Hylkiöhyökkääjästä tuli sensaatiojoukkueen tehotykki — Syntien kaupunki antoi kodin onnelliselle perheelle

Vegas Golden Knightsin Jonathan Marchessault karkasi nopeudellaan Winnipeg Jetsin Andrew Coppilta ensimmäisessä konferenssifinaalissa. Kuva: Marc Sanchez/Icon Sportswire

Jos pikkujunnu solmii luistimennauhat piukkaan ja hyppää jäälle ainoastaan päästäkseen NHL:ään, elämästä saattaa tulla kivinen ja kivulias.

NHL julkaisi tilaston, josta selviää karulla tavalla, miten vaikeaa NHL:ään on murtautua. Kanadalaisista junioripelaajista vain 0,025 prosenttia pääsee yrittämään ylimmällä sarjatasolla.

Vanhempienkin kannattaa pitää mielessä, että jääkiekkoa pelataan ensisijaisesti sen hauskuuden takia. Kavereiden, yhteisten kokemuksien, kiinnostavan pelin.

Kun kaikki natsaa, kiekkomaailma saa hienoja esikuvia ja tähtiä, joiden tekemisiä voi ihastella. Ne epäonnistuneet stoorit jäävät usein tekemättä.

Niitä on paljon enemmän kuin onnistumisia.

Yhdenkin NHL-ottelun pelaaminen on kova saavutus. Markus Hännikäisen tai Miikka Salomäen NHL-urat eivät näytä kovin kummoisilta verrattuna häikäiseviin uuden polven suomalaisiin. He ovat kuitenkin tehneet sen, mitä jokainen urheilija tavoittelee: repineet itsestään kaiken irti. Ulosmitanneet potentiaalinsa, kuten muodikkaasti sanotaan.

He ovat aivan yhtä isoja onnistujia omassa elämässään kuin Patrik Laine tai Sebastian Aho, vaikkei heitä olekaan suotu yhtä hyvillä pelimiehen lahjoilla.

Maailman parhaat pelaajat lyövät aina läpi oloista huolimatta, mutta suurin osa periaatteessa NHL-kelpoisista pelaajista joutuu tasapainottelemaan vuosikausia unelmaa jahdatessaan.

Osa antaa periksi, osa jatkaa niin pitkään kuin viimeinenkin portti on suljettu.

Joskus vaan kaikki natsaa. Niin kuin Vegas Golden Knightsin Jonathan Marchessaultilla.

***

Marchessaultia on verrattu usein Martin St. Lousiin, ja kieltämättä yhtäläisyyksiä löytyykin. Molemmat ovat pienikokoisia ranskankanadalaisia hyökkääjiä, joita yksikään NHL-joukkue ei koskaan varannut. Hän harkitsi vielä muutama vuosi sitten ponnahduslaudan hakemista Euroopan sarjoista.

Ura ei auennut kunnolla Columbus Blue Jacketsissa ja Tampa Bay Lightningissä, mutta viime kaudella Florida Panthersissa natsasi. Hänestä tuli ensimmäinen 30 maalin pelaaja sitten vuoden 2009 (David Booth).

Panthers sai hyvän panoksen roimalla alennuksella, sillä Marchessaultin pohjapalka oli vain 750 000 dollaria. Sopimus olisi jatkunut vielä tämänkin kauden, mutta Panthers teki ratkaisun, joka on varmasti kaduttanut. Panthers halusi suojalta laajennusdraftissa mieluummin peruspuolustajat Mark Pysykin and Alex Petrovicin kuin Marchessaultin.

Marchessault toivoi varmasti isoa roolia, mutta tuskin hän osasi edes haaveilla siitä todellisuudesta, joka on kohdannut tällä kaudella.

***

Marchessaultista on tullut yksi Golden Knightsin tuhkimotarinan keskushenkilöistä, joka on herättänyt huomiota paitsi peliesityksillään, myös värikkäillä kommenteillaan median edessä.

Marchessaultin, William Karlssonin ja Reilly Smithin ykkösketju dominoi jo runkosarjassa, ja pudotuspeleissä sama ralli on jatkunut. Kolmikon vauhtipeli on pudottanut vastustajan toisensa jälkeen kyydistä.

Marchessault kuuluu siihen pelaajakastiin, joka puhuu koko ajan. Sinänsä hupaisaa, että toinen Vegasin menestyksen kulmakivi on ranskankanadalainen maalivahti Marc-Andre Fleury, joka niin ikään länkyttää leukojaan jatkuvasti. Mainoskatkoilla kaksikko kokoontuu usein vaihtoaition eteen puhumaan kiivasta ranskaansa, josta suurin osa joukkuekavereista ei ymmärrä mitään.

Puhe jatkuu pelin jälkeen. Marchessault herätti huomiota ensimmäisen konferenssifinaalin jälkeen toteamalla, että seuraavaksi heillä on edessä pakkovoitto. Kyllä, sen Golden Knights voitti, kuten seuraavankin.

Golden Knights on nyt kahden voiton päässä Stanley Cupin finaalista.

Vegas Golden Knights on niin vahva, että se voisi saada maaliin vaikka soteuudistuksen.

***

Marchessaultin kommentit kumpuavat syvältä tunteista.

— Olemme vain joukko pelaajia, jotka yrittävät löytää kodin, Marchessault kommentoi konferenssifinaalien aikana.

Las Vegas ei näyttäydy ulospäin kaupungilta, jossa eletään seesteistä kotielämää, vaan pikemminkin syntien pesältä, jossa perheet rikkoutuvat. Mutta kyllä, sykkivän keskustan ulkopuolella vietetään ihan normaalia perhe-elämää.

Kotitematiikka on NHL-piireissä hieman ongelmallinen, koska se koti voidaan hetkessä heivata alta, mutta Marchessault on esityksillään ainakin nostanut paikallaan pysymisen todennäköisyyttä. Hän teki Golden Knightsin kanssa kuuden vuoden ja 30 miljoonan dollarin jatkodiilin.

Sportsnetin toimittaja Iain MacIntyre aloitti juttunsa muistuttamalla, että neljävuotiaan James-pojan elämän aikana isä on työskennellyt viidessä kaupungissa ja kahdessa eri liigassa. Kotona odottavat Jamesin ja vaimon lisäksi kaksivuotias Victoria-tytär ja vauva-William, joka syntyi pudotuspelien ensimmäisen kierroksen aikana.

— On mahtavaa, että nyt minulla on mahdollisuus rakentaa koti, jossa voin pysyä vuosia ja saada pysyvyyttä elämään, Marchessault sanoi jutussa.

Marchessault tarkoitti todennäköisesti lausunnollaan myös pelillistä kotia. Ja se on totta vie löytynyt. Hän nakuttanut 13 pudotuspeliottelussa 17 pistettä. Marchessaultin nopeus rankoo aukkoja koko ajan vastustajan puolustuslinjaan.

Marchessault sanoi, ettei hän unohda koskaan niitä aikoja, kun hän raatoi AHL:ssä saamatta mahdollisuutta NHL:n puolella.

— Muistelen niitä päiviä, kun tulin harjoituksiin eikä se oikein huvittanut. Yritin sanoa itselleni, että eivät asiat niin huonosti ole.

Eivät olleet, mutta nyt ne ovat vielä paremmin.