Huippukiekkoa tarjolla lähellä

Kohdakkoin alkava Liiga (o.s. SM-liiga) on kaikista päinvastaisista väitteistä ja turhista vähättelyistä huolimatta edelleenkin yksi maailman parhaista jääkiekkosarjoista, vaikka raha imuroikin pelaajaparhaimmistoa tehokkaasti niin Pohjois-Amerikkaan, KHL-liigaan, Sveitsiin, Ruotsiin kuin jopa Saksaan. Kotimaisesta tasosta voi ja pitääkin olla ylpeä, mutta maailman ehdotonta huippua ei Liiga enää edusta – joskohta on ikinä edustanutkaan.

Edellä mainituista sarjoista ainakin NHL ja KHL ovat paitsi palkoissa myös pelin tasossa ja pelaajien taidoissa mitaten kiistatta SM-liigaa edellä. Sitä tosiasiaa eivät edes Janne Niskalan kaltaiset satunnaiset paluumuuttajat pysty muuksi muuttamaan.

Pääsin itse seuraamaan viime viikonvaihteessa neljän KHL-liigassa pelaavan joukkueen eli Riikan Dynamon, AK Bars Kazanin, Minskin Dynamon ja Lokomotiv Jaroslavlin välistä turnausta Riikassa. Jo muutama peli osoitti, että parempien palkkioiden takaama taso ruplajäillä on vähintäänkin astetta parempi kuin Suomessa. KHL:n pelit alkavat jo kuluvalla viikolla, mistä syystä Riikan areenalla mentiin täysimittaisia pelejä täysillä, eikä enää peruuteltu kuin jossain Pitsiturnauksessa.

KHL-liigan elinkelpoisuutta on epäilty kausi toisensa jälkeen, eikä viime vuoden hopeajoukkue Lev Prahan karu kohtalo ole ainakaan epäilyksiä laannuttanut. Praha kaatui venäläisten rahahanojen tyrehtymiseen ja sama kohtalo uhkaa tällä hetkellä ainakin Riikan Dynamoa. Vielä viime viikonloppuna Dynamon kassasta puuttui paikallisten mukaan kokonaista 12 miljoonaa euroa, mistä syystä lopullinen rosterikin on pahasti levällään.

Lienee kirjoittamattakin selvää, että Vladimir Putinin nimeen ei Riikassa juurikaan vannottu. Tässäkin asiassa on kuitenkin myös toinen totuutensa. Kazanissa asiaa venäläiseltä puolelta seuraavan Ari Moisasen mukaan Putin on mennyt suosiossa jo heittämällä ohi Jumalasta ja kansa on valmis nielemään niin verta, hikeä kuin kyyneleitäkin saadakseen Neuvostoliiton suuruuden takaisin. Siinä ei paljoa paina, putoaako jonkun pienen EU- ja Nato-maan joukkue rahanpuutteen vuoksi KHL-liigasta vai ei.

Jos ja kun Dynamo pystyy KHL-liigan aloittamaan ja siellä myös koko kauden pelaamaan, on Riika mitä parhain mahdollisuus meille raumalaisillekin lähteä KHL:n otteluita seuraamaan. Pelin lisäksi myös puitteet ovat selvästi suomalaista tarjontaa paremmat ja mikä parasta Riikaan pääsee suoraan Turusta, eikä edes maksa paljon. Automatkaa Tallinnasta Riikaan kertyy noin 300 kilometriä eli varhain aamulla Raumalta starttaava autoilija on jo hyvissä ajoin illalla perillä.

Riikaa lähempääkin löytyy toki kaksi KHL-joukkuetta eli Helsingin Jokerit ja Pietarin SKA, mutta kokemuksesta tiedän talvisen Riikan huomattavasti talvista Helsinkiä tai Pietaria miellyttävämmäksi kaupungiksi ja hintatasokin on Latviassa selvästi Suomea tai Venäjää kukkaroystävällisesti.

Riikan Areenalla on takuuvarmasti myös parempi tunnelma kuin yhdessäkään SM-liigan ottelussa, eikä kysymys ole todellakaan Latvian lain antamasta mahdollisuudesta viedä olut tai jopa jäykempikin juoma muovimukissa katsomoon. Riikassa tunnelman tekee vahva kansallistunne – Latviassa Dynamo on koko kansan yhteinen joukkue. Siihen asemaan ei Jokerit tule ikävä kyllä ikinä pääsemään.