Jarno Kärki ja Antti Suomela yllätysniminä Leijonien Ruotsin turnaukseen — katso nimilista

Tapparan 22-vuotias tehopakkaus Henrik Haapala pelasi joulukuussa uransa ensimmäiset A-maaottelut. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tapparan tehokaksikko Henrik Haapala ja Veli-Matti Savinainen saavat seurakseen seurajoukkuekapteeninsa Jukka Peltolan, kun Leijonat pelaa seuraavan EHT-turnauksensa helmikuussa.

Miesten Euro Hockey Tour jatkuu 9.–12. helmikuuta Sweden Hockey Games -turnauksella. Suomen lisäksi turnaukseen osallistuvat Ruotsi, Tshekki ja Venäjä.

Suomen osalta turnaus käynnistyy Pietarissa, jossa vastaan asettuu turnauksen avausiltana Venäjä. Muut ottelut pelataan Göteborgissa.

Nyt nimetty A-maajoukkue on poikkeuksellisen liigapitoinen. Mukana on peräti 14 SM-liigapelaajaa. Määrä on erityisen iso, kun tiedetään, että Liiga ei jää EHT:n ajaksi maaottelutauolle. A-maajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki, ettei tilanne ole ideaali yhdellekään osapuolelle, Leijonille, pelaajille, eikä liigaseuroille.

– Tiedän itse seuravalmentajana, kuinka se kirpaisee kun jätkiä on poissa. Hyvää yhteistyötä on tehty seuravalmentajien kanssa, kun tällainen nimilista on mukana, Marjamäki kiitteli.

– SM-liigassa on ollut paljon aivan huikeita ja korkealaatuisia pelejä, ihan huippupelejä. Esimerkkinä voi sanoa runsas viikko sitten pelatun Tappara–TPS-ottelun, maajoukkuevalmentaja kehui.

– Totta kai, kun sarjassa on 60 ottelukierrosta, niin tasokin heittelee ja joukkoon mahtuu heikompiakin pelejä, Marjamäki myönsi.

Pelaajavalinnoissa mukana on nyt kaksi ensikertalaista. Ässien Jarno Kärki ja JYPin Antti Suomela pukevat ensi kertaa A-maajoukkueasun päälleen.

– Olen pitkään katsonut Kärkeä tarkemmin. Hän on vähän sellainen pelintekijätyyppi ja lisäksi hyvän kokoinen, 194-senttinen, Marjamäki perusteli.

JYPin Suomelan eduksi Marjamäki laski sen, että espoolaislähtöinen keskushyökkääjä pystyi tasaiseen pistetuotantoon myös syksyn siinä vaiheessa, kun keskisuomalaisilla oli joukkueena sarjassa varsin vaikeaa. JYPin kultakypärällä on 45 ottelun jälkeen tilillään 19+15=34 tehopistettä, mikä on kuin suoraa nousuviivaista jatkoa viime kauden saldolle Bluesissa. Silloin Suomela kokosi 52 ottelussa 13+13=26 tehopistettä.

– Ja kyllähän sekin täytyy sanoa, että sitäkin tulee mietittyä, ketkä voisivat olla seuraavia arvokisasenttereitä kahden-kolmen vuoden päästä.

Suomen joukkueesta löytyy 14 SM-liigapelaajan lisäksi, viisi pelaajaa KHL:stä ja kolme Ruotsin pääsarjasta. Osaltaan KHL-pelaajien määrään on vaikuttanut idän ison ihmeliigan lähestyvät playoff-ottelut. Koska Suomessa pelataan vasta runkosarjaa, liigamiehiä on ollut helpompi nimetä mukaan kuin KHL:ssä kiekkoilevia.

Kun neljä isoa euromaata kohtasivat viimeksi joulukuussa Moskovassa, Ruotsi voitti Hockey Tourin Channel One Cup -turnauksen. Leijonat oli Venäjän jälkeen kolmas yhdellä voitolla.

KHL:ssä kiekkoileva Miro Aaltonen voitti 4+1 tehopisteellään turnauksen maalipörssin ja pistetilastossakin ykkönen ennen Venäjän Ilja Kovaltshukia ja Ruotsin Linus Omarkia ja Tapparan leijonadebytanttia Henrik Haapalaa (2+1).

Maalivahdit:
30 Juha Metsola, Amur Habarovsk (KHL)
31 Mikko Koskinen, SKA Pietari (KHL)

Puolustajat;
2 Mikko Lehtonen, KooKoo Kouvola
4 Tommi Kivistö, Avtomobilist Jekaterinburg (KHL)
5 Miika Koivisto, Jukurit Mikkeli
7 Niko Mikkola, KalPa Kuopio
10 Mikko Kousa, Pelicans Lahti
15 Kristian Näkyvä, Linköpings HC (SHL Ruotsi)
36 Joonas Järvinen, Kunlun Redstar (KHL)
42 Ilari Melart, Luleå HF (SHL Ruotsi)

Hyökkääjät:
6 Antti Suomela, JYP Jyväskylä
12 Joonas Nättinen, JYP Jyväskylä
19 Veli-Matti Savinainen, Tappara Tampere
20 Sakari Manninen, HPK Hämeenlinna
21 Niko Ojamäki, Ässät Pori
22 Roope Hintz, IFK Helsinki
24 Jarno Kärki, Ässät Pori
25 Henrik Haapala, Tappara Tampere
34 Olli Palola, Växjö Lakers (SHL Ruotsi)
47 Antti Erkinjuntti, Pelicans Lahti
51 Tomi Sallinen, Kunlun Redstar (KHL)
81 Jukka Peltola, Tappara Tampere

Johtoryhmä:
Jere Lehtinen, GM
Jukka Lohva, joukkueenjohtaja
Lauri Marjamäki, päävalmentaja
Valtteri Immonen, valmentaja
Kalle Kaskinen, valmentaja
Ari Hilli, maalivahtivalmentaja
Jammu Öunap, lääkäri
Riku Koivunen, huoltopäällikkö

Edit: Juttua täydennetty Marjamäen lisäkommenteilla 14.35

Lisää aiheesta

Marjamäki: Tärkeintä on, että saimme palautetta

Marjamäki: Isossa kuvassa tärkeää on pelaajatuotanto

Kiekkostudio – Mitä World Cupista pitäisi ajatella? Entä kaukaloiden kaventamisesta. Katso video.