”Hyvä kello kilkattaa, Raumalle on nyt imua”

Petteri Nummelinin sopimus oli ensimmäinen julkisuuteen karannut tieto Lukon ensi kauden uusista pelaajista.

Päävalmentaja Risto Dufvan mukaan Lukon ensi kauden joukkueen rakentaminen on kulisseissa edennyt hyvin.

– Lajin sisäisessä viestinnässä kello kilkattaa koko ajan. Raumalla se on nyt hyvä kello, joka kilkattaa. Se olikin ensimmäisiä asioita, joita lähdin Lukossa muuttamaan. Tarkoitus oli saada imua ennemmin kuin työntöä. Tuntuu, että olemme onnistuneet, sanoo Dufva.

Lukon palkanmaksukyky tunnetaan Suomi-kiekossa erinomaisen hyvin. Viime kaudella Lukkoa enemmän rahaa pelaajiinsa käyttivät ainoastaan vuodesta toiseen paksulla shekkivihkolla operoiva Jokerit ja HIFK. Lukko, JYP ja Kärpät muodostivat vahvan kakkosryhmän ennen KalPaa, Bluesia ja Pelicansia.

Urheilussa raha ei ratkaise kaikkea. Joissakin tapauksissa pelaaja on valinnut Lukon sijasta toisen joukkueen. Esimerkiksi JYP on kiinnostanut pelaajia enemmän, koska joukkue on voittanut mitaleita. Ja kun joukkue menestyy, sen pelaajat pääsevät A-maajoukkueeseen ja alkavat saada hyviä tarjouksia ulkomailta.

Kotivoittoja


ylivoimalla

Lukko oli kauden puolivälissä kaukana tavoitteestaan, paikasta kuuden parhaan joukossa runkosarjassa.

– Pystymme vielä keräämään tavoitteeksi asetetut 100 pistettä, painottaa Dufva.

Hän perustaa väitteensä tilastoille.

– Ensimmäisistä kuudesta ottelusta saimme vain yhden pisteen. Mutta sen jälkeen olemme olleet sadan pisteen vauhdissa, sanoo päävalmentaja.

Kuuden sakkiin kiipeäminen edellyttää vielä parempaa. Käytännössä muutaman kunnon voittoputken.

– Selkein parannuskohde on ylivoimapeli. Se ei ole ollut riittävällä tasolla. Ei etenkään kotona, linjaa Dufva.

Kasper, Jesper ja Joonatan

Miten ylivoimamaaleja sitten alkaisi tulla?

– Meillä on tarpeeksi hyviä pelaajia, enkä menisi valmennustakaan moittimaan...

Dufvan mielestä kyse on ennen muuta psykologiasta, korvien välistä.

– Kolme iloista rosvoamme Kasper, Jesper ja Joonatan ovat yrittäneet tarjota kotiyleisölle liiankin hienoja maaleja, pohti Dufva tarkoittaen tanskalaista NHL-kolmikkoa.

Sekin auttaisi, jos Lauri Tukonen pysyisi terveenä ja Jussi Pesonen palaisi kokoonpanoon.

– Tukosella on takana vasta viitisentoista harjoitusta tällä kaudella. Se näkyy vielä Laten pelaamisessa. Pesosella kävi tosi huono tuuri. Pessillä oli ehkä kaikkien aikojen paras alkukausi pitkällä uralla ennen loukkaantumista, sanoo Dufva.

Tärkeäksi ylivoiman pyörittäjäksi kaavailtu kärkipakki Ryan Caldwell ei mahdu tällä hetkellä edes Lukon kokoonpanoon. Huonompi homma, mutta samalla tärkeä viesti muulle joukkueelle.

NHL-tähdet tuoneet lisää yleisöä

NHL:n työsulun vuoksi SM-liigassa on nähty tällä kaudella harvinaisia tähtiä. NHL-vahvistukset ovat nostaneet sarjan tasoa ja lisänneet yleisön kiinnostusta. Viime kaudella katsojia oli noin 5100 per peli. Nyt keskiarvo on noin 5250.

Yleisömäärän kasvun selitys lienee nimenomaan NHL. Eniten uusia katsojia ovat houkutelleet Jokerit ja TPS, joilla on nimekkäitä NHL-vahvistuksia.

Lukon katsojakeskiarvo on SM-liigan pienin – mutta Lukkokin on edellä omaa budjettiaan! Poikkeuksellista on sekin, ettei yksikään neljästätoista liigaseurasta ole merkittävästi perässä yleisötavoitteistaan.

Mikäli NHL-kausi peruuntuu kokonaan, on SM-liigaan tulossa lisää NHL-pelaajia. Ilmiö on mahdollisuuksien ja uhkien nuorallatanssia. Dufva myöntää, että taalamiljonääreille on pakko antaa pelillisiä erivapauksia.

Eilisessä ottelussa Jokereilta puuttuivat NHL-starat Valtteri Filppula (loukkaantunut) ja Erik Karlsson (pelikielto), mutta ensi viikolla Äijänsuolla nähdään kolme NHL-miestä myös vastustajan riveissä. Kärpillä on kova kolmikko Jason Demers, Jussi Jokinen ja Kyle Turris.

Eilisen matsin


tunnelmat ja kommentit:


www.kiekkoareena.fi

Seuraava ottelu Lukko-


Kärpät to 27.12. klo 18.30.