Jääkiekkoa maailman toisella laidalla, osa 4

Red Star Kunlunin paikallisen – siis kiinalaisen – uudenvuoden toivotuskuva. Kiinalaisten vuoden suurin ja tärkein juhla on tänä vuonna 28. tammikuuta. Kuva: Red Star Kunlun

Nyt on hyvä aika taas kirjoitella kuulumisia Kiinasta. Sitten edellisen kirjoituksen olemme muuttaneet Shanghaista joukkueen kotikaupunkiin Pekingiin.

Yleisöäkin on pikku hiljaa alkanut eksyä peleihin.

Parhaimmillaan peleissä on ollut reilu 8 000 katsojaa ja keskimääräinen kävijämäärä on varmaan noin 5 000 katsojaa. Halli on vaan niin iso, että 5 000 ihmistä 16 000 vetävässä hallissa näyttää aika vähältä. Mutta mukava kuitenkin nähdä, että ihmisiä on halliin löytänyt, ja pieni faniryhmäkin on jo muodostunut.

"Ensimmäisen erän jälkeen osa porukasta on jo lähdössä kotiin, kun eivät tiedä pelin jatkuvan vielä kaksi erää."

Hieman ovat pelin säännöt osalle vielä epäselvät, sillä ensimmäisen erän jälkeen osa porukasta on jo lähdössä kotiin, kun eivät tiedä pelin jatkuvan vielä kaksi erää.

Temple of Heaven. Kuva: Tuukka Mäntylä

Joulukuussa meillä oli paljon pelejä kotona. Pisteitä olisi ollut mahdollisuus ottaa enemmänkin, mutta edelleen olemme hyvissä asemissa playoffeja silmällä pitäen.

Ammattilaisen ei ehkä pitäisi keksiä tekosyitä, mutta välimatkat harjoituksiin ja peleihin tuovat täällä oman haasteensa. Hotellimme sijaitsee puolessa välissä peli- ja harjoitushallia. Ruuhkista riippuen matka kestää vähintään 45 minuuttia suuntaansa ja monesti yli tunnin, joten välillä on tullut ennen peliä istuttua kolme tuntia bussissa.

Jokainenhan sen ymmärtää, että eihän se aivan ideaali tilanne ole kotijoukkueelle. Olemme edelleen tasaisesti peleistä pisteitä ottaneet. Tietenkin täytyy erikseen mainita kotivoitto Jokereista. Suomalaisista takaisin saimme viime peliin Max Wärnin pitkän tauon jälkeen. Maxilla oli vahva sisääntulo takaisin peleihin ja tulee olemaan tärkeä apu loppukaudelle. Lahden Miika on näillä näkymin myös tulossa peleille seuraavaan peliin.

On hienoa saada kaksi alkukauden kantavaa voimaa takaisin kevään peleihin. Kahdeksan runkosarjan ottelua on vielä jäljellä, joista kaksi seuraava ovat kotona ja loput vieraissa. Helmikuun vietämmekin kokonaan reissun päällä ja palaamme vasta mahdollisiin playoffeihin takaisin Pekingiin.

Joulun aikana meillä oli hieman kevyempi peliaikataulu ja muutaman vapaapäivänkin saimme viettää. Suomestakin on perhettä ja ystäviä päässyt Pekingiin vierailulle. Vaimo oli joulu- ja tammikuussa kuukauden ajan viettämässä joulun aikaa kanssani. Hänen siskonsa kävi häntä viihdyttämässä pienen pätkän, kun olin itse pelireissulla. Omat vanhempani pääsivät myös käymään ensimmäistä kertaa Kiinassa. Yksi ystäväpariskuntakin kävi pyörähtämässä ja ihmettelemässä väkimäärää.

Aika hyvin ehdittiin tärkeimpiä nähtävyyksiäkin tutkia. Omat vanhempani pääsivät opastetulle päiväkierrokselle mukanani, kun olin tekemässä haastattelua venäläiselle urheilukanavalle. Käytiin tutustumassa Kiinan muuriin, Ming dynastian haudoille, jademuseoon ja teehuoneelle.

Kiinan muuri oli kyllä vaikuttava, ja oppaalta oli mukava kuulla kaiken näköistä Kiinan kulttuurista.

"Kiinan muuri oli kyllä vaikuttava."

Vaimon kanssa onkin tullut käytyä useammassa temppelissä sekä eläintarhassa. Kävimme myös pienessä kiinalaisessa ravintolassa, jossa pääsimme itsekin osallistumaan paikallisten herkkujen dumplingien valmistukseen. Hyvää tuli ja kukaan ei saanut vatsavaivoja.

Suomessakin uutiskynnyksen ylittäneet Kiinan saasteet ovat tulleet tutuksi.

Joulukuussa oli useampia todella saasteisia päiviä, jolloin ei kyllä kannattanut ulos mennä ilman hengityssuojainta. Montaa kirkasta päivää ei joulukuulle osunut vaan lähes päivittäin ”saastesumu” verhosi kaupunkia. Eikä täällä ilmanlaatu varmaan parhaanakaan päivänä yllä Suomen tasolle, mutta onneksi nyt tammikuussa on saastemäärä vähän vähentynyt.

Kielletty kaupunki saastesumun keskellä. Kuva: Tuukka Mäntylä
Suojaimet päässä kaupungilla. Tampereella tulee pään suojaamisen puolesta toimeen pelkällä pipalla...Kivihiilen poltto lämmitystarpeisiin talviaikaan on kuulemma suurimpia syitä saasteille sekä tietenkin teollisuuden tuomat päästöt. Tuulien mukana saastepilvet välillä saapuvat kaupungin päälle. Muutamasta päivästä viikkoon ne yleensä pysyvät ja sitten taas yhtenä päivänä saattaa olla aivan sininen taivas. Täällä kyllä huomaa että puhdas ilma on ehdottomasti yksi asia, mistä saamme Suomessa olla kiitollisia.

"Joulukuussa oli useampia todella saasteisia päiviä, jolloin ei kyllä kannattanut ulos mennä ilman hengityssuojainta... Puhdas ilma on ehdottomasti yksi asia, mistä saamme Suomessa olla kiitollisia."

Joulu oli tänä vuonna hieman erilainen.

Aattona oli peli, mikä on jo ihan tuttu rutiini. Viimeiset kolme vuotta on jouluaatto kulunut jääkiekon parissa. Joukkue oli järjestänyt pienet joulujuhlat vielä aattoiltana pelin jälkeen. Juhlat olivat ihan mukavat, vaikka hiukan jouluruokaa olisin kaivannutkin.

Sentään kuulimme eri kansallisuuksien omia joululauluja pelaajien esittämänä. Emme onneksi aivan ilman jouluruokaa jääneet tänäkään jouluna. Suuntasimme tapaninpäivänä suomalaisten pelaajien ja perheiden kanssa suomalaiseen Moi-ravintolaan täällä Pekingissä.

Ravintolalla on suomalainen omistaja ja pääkokki, joka oli loihtinut meille joulukinkut ja laatikot. Ravintola oli mukavan kodikas ja jos tulee ikävä makaronilaatikkoa tai karjalanpiirakoita, voi täällä käydä maistelemassa suomalaisia herkkuja. Uudenvuoden alkuillan vietimmekin vaimon kanssa kahdestaan ravintolassa ja loppuillan olimme isommalla porukalla laulamassa karaokea.

Ruokaa tekemässä.Kiinalaisten suurin ja tärkein juhla on heidän uusivuosi, joka osuu tälle vuodelle tammikuun 28. päiväksi. Paikallisilla onkin siinä useampi pyhäpäivä, jolloin he viettävät rauhaisaa aikaa perheiden kanssa. Me kuitenkin pelaamme silloin viimeisiä runkosarjan kotipelejämme toivottavasti matkalla kohti playoffeja.