Jalonen: Luulin, että menee vuosi valmentamatta

Jukka Jalonen ei ollut käynyt malttamattomaksi, vaikka oli ollut viime keväästä lähtien ilman valmennustöitä saatuaan potkut Pietarin SKA:sta. Hän oli täysin valmistautunut olemaan koko kauden valmentamatta.

Houkutteleva tilaisuus tuli kuitenkin eteen, kun Hannu Jortikka päätti jättää paikkansa Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkueen peräsimessä.

– Sen olin päättänyt, että ensi kaudella valmennan jossain. Tämä tuli vähän yllättäen, koska Jortsulla oli vielä vuosi diiliä jäljellä, Jalonen kertoo.

Jääkiekkoliitto tiedotti Jalosen sopimuksen ulottuvan ensi vuodenvaihteen MM-kotikisoihin. Jalonen kuitenkin tarkentaa, että sopimus on mallia 1+1, "lähtökohtaisesti kaksivuotinen".

– Aika hyvä juttu pitää tulla, että lähtisin jonnekin muualle. Kaikki on tietysti mahdollista. Jos (Jarmo) Kekäläinen soittaa Columbuksesta, sitten pitää harkita, Jalonen heittää.

Kotikisoihin voittamaan

Nuoret Leijonat voittivat vuosi sitten maailmanmestaruuden, mutta jäivät pari viikkoa sitten päättyneissä MM-kisoissa seitsemänneksi.

– Kun on kotikisat kyseessä, ei voi muuta tulostavoitetta asettaa kuin voittaa mestaruus. Mutta tällä hetkellä tavoitteet ovat enemmän päivittäisessä tekemisessä kuin tammikuun alun yksittäisissä peleissä. Tulostavoitetta ei voi ylikorostaa, Jalonen alleviivaa.

Jalonen on tämän vuosituhannen menestyneimpiä suomalaisvalmentajia. Uran huiput ovat olleet SM-kulta HPK:ssa 2006 ja maailmanmestaruus Leijonien päävalmentajana 2011. Hän luotsasi A-maajoukkuetta vuodet 2008–13.

Nuorten maajoukkuevalmennnuksestakin Jalosella on kokemusta, tosin lähes 20 vuoden takaa. Hän hääräsi 90-luvun alkupuolella ja puolivälissä alle 17-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueissa.

– Tiedonvälitys ja -kulku ovat varmaan eniten muuttuneet. Tällaiset pitää huomioida valmennuksessakin. Pelikin kehittyy jatkuvasti, mutten usko, että muutos olisi kovin radikaali.