Huonostihan siinä sitten kävi! – Naisleijonat ontuu sijoitusotteluihin

Naisleijonat jäi ensimmäistä kertaa MM-kisoissa mitalipelien ulkopuolelle. Kuva: Henning Bagger / All Over Press

Kohu olympialaisten maalivahtivalinnoista, kohu päävalmentaja Pasi Mustosen yllätyslähdöstä kesken olympialaisten, vaikean olympiataaperruksen jälkeen iloinen pronssihymy, kohu kesken MM-kilpailujen alkusarjan tähtihyökkääjä Susanna Tapanin lähdettyä ystävänsä häihin ja shokkitappio puolivälierässä Tshekille.

Muun muassa näistä aineksista koostuu Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen kausi 2021–22, joka päättyy viikonloppuna MM-kilpailujen sijoitusotteluissa.

Tanskassa pelattavien MM-kilpailujen päätöspäivinä Suomi pelaa mitalien sijaan sijoista 5–8, koska Tshekki voitti torstai-illan puolivälierässä Suomen maalein 2–1 jatkoajalla ja päätti Naisleijonien komean mitalipelien sarjan.

Kapteeni Jenni Hiirikosken mukaan joukkueella on ollut kaikesta kohusta huolimatta työrauha.

– Turha keksiä selityksiä. Peilistä löytyy syy siihen, miksi olemme tässä.

– Hyvää tulosta lähdimme tähänkin turnaukseen hakemaan, joten turha keksiä selityksiä.

"Aurinko nousee huomennakin"

Ennen Frederikshavnin synkkää iltaa Suomi oli jäänyt arvokilpailujen mitalipelien ulkopuolelle vain Sotshin olympialaisissa 2014, jolloin Ruotsi oli vahvempi puolivälierässä. Vuoden 2017 MM-kilpailuista alkaen Suomi ylsi mitaleille viisissä arvokilpailuissa peräkkäin huipennuksena hopea MM-kotikisoissa 2019.

Nyt mitalihaaveet karisivat, ennen kuin sekava maajoukkue sai pelinsä minkäänlaiseen kuntoon.

Hiirikoski oli kentällä jatkoaikamaalin syntyessä, kyyristyi jään pintaan ja painoi kasvonsa kämmeniinsä. Pitkäaikainen maajoukkuetoveri Michelle Karvinen tuli lohduttamaan puolustajaa, joka myönsi pettymyksen olevan Sotshiakin rankempi.

– Aurinko nousee huomennakin, vaikka tällä hetkellä tuntuu todella surkealta.

– Tuntuu vielä pahemmalta (kuin Sotshissa). En tiedä, mitä sanoisi.

Päävalmentaja Juuso Toivola jätti spekuloinnit omaan arvoonsa ja myönsi, että jatkaminen päävalmentajana punnitaan.

Kuinka suuri pettymys tämä on sinulle valmentajaurallasi?

– Onhan tämä tietenkin suuri pettymys. Tämä kuuluu tähän. En olisi hakeutunut tähän (tehtävään), jos olisin pelännyt. Se on tämän ammatin varjopuoli. Se kävi nyt. Asioilla voidaan spekuloida. Analyysi tehdään pelien jälkeen. Meillä on kaksi tärkeää peliä, jotka pitää hoitaa.

Tejralova ratkaisi

Tshekki sen sijaan vei tällä kertaa työnsä loppuun. Jo vuosi sitten Tshekki piinasi Suomea MM-puolivälierässä, jonka Suomi selvitti lopulta 1–0 Anni Keisalan nollapelillä ja Sanni Vanhasen täysosumalla.

Torstai-iltana Frederikshavnin kalsean kylmä ja lähes tyhjä jäähalli tarjosi Naisleijonille puitteet, joissa "kuolemanottelun" tappion tuoma pettymys korostui.

Turnauksen kahdella tappiolla aloittanut Naisleijonat ei saanut peliään rullaamaan missään vaiheessa, vaikka selvitti alkusarjan lopuksi selvin numeroin Japanin ja Sveitsin.

Tshekki oli alusta asti nälkäisempi ja taistelevampi. Suomi kesti avauserässä Jenni Hiirikosken jäähyn, mutta ei tarjonnut vastustajaansa parempaa toisen erän ylivoimallaan.

Keisala ja Tshekin maalivahti Klara Peslarova näyttelivät päärooleja, mutta vaaralliset maalintekopaikat jäivät vähiin. Lopulta Daniela Pejsova yllätti Keisalan pari minuuttia ennen toisen erän päättymistä.

Päätöserässä Naisleijonat kiri tasoihin Noora Tuluksen täysosumalla. Jatkoajalla Aneta Tejralova ei aikaillut vaan laukoi loppulukemat alle minuutin pelin jälkeen.

– Tshekki tuli vahvasti otteluun ja osoitti pelille luonnetta alussa. Nousimme hyvin mukaan, tasoitimme, ja oli paikkoja ratkaista. Lopputulos kertoo tylyn totuuden. Spekuloida voidaan monella asialla, menneistä ja tulevista. Tämä on huippu-urheilua, ja jatkamme matkaa tässä turnauksessa, Toivola sanoi.