Hiihtolajien sunnuntairaportti: Suomen miehet räiskivät 18 hutia ampumahiihtoviestissä

Suomen Ilkka Herola huokui tyytyväisyyttä yhdistetyn maailmancupin sunnuntain kilpailun jälkeen. Takkuinen alkukausi unohtui hetkeksi, kun Herola sijoittui Italian Val di Fiemmessä seitsemänneksi erinomaisen hiihto-osuuden jälkeen.

– Kausi on ollut aikamoista taistelua, ja tämä oli torjuntavoitto. Viikonlopun aikana homma kehittyi koko ajan, ja tuollaisen hypyn pitää olla jo itsestäänselvä. Hiihto on hyvällä mallilla, Herola kommentoi STT:lle puhelimitse.

Tuollaisella hypyllä Herola viittasi 115,5 metrin loikkaan, joka takasi hiihto-osuudelle lähdön sijalta 23. Eroa kärkeen oli lähes kaksi minuuttia, mutta vahva hiihtäjä napsi sijoituksen kerrallaan ja nousi viidennestä sijasta taistelevaan joukkoon.Herola hiihti kymmenen kilometrin kilpailun lopun samassa joukossa muun muassa Saksan Eric Frenzelin, Norjan Jörgen Graabakin ja Norjan Jan Schmidin kanssa.

– Pari kaveria oli sitten lopussa virkeämpiä, Herola viittasi viidennen ja kuudennen sijan miehittäneisiin Frenzeliin ja Graabakiin.

– Porukkaan nouseminen vaati kovasti töitä, joten seitsemäs sija oli nyt maksimi.

Herola oli hiihtoajoissa kolmanneksi nopein kilpailun kärkikaksikon Vinzenz Geigerin ja Johannes Rydzekin jälkeen. Saksalaiselle Geigerille voitto oli ensimmäinen maailmancupissa. Japanin Akito Watabe oli kolmas. Mäkiosuuden jälkeen johtanut Franz-Josef Rehrl sijoittui neljänneksi.

Päävalmentaja Petter Kukkonen oli tyytyväinen Herolan suoritukseen.

– Mäessä pientä valoa on näkyvissä. Ei vielä kuitenkaan superhyvää. Hiihto oli tutun vahvaa, päävalmentaja kertoi.Ennen Val di Fiemmen kilpailua Herolan kauden parhaat sijoitukset olivat 11:s Ramsausta ja 13:s Lillehammerista. Suomen kokonaispanos on ollut vaisu edelliskausiin verrattuna, kun Eero Hirvosen valmistautumista kauteen häiritsi polvivamma, ja Herola on tuskaillut mäessä.

– Hyppy ei ole kiinni isoista asioista. Kotimäestä pitäisi siirtää vakiosysteemi muihin mäkiin. Muualla ylämäen laskuasento on erilainen. Uusiin mäkiin pitäisi saada tuntuma nopeammin, ettei se löydy vasta viimeisellä hypyllä, Herola painotti.

Suomalaisten heikot suoritukset ovat hiertäneet myös Kukkosen mieltä.

– Olemme olleet niin huolissamme, ettei enemmän voi ollakaan. Onhan se ollut kumma, kun miehet ovat pudonneet kumpuun. Tilanteesta on keskusteltu liikaakin, Kukkonen ruoti tilannetta.

Leevi Mutru oli 32:s, mutta mäessä epäonnistunut Eero Hirvonen ei startannut hiihto-osuudelle. Arttu Mäkiaho hylättiin mäkiosuudella.

– Ei haluttu rasittaa polvea, ja siksi Eero ei lähtenyt ladulle, Kukkonen sanoi.

Tulevana viikonloppuna maailmancupia kisataan Ranskan Chaux-Neuvessa, missä ohjelmassa on kolme kilpailua.

Dresdenin parisprinteistä kaksoisvoitot Norjaan ja Ruotsiin

Ruotsin naiset jatkoivat väkevää menoaan Saksan Dresdenissä järjestetyissä maastohiihdon maailmancupin kilpailuissa. Lauantaina henkilökohtaisen kilpailun kolmoisvoiton ottaneet Stina Nilsson, Maja Dahlqvist ja Jonna Sundling pääsivät palkintokorokkeelle myös sunnuntaina.

Nilsson ja Dahlqvist voittivat parisprintin, ja Sundling sekä Ida Ingemarsdotter sijoittuivat toiseksi. Kolmannelle sijalle ylsivät Norjan Mari Eide ja Maiken Caspersen Falla.

– Sääli, ettei meillä ole kolmea joukkuetta, Nilsson tuumi Ruotsin uutistoimisto TT:n haastattelussa ja viittasi ottamatta jääneeseen viikonlopun toiseen kolmoisvoittoon.

Miesten kilpailussa Norja otti kaksoisvoiton viestiduoilla Sindre Björnestad Skar/Erik Valnes ja Eirik Brandsdal/Pål Golberg. Venäjän ykkösjoukkue oli kolmas.

Suomi liputettiin ulos naisten ampumahiihtoviestissä – Mäkäräinen ei päässyt ladulleSuomen viestinelikon taival katkesi kolmannella osuudella ampumahiihdon naisten maailmancupissa Saksan Oberhofissa. Suomi jäi jo alusta lähtien reilusti kärjestä, ja taival katkaistiin kolmannella osuudella, kun kärkimaat ohittivat kierroksella Suvi Minkkisen.

– Tietysti se on pettymys, kun kävi näin. Toivoin, että tytöt olisivat pärjänneet paremmin alussa. Sitten minulla karkasi ajatus omalla osuudellani enkä pystynyt tekemään hyvää ja rentoa suoritusta, Minkkinen tuumi Ylen haastattelussa.

Suomen ensimmäisen osuuden hiihti Venla Lehtonen ja toisen Laura Toivanen. Kaisa Mäkäräinen olisi hiihtänyt ankkurisosuuden, mutta ei päässyt ladulle.

Kilpailun voitti Venäjä ennen Saksaa ja Tshekkiä.

Suomen miehet räiskivät 18 hutia ampumahiihtoviestissä

Venäjä rohmusi voitot sekä miesten että naisten viesteissä ampumahiihdon maailmancupissa Saksan Oberhofissa. Suomen joukkueet romahtivat kauas kärjestä, eivätkä naiset saaneet edes hiihtää kilpailua loppuun.Suomen miesten joukkueen muodostivat Tuomas Grönman, Tero Seppälä, Olli Hiidensalo ja Tuukka Invenius, jotka jäivät voittaja Venäjästä lähes yhdeksän minuuttia. Suomen nelikko ampui vaikeissa olosuhteissa yhteensä 18 ohilaukausta ja sijoittui 16:nneksi. Ranska oli kilpailun toinen ja Itävalta kolmas.

Antti Aalto 23:s, Kobayashin voittosarja katkesi

Antti Aalto oli parhaana suomalaisena 23:s mäkihypyn maailmancupin kisassa Val di Fiemmessä. Aalto hyppäsi ensimmäisellä kierroksella 121 metriä ja toisella 123,5 metriä Val di Fiemmen HS 135 -mäestä.

Japanin Ryoyu Kobayashin yritys voittaa ensimmäisenä miehenä seitsemän peräkkäistä maailmancupkisaa karahti seitsemänteen sijaan. Kisan ykkönen oli Puolan Dawid Kubacki, jolle voitto oli uran ensimmäinen maailmancupissa. Toiseksi hyppäsi Itävallan Stefan Kraft ja kolmanneksi Puolan Kamil Stoch.

Andreas Alamommo (43:s) ja Eetu Nousiainen (50:s) karsiutuivat finaalikierrokselta. Alamommo hyppäsi 114,5 metriä ja Nousiainen 108 metriä.