Jääkiekkoturismia

Suomalaiskiekkoilijoiden virta KHL-joukkueisiin on lisännyt penkkiurheilijoiden matkoja. Erityiseen suosioon ovat nousseet Pietari, Riika ja Praha. Perjantaina 11.10. Prahassa pelasivat vastakkain viime vuoden tulokasjoukkue Lev Praha ja finalisti Traktor Tsheljabinsk. Ottelu päättyi kotijoukkueen selvään 7-2 voittoon. Yleisön joukossa oli muutama kymmenen suomalaisturistia, joista aika moni myös Raumalta.

Traktorin joukkueessa Petri Kontiola pyöritti näyttävästi ylivoimaa, mutta sai myös tililleen miinuksia. Lev Prahan suomalaiset esiintyivät hyvin edukseen. Petri Vehanen maalilla oli varmassa vireessä, ja puolustaja Topi Jaakola teki upean maalin. Valitettavaa oli Niko Kapasen loukkaantuminen heti ottelun alkuvaiheessa. Ns. alaraajavamma saattaa pitää Kapasen pidempäänkin poissa kaukaloista. Rauman Lukon viime vuoden kultakimpale Justin Azevedo on oivassa syysvireessä jaellen oivaltavia syöttöjä. Ottelu oli kokonaisuudessaan vauhdikas ja hyvätasoinen. Hyökkäyksiin lähdöt tapahtuivat nopeasti, eivätkä puolustajat jääneet oman maalin taakse pönöttämään kiekon kanssa. Hyökkäykset päättyivät useasti maalintekotilanteisiin, eivätkä laukaukset paukkuneet päätylankkeihin. Hienoa kiekkoiltaa olivat todistamassa myös Suomen jääkiekkomaajoukkueen johdosta Erkka Westerlund ja

Jari Kurri

.

Ottelua seurasi 4 000 katsojaa. Yleisömäärää verotti samaan aikaan toisessa hallissa pelattu paikallispeli Sparta Prahan ja Slavia Prahan välillä. Tavallisesti Lev Praha vetää 6 000–8 000 katsojaa.

Kari Jalonen palkattiin viime viikolla Lev Prahan uudeksi päävalmentajaksi. Raumalaismaalivahti Atte Engrenin mukaan Jalonen otettiin ilolla vastaan joukkueeseen. Atte Engren ei itse mahtunut perjantain ottelun kokoonpanoon johtuen osaksi KHL:n juniorisäännöistä. Engren pelasi ennen kauden alkua hyviä harjoitusotteluita, ja odottaa pitkän kauden aikana myös enemmän sarjapelejä. Harjoitukset ovat kovia ja kehittäviä. Työskentelyä haittaa lievä kielimuuri maalivahtivalmentajan tšekin kielen kanssa. Engrenillä on Lev Prahan kanssa kahden vuoden sopimus, ja hänen toivomuksenaan on jatkaa KHL:ssa mielellään Prahan joukkueessa. KHL:n pitkät pelimatkat ovat vaativia. Varsinkin hiljattain tehty viikon mittainen Siperian kierros oli raskas.

Suomalaispelaajat viihtyvät hyvin yhdessä, kuten myös heidän perheensä. Atten tyttöystävä Assi, joka on ollut mukana Prahassa alusta alkaen, viettää vapaa-aikaansa muiden suomalaispelaajien perheiden kanssa varsinkin pitkien pelimatkojen aikana.

Praha on erinomainen kaupunkilomakohde, vaikkei jääkiekko kiinnostaisi yhtään.

Auvo Koskialho