HIFK julkisti naisten joukkueen, aloittaa ensi kaudella Mestiksessä

Saara Niemi on HIFK:n naisten joukkueen päävalmentaja.

Ei ihme, että Tuula Puputti oli torstaina innoissaan: HIFK liittyy naisten ja tyttöjen jääkiekkoon täydellä voimallaan.

- Tämä on ensimmäinen liigajoukkue, joka on oy:n tuella mukana. Muut ovat vain pelanneet saman nimen alla, kertoi tyttökiekon kehittäjä ja maajoukkueen manageri.

HIFK:lla on ensi kaudella kuusi joukkuetta ja vuonna 2015 aloitettu kiekkokoulu Gimmat skulaa. Nämä ovat naisten edustusjoukkue, neljä eri ikäluokkien juniorijoukkuetta sekä harrastejoukkue.

Edustusjoukkuetta valmentaa Saara Niemi, joka on paremmin tunnettu nimellä Tuominen. Hän on pelannut kaksissa olympialaisissa ja viisissä MM-kisoissa. Päättymässä olevan kauden aikana hän valmensi kiinalaista Kunlun Red Staria, joka pelasi Kanadassa seitsemän joukkueen CWHL:ssä. Kotiottelut pelattiin Kiinassa Shenzhenissä, mutta pääosin joukkue oli siis Kanadassa. Red Star olikin niin hyvä, että pääsi loppuotteluun asti. Sen se hävisi Torontossa vasta jatkoajalla Markham Thunderille.

Tulossa oleva perheenlisäys toi kuitenkin takaisin Suomeen. Laskettu aika on vain runsaan kahden viikon päässä.

HIFK aloittaa Mestiksessä, jossa oli kahdeksan joukkuetta. Joukkue perustuu pääosin HIFK:n yhteistyöseura Red Wingsin joukkueeseen. Se olikin Mestiksessä niin hyvä, että oli peräti neljäs.

Ei mikään ihme, että Niemen tavoite on nousta liigaan.

- Meillä on nuori joukkue, joka on saanut muutaman vahvistuksen. Pari paikkaa on vielä auki. Selkeä tavoitteemme on nousta liigaan. Minä menen vauvan ehdoilla, enkä ole varma olenko vaikka vierasmatkoilla mukana, mutta meillä on hyvä neljän valmentajan ryhmä, hän sanoi.

Yksi HIFK:n selkeä valtti on edustusjoukkueen maksuttomuus. Budjetti on noin satatuhatta euroa. Se on samoilla linjoilla liigan huippujoukkueiden kanssa.

Niemen arvion mukaan joukkueen pelaa ensi kaudella noin 40 ottelua. Malmi on sen pääpaikka, mutta muutaman kerran joukkue pelanneen myös Nordiksella.

Nina Koskela pääsi ensimmäisen kerran pukemaan päälleen HIFK:n paidan.

Joukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluu mm. puolustaja Nina Koskela, joka oli aikanaan KalPan joukkueessa sen noustessa liigaan. Hän uskoi saman tapahtuvan myös HIFK:ssa. Nuorta kaartia edustaa joukkueessa mm. maalivahti Sanni Ahola, joka kuuluu alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen. Ahola on helsinkiläinen ja on koko ikänsä ollut HIFK:n kannattaja.

HIFK on siis liikkeellä koko leveydellä.

- Helsinki on ollut musta piste naisten kiekkoilussa. Haluamme korjata tämän ja tarjota kaikille mahdollisuuden pelata, sanoi HIFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen, joka on jo pitemmän aikaa luonut suunnitelmia Puputin kanssa.

Viime vuonna tarjoutui ”oikopolkukin”, kun Espoosta oltiin HIFK:hon yhteydessä.

- Olisimme mielellämme ottaneet Bluesin edustusjoukkueen vastaan ja yhdistäneet sen toiminnan jo aloittamaamme tyttöjen kiekkoiluun. Mutta siitä ei tullut mitään, joka oli oikeastaan hyvä. Tälle alueelle mahtuu useampikin joukkue, Valtanen sanoi.

Puputti kertoi, että lisenssipelaajia on noin 4500. Hän sanoi näistä neljäsosan olevan pääkaupunkiseudulla.

- Olen todella innostunut sitä, että HIFK lähti mukaan. Se antaa varmasti esimerkkiä myös muille. Harrastajamäärät olisi saatava nousuun ja toiminta muutenkin vauhtiin monella paikkakunnalla, hän sanoi.

Ensi kaudella naisten liigassa pelaa kymmenen joukkuetta, kun tällä kaudella oli vain kahdeksan.

HIFK on 1980-luvun lopussa voittanut kaksi kertaa pronssia ennen toiminnan loppumista jääpulan takia. Seuran päätös antaa varmasti lisäpontta myös muille paikkakunnille.

Eikä kovinkaan suuria ennustajalahjoja tarvita, kun arvelee HIFK:n ensin nousevan liigaan ja voittavan muutaman vuoden kuluttua mestaruuden.

Lisää aiheesta

HIFK harkitsee naisten joukkueen perustamista