Huonon vaiheen jälkeen huippupeli – Lukon maalivahdilla muuttuivat tauolla mieli ja tekniikka

Daniel Lebedeff oli vireessä, kun Lukko katkaisi Jukurien voittoputken.

Kuin yö ja päivä.

Juuri niitä sanoja käytti Daniel Lebedeff, kun hän vertaili Lukon lauantaista suoritusta Mikkelin Jukureita vastaan sinikeltaisten edelliseen kohtaamiseen.

Se päti niin häneen itseensä kuin koko joukkueenkin suoritukseen.

Lebedeff oli aloittava maalivahti silloinkin, kun joukkueet kohtasivat Raumalla. Tuolloin Jukurit painoi neljä ensimmäistä laukausta verkkoon.

Ilta päättyi Lukon ylimääräisiin jääharjoituksiin ja luotto Lebedeffiin oli hetkeksi tiessään.

Mutta tarina oli täysin toinen, kun joukkueet kohtasivat lauantaina Mikkelin Kalevankankaalla.

Daniel Lebedeff oli suurin sankari, kun Lukko katkaisi Jukurien kolmen ottelun voittoputken ja nappasi kolme pistettä mukaansa maalein 2–3 (1–1, 0–1, 1–1).

– Oli vähän eri lähtökohdatkin. Me saimme levätä hyvin maajoukkuetauolla, Lebedeff huomautti.

Toisessa erässä kovaa tulitusta

Tosin matka Mikkeliin ei ollut kovin suora. Lukko lähti maanantaina Itävaltaan, kohtasi tiistaina CHL-pelissä HC Innsbruckin, matkusti takaisin Suomeen, vietti päivän Raumalla ja suuntasi sen jälkeen kohti Mikkeliä.

Molemmat matkat Lukko teki ilman viime aikojen ykkösmaalivahtiaan Samuel Harveytä. Koska hänen puolisollaan on laskettu aika ensi viikolla, Harvey jäi pois pitkiltä vieraspelireissuilta.

Se tiesi näyttöpaikkaa Lebedeffille, joka myös käytti tilaisuutensa hyväkseen.

Hän onnistui jo tiistain CHL-pelissä, ja lauantaina Mikkelissä miehelle kirjattiin 30 torjuntaa.

Niistä 17 tuli toisessa erässä, jossa Lebedeff joutui suorastaan kannattelemaan Lukkoa.

– Oli aika vilkas matsi. Aika paljon enemmän tuli laukauksia kuin normaalissa pelissä, sillä Jukurit pelasi suoraviivaisesti. Mutta joukkue puolusti hyvin mun edessäni, joten oli niin sanotusti kiva ilta, Lebedeff sanoi.

– Ainakin itse tykkään pelata tämmöisiä matseja, joissa tulee paljon laukauksia. Silloin pääsee hyvin peliin mukaan ja saa kiekkoon tatsia.

– Aina silloin tällöin tulee joku tilanne, mutta toivotaan, että ne torjutaan.

”Joukkue uhrautui erittäin hyvin mun edessäni”

Kahta lukuun ottamatta Lebedeff pystyi kiekot torjumaan. Kasper Soini täräytti avauserässä kotijoukkueen johtoon uransa ensimmäisellä liigamaalilla, ja lopussa kokenut Jarkko Immonen pystyi kaventamaan peliä, kun Jukurit pelasi ilman maalivahtia.

Lukko sai ensimmäisen maalinsa avauserässä, kun Jami Krannilan laukaus pomppi jukurivahti Rasmus Korhosen torjunnan kautta sisään.

Kaksi seuraavaa raumalaismaalia pamauttivat puolustajat. Toisessa erässä Josh Brook hyödynsi maskin ja ampui matalan kudin takanurkkaan.

Päätöserässä puolestaan Niclas Almari pääsi tempaisemaan kauden avausmaalinsa Julius Mattilan aloitusvoiton jälkeen.

– Joukkue uhrautui erittäin hyvin mun edessäni, ja teki mun pelini niin sanotusti helpoksi, Lebedeff arvioi.

– Oli tämä aika taistelupeli, mutta hyvät kolme pistettä lähti Rauman suuntaan.

Torjuntatyyliin tauolla viilausta

Jos katsotaan koko kautta, hän ei juuri helpoista peleistä voi puhua. Lebedeffille on kirjattu liigatilastoihin kymmenen peliä, ja hän on maalivahtitilastoissa sarjan hännillä.

Miehen maalikeskiarvo on 3,31 ja torjuntaprosentti 84,75. Paljon pelanneista maalivahdeista huonommat lukemat on vain SaiPan Jan Lukasilla, joka ei edes enää ole lappeenrantalaisten joukkueessa.

– Liigan puolella ei ole mennyt niin hyvin, mutta CHL:n puolella taas on mennyt hyvin. Se on itseäni vähän ihmetyttänyt, Lebedeff totesi.

HPK:sta täksi kaudeksi Lukkoon vaihtanut Lebedeff kertoi jo kauden alla, että hänen torjuntatekniikkaansa on lähdetty muuttamaan maalivahtivalmentaja Mikael Vuorion johdolla. Löytyykö selitys epävarmoihin otteisiin sieltä?

– En sen piikkiin pistäisi. En osaa edes sanoa, miksi on mennyt niin huonosti. Nyt olin hyvässä mielentilassa. Sain tauolta hyvän mielialabuustin, Lebedeff kertoi.

– Voin sanoa, että tauko teki mulle hyvää. Sain mieltä vähän pois jääkiekosta, ja muutettiin vähän asioita Vuorion kanssa. Ei mitään radikaalia vaan pieniä asioita. Otettiin vähän juttuja mun vanhasta tyylistäni.

Lebedeff myös tiesi hyvissä ajoin, että hänen on tarkoitus pelata ainakin tiistain CHL-peli.

– Innsbruck-peli oli mulle hyvä energiabuusti, hän kuvaili.

Kummitteliko mielessä ennen peliä, mitä edellisessä Jukurit-kamppailussa tapahtui?

– Ei. Keskityin vain tähän matsiin.

Lämsä onnellinen Lebedeffin puolesta

Myös Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä otti Lebedeffin suoritukset puheeksi pelin jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Se, mistä olen todella onnellinen, on meidän maalivahtimme Lebedeffin suorituksesta. Viime Jukurit-pelissämme hänelle tehtiin neljä maalia ja hänet vaihdettiin kuuden minuutin kohdalla pois. Se bounce back, jonka hän teki – olen siitä todella ylpeä, Lämsä totesi.

– Joku keikahti pelissä ympäri toisessa erässä,mutta meidän maalivahtipelimme oli siinä kohtaa todella hyvää. Sen takia me roikuimme siinä kohtaa tuloksessa kiinni.

Lämsä näki pelin ratkaisuksi Almarin maalin kolmannessa erässä.

– Sen jälkeen loppu oli voiton suojelua. Hyvää suojelua, hän summasi.