Huikeassa vireessä oleva Lassi Lehtinen hytisi ennätysvähän torjuntoja, kun Lukko löylytti HPK:ta – "Hyvältä paikalta sai katsoa peliä"

Lukko kukisti HPK:n täydellisellä kiekonhallinnalla ja huipputehokkaalla ylivoimapelillä.

| Päivitetty

Teknisesti ottaen HPK on edelleen jääkiekon hallitseva Suomen mestari, koska koronaviruspandemian takia mitalit jäivät viime keväänä jakamatta. Kultaisen kevään 2019 tapahtumat ovat kuitenkin Hämeenlinnassa vain kaukainen muisto. HPK yhdessä seurahistoriansa synkimmistä putkista, sillä joukkue pelasi keskiviikkona jo 16. peräkkäisen pelinsä ilman varsinaisen peliajan voittoa. Se on kyseenalainen uusi seuraennätys.

Liigaennätystä pitää hallussaan TPS, joka jäi kaudella 2014–15 peräti 22 kertaa peräkkäin ilman varsinaisen peliajan voittoa.HPK:n tuoreimman tappion aiheutti Lukko, joka haki Hämeenlinnasta täyden pistepotin maalein 0–6 (0–1, 0–3, 0–2). Raumalaisten voiton takeena oli huipputehokas ylivoimapeli.

Lukko on viime vuosina rikkonut ja kolkutellut seuraennätyksiä voittoputkissa ja sarjapisteissä.

Keskiviikkona ennätysvireessä oli maalivahti Lassi Lehtinen, joka nappasi nollapelin ainoastaan viidellä torjunnalla. Aiemmin kuudella torjunnalla liigaottelusta olivat selvinneet muun muassa Pelicansin paidassa vuonna 2000 torjunut Lehtisen isä Sami sekä Lukon toinen maalivahti Oskari Setänen, tuolloin TPS:n riveissä vuonna 2017. Kumpikaan ei kuitenkaan onnistunut pitämään nollapeliä.

Maaliskuussa 2019 Tapparan Christian Heljanko sai nimiinsä nollapelin yhdeksällä torjunnalla, mutta Lehtinen pani vielä reippaasti paremmaksi.

– Nyt kun kerroit, niin aika jännä tilasto. Junnuissa olen saanut nollan kuudella torjunnalla, mutta en ikinä ennen viidellä, Lehtinen totesi.

– Hyvältä paikalta sai katsoa peliä.

Klokin laukaus helposti sisään

Keskiviikon kamppailun avauserä oli kuin HPK:n kausi pienoiskoossa. Joukkue esitti kaukalossa iloisen näköistä hyökkäyspeliä ja sai esimerkiksi erän puolivälissä aikaan useamman minuutin myllyn Lukon puolustuspäässä.

Se ei kuitenkaan tuonut tulosta, ja hetkeä myöhemmin kaukalossa nähtiin Lukon Toni Koiviston vahvaa laitapainia ja Lukas Klokin laukaus, joka upposi pienestä kulmasta varsin helpon näköisesti ohi HPK:n maalivahdin Daniel Lebedeffin.

Ja vaikka HPK sai aikaan painetta Lukon päähän, se ei pystynyt avaamaan raumalaisten puolustuksesta edes laukaisupaikkoja. Lehtiselle kirjattiin erässä yksi vaivainen torjunta.

– HPK tuli ekaan erään aika lujaa, mutta saatiin se alku pois ja sen jälkeen niiltä varmaan vähän selkäranka katkesi, Lehtinen luonnehti.

Ylivoimamaaleja alkoi paukkua

Ottelun toinen erä alkoi paremmin näyttää, mikä on liigakärjen ja sarjajumbon ero. Raumalaiset käytännössä ratkoivat pelin ylivoimalla, kun Eetu Koivistoinen, Sebastian Repo ja Daniel Audette viimeistelivät kukin vuorollaan ylivoimaosuman.

Etenkin Audetten maali oli näyttävä, sillä kanadalainen kiskaisi kovan laukauksen aivan Lebedeffin räpyläpuolen ylänurkkaan Sebastian Revon aloitusvoiton jälkeen.

Lehtisen torjuntamäärä kuitenkin tuplaantui, sillä HPK pääsi ampumaan erässä kahdesti kohti Lukon maalia.

– Meillä on aika kiekollinen ryhmä, ja lähestymme puolustuspelaamistakin sitä kautta, että vastustaja ei voi tehdä maaleja, jos meillä on kiekko, Lukon kapteeni Heikki Liedes summasi Telian haastattelussa.

Lukolla enemmän maaleja kuin Lehtisellä torjuntoja

HPK vaihtoi kolmanteen erään maalilleen Eetu Laurikaisen, mutta se ei Lukon tahtia hillinnyt. Vili Saarijärvi pyssytti raumalaisten viidennen maalin, joka oli jälleen ylivoimaosuma.

Lukon neljättä ja viidettä maalia yhdisti Sebastian Revon voittama hyökkäyspään aloitus. Neljänteen maaliin sinikeltaiset tarvitsivat neljä sekuntia ylivoima-aikaa ja viidenteen viisi.

Lukon kuudes maali ja samalla viides ylivoimaosuma oli Eetu Koivistoisen käsialaa. Sentteri nosti kauden maalimääränsä jo 14:ään ja on enää kahden osuman päässä maalipörssin kärkisijasta ja Arttu Ruotsalaisesta.

Kamppailun tilastoista muodostui lopulta todellinen erikoisuus, sillä Lukolle kirjattiin lopulta enemmän maaleja kuin HPK:lle laukauksia kohti Lassi Lehtistä.

Lehtinen sai nimiinsä kauden neljännen ja samalla kolmannen peräkkäisen nollapelin. Huomionarvoista on, että kaikki nollat on kirjattu viidessä hänen viime pelissään.

– Ihan hyvin kulkee. Alivoimapeli on iso asia, ja meillä se toimii. Viidellä viittä vastaan on muutenkin keskimääräistä vaikeampi tehdä maaleja. Ei ole tarvinnut kuin ottaa perustorjunnat, Lehtinen vähätteli.