on enemmän kuin pelkkä Lukon tyylikäs vierasvoitto. Ilta-Sanomat on pelin aikana uutisoinut, että tanskalaishyökkääjä Peter Regin siirtyy Lukkoon.


Urho-tv:n haastattelija tenttaa heti Risto Dufvalta asiaa. Lukon valmentaja ei osaa odottaa kysymystä lainkaan, mutta hän ei häkelly. RD kiistää kaiken.


Isken Dufvan kylkeen heti, kun televisiohaastattelu on ohitse ja kysyn itse, mistä nyt on kyse.


Dufva myöntää kuiskaten, että asiassa on vähän perääkin. Reginin kanssa on keskusteltu, mutta viimeisen tiedon mukaan tilanne on juurikin päinvastainen. On päätetty, ettei Regin tule Lukkoon.


Erehdyn kysymään, voisiko Dufva selvittää toimitusjohtaja Timo Rajalalta, onko tilanne jostain syystä saattanut muuttua pelin aikana.


Dufva astuu kuiskausetäisyydeltä metrin taaksepäin ja kovettaa ilmeensä.


– Tähän joukkueeseen ei tule yhtään pelaajaa minun tietämättäni. Ei yhtään, Dufva sanoo lujasti.Aina niin ei ole ollut. Lukolla ei ole ollut yhtä nimettyä henkilöä, joka olisi vastannut pelaajien hankkimisesta. Kauppoja on työstänyt puolenkymmentä ihmistä, joilla kaikilla on ollut omat mielipiteensä.


Niinpä usein pelaajahankinta on ollut kompromissi. Pukukoppiin on välillä marssinut aivan toinen pelaaja kuin päävalmentaja olisi halunnut. Sen jälkeen koutsi on joutunut miettimään, että kai tämäkin sitten ihan hyvä on.


Dufvan aikakaudella tilanne on kuitenkin muuttunut. Hän on persoona, jonka yli on vaikea kävellä.


Nyt Lukolla on yksi henkilö, jonka näkemysten mukaan joukkuetta rakennetaan. Pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalon ruutuna on olla kartalla, mitä pelaajamarkkinoilla tapahtuu. Toimitusjohtaja Rajala taas määrittelee hallituksen kanssa taloudelliset raamit.


Mutta joukkuetta rakentaa Risto Dufva.Tämän kauden Lukossa hänen kädenjälkensä näkyy selvästi. Raumalle hankittiin kokeneita kotimaisia pelaajia.


Pelaajia valittaessa painoi laadun lisäksi kansallisuus. Dufva laskee yhteisöllisyyden nimeen.


Ne ajat, jolloin SM-liigaa pelattiin vain omien kasvattien voimin, ovat lopullisesti historiaa.


Raumalaisuuden varaan Lukko-ryhmää ei voi rakentaa, joten seuraava yhteisöllisyyden kynnys pitää kaivaa suomalaisuudesta. Dufvan mielestä kansallisuuksien sulatusuunista ei voi rakentaa toimivaa joukkuetta.


Lukossa ollaan lähestymässä niitä elementtejä, joilla Dufva rakensi menestystarinaa JYPissä. Hän ei tehnyt sitä yksin, vaan aisaparina toimi seuran pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppänen.


Dufva kokosi ja valmensi kotimaisella rungolla kestomenestyjän. Kaikki merkit viittaavat siihen, että Lukossakin homma alkaa jossain kohtaa toimia.Urheilutoimenjohtajaa Lukolla ei vieläkään ole. Ei ehkä tässä kohtaa tarvitsekaan olla, sillä edistysaskel on otettu jo siinä, että nipun kokoaminen on vain yhden henkilön näpeissä.


Edelleen paras ja selkein malli olisi urheilutoimenjohtajan palkkaaminen. Yhdellä henkilöllä olisi vastuu valmennustiimin ja pelaajaringin kokoamisesta sekä samalla vastuu urheilullisesta menestyksestä.


Tulee myös hetki, jolloin Dufvan sopimus päättyy. Palataanko silloin kompromissien maailmaan?


Vai onko vihdoin aika kypsä lyödä avaimet käteen urheilumenestyksestä vastuun ottavalle urheilupomolle?