Hurja keihäskaari Otanlahdessa: 99,25 metriä!

Markku Vainion urheilukirja alkaa antiikin ajoista. "Jo silloin olympialaisissa oli dopingia, lahjontaa, kiristystä ja tuomaripeliä", perustelee Vainio.

Otanlahden yleisurheilukentällä on kilpaillut moni olympiavoittaja ja maailmanennätysmies. Euroopan tai maailmanennätykset ovat kuitenkin jääneet syntymättä.

Epävirallisesti ME-tulos on ylitetty Raumalla kahdesti, kertoo Markku Vainio tuoreessa kirjassa Kentältä ja katsomosta, joka on Rauman Penkkiurheilijoiden Kerhon 75-vuotisjuhlajulkaisu.

Olympiamitalisti Vilho Niittymaa (Rauman Urheilijat) kiskaisi harjoitusheitolla 47,90 kiekonheiton ME-tuloksen kesällä 1923. Viralliseksi tulokseksi sitä ei tietenkään voitu hyväksyä.

Hurjimmat lukemat tauluun iski Pentti Saarikoski vuonna 1956. Hän sinkosi keihään 99,25 metrin päähän! ME-tulos oli reilut 15 metriä vähemmän.

Saarikosken hirmukaarta ei löydy ennätysluetteloista, sillä se syntyi niin sanotulla baskilaistyylillä. Keihästä heitettiin kuin kiekkoa. Keppi lähti niin kovalla vauhdilla, että keihäs piti rasvata ja heittäjän pukeutua verkkatakkiin, ettei iho palaisi. Heittotyyli kiellettiin, koska keihäs lensi minne sattui - todella usein katsomoon.

- Mitenkähän olisi käynyt, jos Saarikoski olisi saanut heittää barra vasca -tyylillä Melbournen olympialaisissa, pohtii Vainio.

Raimo Savinainen (Rauman Urheilijat)  heitti vuonna 1972 Otanlahden takakentällä moukaria 67,72, mikä oli SE-tulos.

- Siinä saattoi dopingilla olla osuutta, arvelee Vainio.