Jasper Lindsten ei aio luopua pelipaikastaan – "On ollut henkisestikin raskasta"

Jasper Lindsten nousi katsomosta TPS-sankariksi puolivälierissä. Kuva: Jukka Rautio/EuroPhoto.

Jasper Lindstenin kiekkosesonki on ollut hankalan sorttista henkilökohtaista vuoristorataa. Viime kauden läpimurtohyökkääjästä povattiin syksyllä jo seuraavaa turkulaista menestystarinaa kansainvälisiin kaukaloihin, mutta kauden edetessä kovat odotukset ovat hiipuneet toisenlaisiin mutinoihin. Ikävät loukkaantumiset ovat syöneet nuorukaisen virettä, loistokkaat hetket ovat muuttuneet arkiseksi puurtamiseksi ja pelipaikkakin on välillä mennyt.

Puolivälierien miinusmerkkiseksi jääneen avausottelun jälkeen Lindsten pudotettiin kokoonpanosta popcorn-osastolle, kunnes TPS:n ajauduttua syvän tehottomuuden kouriin hän sai uuden mahdollisuuden kuudenteen otteluun. Esitys ei ollut Lindstenin lyhyen liigauran loistokkaimpia, mutta hän lunasti lopulta tutun paikkansa mustavalkoisten ykkösvitjan laidalla sivaltamalla ottlusarjan paketoineen jatkoeräosuman itselleen tyypillisen soolon päätteeksi.

Lindstenin osuma ei ollut pelkästään SaiPa-sarjan päätös, se vei TPS:n ensimmäistä kertaa kevään 2010 jälkeen puolivälieriä pidemmälle.

– Kyllähän se oli tärkeä, varmaan urani suurin maali tähän asti, pääsin katkaisemaan kahdeksan vuoden putken joukkueelta. Toivottavasti nyt tulisi peliaikaakin lisää, Lindsten puntaroi.

Kliseisestä toisen kauden kirouksesta on turhaa puhua Lindstenin kohdalla, sillä vastoinkäymisten syyt ovat maanläheisempiä. Hän aloitti syyskauden viime vuoden tapaan tasaisen tehokkaasti, mutta marraskuun alussa loukkaantuminen sotki tahdin ja sen jälkeen etenkin maalinteko oli ajoittain tuskaisen vaikeaa pisteistä elävälle mailataiturille. Tammikuussa iski uusi epäonni vastustajan mailan osuttua Lindstenin silmään ja muutaman viikon täyslepo vei jälleen vireen pakkasen puolelle.

Jälkimmäisen sairausloman aikoihin osui myös pienoinen kohu, kun tuli julki, että Lindstenin ja TPS:n tiet ovat eroamassa kauden päätteeksi taloudellisista syistä. Seuranvaihdot ja sopimusneuvottelut ovat ammattilaiskiekkoilun perusarkea, Lindsten ei silti ole saanut juurikaan ymmärrystä osakseen.

Tilannetta ei varsinaisesti helpottanut se, että jälkimmäisen loukkaantumisen jälkeen sekä peliaika että onnistumiset ovat olleet kortilla. Tylyjen arvioiden takana tosiasiaksi jää se, että loukkaantumisista huolimatta Lindsten nakutti runkosarjassa tehopisteitä kutakuinkin aiempaan tahtiin.

– Loukkaantumiset sotkivat eniten, silmävamman takia en saanut muutamaan viikkoon tehdä oikein mitään, kuntopuoli pääsi notkahtamaan. On se ollut henkisestikin raskasta, mutta olen vain yrittänyt pitää itseäni kasassa ja auttaa joukkuetta silloin, kun pääsee pelaamaan, Lindsten tuumaa ohuesti huokaisten.

Välieräsarjaa edeltävän päivän harjoituksissa Lindsten kirmasi suosikkitontillaan, samassa ketjussa Eric Perrinin ja Tomi Kallion kanssa. Siitä paikasta hän aikoo pitää kiinni.

– Toivottavasti se maali avasi vähän itseluottamustakin ja saisin myös vähän enemmän vastuuta. Tunnen nyt olevani hyvässä kunnossa, mutta valmentajat tekevät päätökset.

Puolivälieräsarjaa kerratessaan Lindsten kehuu aiheellisesti SaiPaa, joka löysi keinot ajaa TPS:n ahtaalle. Hän arvioi toisaalta Palloseuran pelanneen osin myös menneiden aikojen mörköjä vastaan, menestymisen paine on Turussa nostanut vaisujen vuosien myötä onnistumisen kynnystä korkealle.

Siksi Lindsten näkee osittain hyvänä asiana SaiPalle kärsityt tappiot, joiden hän arvioi nostattaneen joukkueen henkeä. Onnistuneesti selätetyt vastoinkäymiset ovat olennaisia kasvukokemuksia mille tahansa urheilujoukkueelle.

– Nyt on helpompi lähteä Tapparaa vastaan, joukkue osaa jo käsitellä sen, jos tulee vaikea tappio. Jos oltaisiin enemmän tässä kahdeksan vuoden aikana päästy pudotuspeleihin ja pidemmälle, olisi varmaan voinut SaiPaa vastaan tulla se 4–0. Kolmen voiton jälkeen tuli jotenkin sellainen vaihe, että jokin alkoi hakata vastaan. Pelaaminen muuttui aika paljon neljänteen ja viidenteen peliin, joku siellä takaraivossa meidän porukkaa vaivasi.

– Meillä ei ole enää mitään hävittävää, toisin kuin lähtiessä puolivälieriin kakkossijalta, siinä asetelmassa oli pelkästään hävittävää. Uskon, että meiltä nähdään välierissä helpottuneempaa pelaamista, Lindsten povaa.

Helppous Tapparan kohtaamisessa on korkeintaan henkistä laatua, kukaan TPS-leirissä tuskin kuvittelee hallitsevan mestarin nujertamisen käyvän vaivattomasti. Lindsten uskoo kuitenkin, että tamperelaisten tuovan turkulaisryhmästä parhaat puolet eri tavalla esiin kuin SaiPaa vastaan käyty koruttoman raadollinen taisto.

– Pelit eivät helpommaksi muutu, mutta näitä pelejä voi verrata vaikka tennikseen: oman pelin taso riippuu aina vastustajastakin, yleensä parantaa sitä mukaa mitä parempi joukkue on vastassa. Vastaavasti oma pelaaminen voi olla vaikean näköistä heikompaa joukkuetta vastaan, Lindsten filosofoi.

Toisaalta Jasper Lindsten voi perustellusti katsoa luottavaisin mielin keskiviikkona starttaavaan välieräsarjaan. TPS vei nimiinsä jokaisen runkosarjan neljästä kohtaamisesta ja sarjapisteetkin kirjattiin turkulaisille tylysti 12–0. Onko TPS siis jopa ennakkosuosikki?

– Ei olla, meillä on vastassa kaksinkertainen mestari, joka on ollut finaalissa vissiin viisi kertaa putkeen. Kyllä me ollaan altavastaajia, kiva lähteä hakemaan henkistä yliotetta sitä kautta. Olisihan se hienoa katkaista Tapparan finaaliputken, etenkin nyt kun katkaistiin oma huono putki jo, Lindsten toteaa naurahtaen.

Selvää syytä pidempään jatkuneelle joukkueiden väliselle erikoiselle asetelmalle ei kuitenkaan pelaajan silmin ole. Runkosarjassa jokainen haastaja haluaa mitata omaa tasoaan erityisesti mestaria vastaan, viimeistään tässä vaiheessa kautta kuitenkin rutinoituneiden kirvesrintojen latauskin alkaa olla huippulukemissa.

– Yksi syy on varmasti ollut juuri se, että Tappara-matsit sytyttävät helposti. Mutta jotenkin pelityylitkin natsaavat hyvin meidän kannalta, toivottavasti jatkuu samaa tahtia, Lindsten tuumaa.

Lisää aiheesta

TPS:n kärkilaituri siirtymässä Ouluun

Koirankopista sankariksi - Lindsten ampui TPS:n välieriin

Lindsten palasi kentälle silmä sumeana - näkökyky edelleen vajaa

Jasper Lindsten ei pelkää toisen kauden kirousta