Iikka Kangasniemi Espoon ja Lahden kautta HIFK:hon

Iikka Kangasniemi on yksi HIFK:n uusista pelaajista. Europhoto/Jukka Rautio.

Yksi Harri Yrttiahon uusista valmennettavista on Iikka Kangasniemi. Hän oli juuri päättyneellä kaudella Pelicansin niin maali- kuin pisteykkönen. Hänestä fysiikkavalmentajalla ei ole kuin hyvää sanottavaa.

– Iikka on analyyttinen kaveri. Hyvässä kunnossa poika on. Hän kuuntelee tarkkaan ja haluaa kovasti mennä eteenpäin.

Juuri päättyneellä kaudella Kangasniemi teki 17 maalia, joilla oli kahdenkymmenen parhaan joukossa. 20 olisi hyvä luku ensi kaudella, mutta maalien aika on vasta paljon myöhemmin.

HIFK aloitti harjoittelun vasta maanantaina eli kaikki kokoonpano ja muut jutut ovat edessä elokuussa ja siitä eteenpäin. Nyt vasta harjoitellaan.

Kun Pelicans putosi ensimmäisellä kierroksella ja HIFK voitti pronssia, niin Kangasniemellä oli paljon pitempi loma kuin nykyisillä joukkuetovereillaan. Hän ehti niin käydä laskettelemassa Keski-Euroopassa kuin tehdä matkan Saksaan. Mutta niin harjoittelu kuin uusi joukkue olivat myös mielessä.

HIFK aloitti yhteisharjoittelun testeillä.

– Vähän ne pelottivat, mutta eteenpäin on menty.

Kangasniemi on syntynyt Oulussa, mutta on käytännössä vantaalainen Tikkurilan suunnasta. Perhe muutti etelään, kun poika oli vuoden ikäinen. Kiekkoilu alkoikin Kiekko-Vantaassa, josta tie vei 13-ikäisenä Helsinkiin ja Karhu-Kissoihin.

”Kissoista” hän siirtyi B-ikäisenä Bluesiin.

– Olen aina uskonut mahdollisuuksiini ja halunnut olla lätkäpelaaja. A-junnuissa meillä oli todella hyvä kausi, sain liigadiilin ja huomasin pärjääväni.

Blues voitti silloin mestaruuden. Tero Lehterä oli vastuuvalmentaja. Kangasniemi pelasi yhdessä Joel Janatuinen ja Peter Tiiivolan kanssa. Liigasopimuksen tehtyään hän pelasi kuitenkin Mestistä niin Kiekko-Vantaassa kuin TuTossa. Lopulta edessä oli myös Liiga, mutta se oli samalla myös Bluesin viimeinen liigatasolla. Talousongelmat olivat kasvaneet liian suuriksi.

– Pelaajana niitä ei oikeastaan edes huomannut. Oli hauskaa olla hallilla ja varsinkin loppukausi meni hyvin. Tuntui, että pääsi yhä paremmin juonesta kiinni. Jonkun verran pelaajia kyllä lähti, mutta muuten talouspulmia ei oikein edes nähnyt.

Kangasniemi oli lopulta neljänneksi paras pisteissä niistä, jotka pelasivat kauden loppuun Espoossa.

– Loppukaudesta arveltiin jatkuuko touhu Espoossa vai ei. Kun Lahdesta oltiin todella kiinnostuneita, niin paras mahdollisuus oli lähteä sinne. Siellä olikin kaksi hyvää kautta. Kehityin paljon ja se oli hyvä päätös. Lahti oli hyvä paikka pelata. Siellä sain mahdollisuuden näyttää ja käytin sen.

Sitten HIFK oli kiinnostunut.

– Näin tämän hienona mahdollisuutena. Jos pystyn täällä jatkamaan hyvin, niin se hieno steppi uralla. Tämä on iso ja perinteikäs seura ja varmaan Suomen näkyvin.

Espoossa hän pelasi yhdessä Antti Suomelan kanssa ja Lahdessa Juhani Tyrväinen tuli tutuksi, joten muutaman ryhmästä hän tunsi hyvin jo ennen joukkueen kokoontumista harjoituksiin.

Mahdolliset kokoonpanot ovat kuitenkin vasta elokuun asioita. Jos hyvin käy, niin HIFK:n kannattajat oppivat tuntemaan hänet hyvänä maalintekijänä.

– Varmaan salaisuus on tarkka laukaus oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan.

Mutta sitä ennen HIFK:n fanit tuntevat hänet pituudesta. Kangasniemellä on vartta vain 170 senttiä.

– Oli jo pienestä pitäen selvää, ettei minusta hirveän pitkää tule. Lapsena olin suhteessa oikeastaan vielä pienempi kuin nyt. Mutta ei se koko mikään haitta ole. Se pitää nähdä vahvuutena. Liikkuu ja kääntyy nopeasti. Itse en koe huonona asiana, vaikka ei pysty vetämäänkään pystyyn.

– Pyrin itsekin taklaamaan aika paljon. Pienempänä joutui aika paljon painimaan. On turha mennä kentälle pelkäämään. Pitää tietysti olla fiksu, hän sanoi.