Ikärasismiako?

Maailman suurissa palloilusarjoissa on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että päävalmentajat ovat vähintään 50 täyttäneitä ja heillä pitää olla myös omakohtaista pelaajakokemusta. Tällä mittarilla kotoista jääkiekon SM-liigaa ei siis välttämättä voi kehua suureksi palloilusarjaksi.

Tai sitten kysymys on puhtaasti ikärasismista. Kokoomuksen ja SDP:n vetämä hallitus on pyrkinyt aktiivisesti ajamaan korkeampaa eläkeikää, mutta jääkiekossa sitä ollaan pikemminkin pudottamassa. 63-vuotiaat Rauno Korpi ja Pentti Matikainen kuuluvat kiistatta maamme todellisten menestysvalmentajien harvalukuiseen joukkoon, mutta liigaan kaksikolla ei ole jostain kumman syystä ollut asiaa enää moneen vuoteen.

Jätin tarkoituksella mainitsematta herrat Suhonen ja Tamminen. Alpo ”Sivari” Suhosella on maileja takana 66 vuoden verran ja Juhani ”Takatukka” Tammisella puolestaan 64 vuoden kokemus. Kumpaakaan ei voi kuitenkaan hyvällä tahdollakaan nostaa suurten valmentajien kastiin, pikemminkin kysymys on suurista ja suulaista joka-asian lausuntoautomaateista.

Suomalaisessa nykyjääkiekkoilussa on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tapana haudata yli viisikymppiset valmentajat eläkkeelle. Kohta alkavalla liigakaudella puolen vuosisadan ikäpyykin ylittää ainoastaan kolme miestä eli 61-vuotias Pekka Rautakallio, 55-vuotias Kai Suikkanen ja 51-vuotias Risto Dufva.

Kauden aloittavien päävalmentajien keski-ikä on 44 vuotta. Kauden aikana se todennäköisesti kuitenkin kasvaa, jos esimerkiksi 50-vuotias Jukka Rautakorpi, 60-vuotias Harri Rindell, 61-vuotias Hannu Aravirta tai 58-vuotias Kari Eloranta keksitään vielä kutsua kehiin. 57-vuotias Hannu Jortikka luotsaa Suomen pikkuleijonia, joten hän ei ainakaan toistaiseksi tule kysymykseen.

Omaa merkittävää pelaajakokemusta liigavalmentajista on upean uran sekä kotimaassa että ulkomailla tehneen Rautakallion lisäksi viidellä muulla miehellä eli Antti Törmäsellä, Tomek Valtosella, Pekka Virralla, Pekka Tirkkosella ja Kai Suikkasella. Muut kuuluvat ryhmään ”juniorikokemusta löytyy, mutta ei välttämättä edes lupaavan juniorin statusta”.

Jääkiekko ei ole suinkaan ainoa urheilulaji, missä suomalainen systeemi ei suosi sen enempää iän kuin urankaan tuomaa kokemusta. Pahimmat esimerkit taitavat löytyä mäkihypystä, yleisurheilusta ja uinnista, joissa nuoret yliopistossa oppinsa ammentaneet teoreetikot ovat ajaneet kerran niin suuren ja mahtavan lajin kansainväliseltä menestystasolta kansalliseksi puuhasteluksi.

Jos palataan vielä jääkiekkoon, niin ainakaan allekirjoittanut ei pitäisi kovinkaan suurena ihmeenä, jos kauden päätteeksi liigamestaruudesta iskisivät yhteen kahden viisikymppisen osaajan eli Risto Dufvan ja Kai Suikkasen joukkueet. Pekka Rautakallio on hieno mies, jolle soisin menestystä persoonana, mutta ikävä kyllä Mika Toivolan ja Jukka Hirsimäen hänelle suomat ässät eivät taida riittää koko kauden kestävässä pelissä edes pienempään pottiin.