HIFK hankki maalivahdin Ilveksestä – NHL-sopimuksen tehneelle Lankiselle heti korvaaja

Markus Ruusu torjui viime kaudella kiekkoja Ilveksen lisäksi myös TuTon ja LeKin maalilla. Kuva; Jukka Rautio/Europhoto


IFK on tehnyt yksivuotisen sopimuksen maalivahti Markus Ruusun kanssa. Vasta 20-vuotias Ruusu on NHL-seura Dallas Starsin varaus kesältä 2015 ja on pelannut Liigassa yhteensä 20 ottelua JYPissä, KooKoossa ja Ilveksessä. Viime kaudella Ruusu pelasi Ilveksen lisäksi Mestiksen TuTossa ja LeKissä.

IFK:ssa neljä edelliskautta pelannut Kevin Lankinen siirtyy NHL-seura Chicago Blackhawksin riveihin.

– Markus on nuori ja lupaava maalivahti, joka on ollut ikäluokkansa kärkeä nuorten maajoukkueissa. Me seuraamme aktiivisesti nuoria maalivahteja ja Ruusun lahjakkuus ja harjoitusinto on tunnistettu, kommentoi IFK:n maalivahtivalmentaja Jan Lundell seuransa tiedotteessa.

IFK:lla on ensi kaudeksi sopimus kolmen maalivahdin kanssa: 30-vuotiaan Atte Engrenin ja kymmenen vuotta nuoremman Ruusun lisäksi seuralla on sopimus 1998-syntyneen Niilo Halosen kanssa, joka pelaa ensi kaudella IFK:n yhteistyöseura Jokipojissa.

Veskaritrion myötä on lopullisesti täysin varmaa, ettei konkari Niklas Bäckströmille ole sijaa Nordenskiöldinkadun liigamiehistössä. Käytännössä HIFK-uran loppuminen on ollut selvää jo pitkään, mutta Ruusun värväämisen myötä pukukopin ovi sulkeutui myös teoreettisesti. Näin Bäckström paketoi uransa erikoisimman kauden.

Lundell kuvailee Ruusua tunnolliseksi ja urheilulliseksi. 

– Näemme että hän on hyvä pari Atte Engrenille. Markus on teknisesti hyvä ja moderni maalivahti, jolla on perusasiat erittäin hyvin hallussa. Hän on nuori, joten kehitettäviä osa-alueita on vielä.

Ruusun päättynyt kausi Ilveksessä meni pipariksi. Peliaikaa lohkesi vain 11 ottelussa, torjuntaprosentti jäi 85,1:een ja selän taakse upposi kiekkoja lähes neljän maalin (3,75) ottelutahdilla. 

Niinpä Ilves hankki kesken kauden uuden maalivahdin pestaamalla Riku Heleniuksen Antti Lehtosen aisapariksi. Siinä kisassa Ruusun rooli hupeni olemattomiin.

HIFK:ssa tiedetään, että Ruusun läpimurto liigatasolle ei vielä viime kaudella onnistunut.

– Nuori maalivahti tarvitsee työrauhan ja hänen pitää tuntea, että häneen luotetaan. Kehittyminen ja täysiveriseksi ammattilaiseksi kasvaminen ei ole yhdestä tai kahdesta pelistä kiinni. Siihen tarvitaan pitkäjänteistä työtä ja sen työn aloitamme hänen kanssaan nyt, Lundell sanoo.

Kun tilaisuus tuli eteen, Ruusu päätti saman tien tarttua siihen.

– Minut haluttiin IFK:hon ja sitä ei tarvinnut kauan miettiä. Se merkitsi paljon, että täällä pääsee Suomen parhaaseen maalivahtivalmennukseen. Täällä on paljon kokemusta nuorten maalivahtien kanssa työskentelystä ja tämä on loistava mahdollisuus ottaa seuraava steppi urallani, kommentoi Ruusu.

IFK:sta ovat viime vuosina ponnistaneet Pohjois-Amerikkaan Ville Husso ja Kevin Lankinen, ja seuran junioreissa on puolenkymmentä nuorten maajoukkueiden maalivahtia.

Halonen oli viime kaudella 20-vuotiaiden maajoukkueessa, Henrik Tikkanen Pikkuleijonissa, Kari Piiroinen alle 17-vuotiaissa ja Henrik Risikko alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa. Lisäksi Jani Lampinen nimettiin Pohjola-leiriltä 2003-syntyneiden maajoukkuerinkiin.

Lisää aiheesta

Lainamies Markus Ruusu ei ujostele Ilveksen maalilla

Markus Ruusulla erinomainen lainakeikka - katso video

HIFK joutuu maalivahtikaupoille - Kevin Lankinen lähtee NHL:ään

Välipäiväväite: Kevin Lankinen on antanut ja antaa HIFK:lle mahdollisuuden

Näin Bäckström paketoi uransa oudoimman kauden - pelit IFK:ssa pelattu

Kärpät puski päätään Kevin Lankisen muuriin