Jasper Lindsten ei pelkää toisen kauden kirousta

Jasper Lindsten uskoo pääsevänsä tuuletusten makuun tälläkin kaudella: Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

Niin sanottu toisen kauden kirous on yksi urheilumaailman tunnetuimmista kliseistä. Peruskaavan mukaan yhdellä kaudella odotukset ylittänyt joukkue tai pelaaja ei onnistukaan enää seuraavalla kaudella luovimaan paineiden ristiaallokossa, kun odotukset ovat jo valmiiksi kovat.

Kyynisyyteen ja pessimismiin sortuva ennustaja voisi tänä syksynä sovitella toisen kauden kirousta TPS-laituri Jasper Lindstenin ylle. 23-vuotias salolainen teki toki liigadebyyttinsä jo kaudella 2011–12, mutta pelasi vasta viime kaudella ensimmäisen kokonaisen liigasesonkinsa - ja onnistui yli kaikkien odotusten.

Lindsten valtasi paikan TPS:n kärkiketjuista, pelasi kaikki 60 runkosarjaottelua ja iski tehot 11+26=37. Onko nyt vaarana toisen kauden kirous?

–En usko, että se minuun vaikuttaa, rento Lindsten vakuuttaa.

–Kyllä sen kliseen takana voi totuuttakin olla. Niin sanotulla toisella kaudella odotukset ovat aiempaa suuremmat, ja jos kausi ei ala hyvin, mukaan voi tulla paineita. En kuitenkaan usko, että se minua haittaa. Niin paljon on muutenkin tullut valmentajilta paineita läpi koko urani. Uskon, että tulen handlaamaan homman ihan hyvin.

–Toki tiedostan, että tilanne on nyt tulos tai ulos. Viime kaudella otin paikan yläketjuista, nyt sellainen on piirretty minulle valmiiksi. Jos tulosta ei tule, voin tippua sinne, missä aloitin viime kauden. Se ei todellakaan kiinnosta. Nyt täytyy vain jatkaa samalla tavalla ja pitää se paikka. Kun tekee kaikki arjen asiat mahdollisimman hyvin, tulee sellaista jatkuvaa pientä kehitystä, Lindsten kertoo.

Luonteensa puolesta Lindsten ei vaikuta kuuluvan korkeimpaan riskiluokkaan toisen kauden kirousta ajatellen. Lindsten on varsin veitikkamainen persoona, joka ei vaikuta turhista murehtivan jäällä tai sen ulkopuolella. TPS:n syyskausi on mennyt Salo HT:n kasvatin mielestä mukavasti. CHL-saldo näyttää kahta voittoa ja kahta tappiota.

–CHL-peleissä mennään niin kovaa, että niiden avulla pääsee heti hyvin rytmiin mukaan. Uskon, että olemme heti Lukkoa vastaan liikkeellä hyvällä jalalla ja positiivisin fiiliksin, Lindsten viittaa perjantain liiga-avaukseen.

Lindstenille uusi kausi tuo mukanaan pienen muutoksen. Viime kaudella hän pelasi lähes koko sesongin Eric Perrinin ja Tomi Kallion laidalla, mutta tällä kaudella ketjun sentterinä on toiminut Perrinin sijaan paluumuuttaja Ilari Filppula.

–Alku oli Filppulan kanssa vähän vaikea, mutta nyt kemiat ovat löytyneet. Filppula tekee jotain pikkujuttuja eri tavalla kuin Perrin, vaikka katsomoon sitä ei välttämättä huomaa. Olemme käyneet pieniä asioita läpi ja yhteinen sävel alkaa löytyä. Innolla odotan, mitä tästä tulee.

–Perrin ja Filppula ovat aika samantyyppisiä pelaajia, mutta ehkä käynnistysvaikeuksia on hieman aiheuttanut se, että hän on pelannut erilaista peliä eri joukkueissa. Otti aikansa, että opimme tietämään, miten toinen pelaa. Viime kauden ketjussamme oli jokaisella selkeät tehtävät, nyt olemme etsineet "Ilulle" niitä tehtäviä. Ajan kanssa Filppula tottuu meidän tyyliimme. Samannäköistä se tulee olemaan kuin viime kaudella, Lindsten uskoo.

Kallion ja Lindstenin välinen kemia on sen sijaan alusta asti ollut käsinkosketeltavissa. Lindsten uskoo salaisuuden piilevän pelaajien samankaltaisessa pelityylissä.

–Tomppa haluaa pelata nopeaa peliä ja minä olen aina pelannut nopeaa peliä. Hän tykkää siitä, että karvaan mielelläni ja olen ihan hyväkin siinä. Hänen ei tarvitse yksin hoitaa niitä hommia. Pelityylimme ovat samanlaisia ja ajattelemme samalla tavalla, Lindsten uskoo.

Joukkueena TPS luottaa pitkälti viime kauden reseptiin, eli nopeaan ja aloitteelliseen jääkiekkoon, jossa luistin kulkee ja maisema vaihtuu. Pelissä on kuitenkin tapahtunut pieniä viilauksia. Hieman luonnonlapsimainen Lindstenkin on saanut totutella astetta kurinalaisempaan peliin.

–Viime vuonna sai mennä vapaammin, nyt yritämme pelata vähän tiiviimmin viisikkona koko kentän alueella. Se on se suurin muutos. Esimerkiksi avauspelissä yritämme aina lähteä viidellä miehellä, kun viime vuonna siinä sai välillä varastaa ihan luvan kanssa. Mitään isoa mullistusta ei kuitenkaan ole tullut. Pelaamme edelleen nopeaa kiekkoa. Pieniä asioita on korjailtu.

Perjantain Lukko-ottelussa Lindsten uskoo liigakauden alkuinnon näkyvän puolin ja toisin.

–En oikein tiedä, mitä odottaa. CHL-pelit ovat niin erityylisiä kuin liigaottelut. Liiga on ylipäätään muuttunut passiivisesta sarjasta aktiiviseksi. Uskon, että Raumalla mennään kovaa päästä päähän ja kaikilla on into päällä, kun liiga alkaa. Peli voi olla vähän yliaggressiivistakin.

–Mutta sehän sopii minulle, todellakin, Lindsten virnistää.

LUKKOTPS-OTTELUN KOKOONPANOT:

Lukko:

82 Ville Vahalahti–75 Arttu Ilomäki–22 Toni Koivisto
19 Janne Keränen–24 Joakim Hillding–10 Damien Fleury
31 Eetu Koivistoinen–39 Peter Tiivola–3 Eero Somervuori
15 Toni Suuronen–62 Jere Friberg–9 Heikki Liedes

28 Janne Niskala–20 Atte Mäkinen
18 Rony Ahonen–38 Simo-Pekka Riikola
67 Roni Sevänen–57 Johan Motin
27 Santeri Suistio

Aloittava maalivahti: Kaapo Kähkönen (varalla Lassi Lehtinen)

TPS:

67 Jasper Lindsten–81 Ilari Filppula–71 Tomi Kallio
52 Petrus Palmu–10 Eric Perrin–37 Patrik Virta
25 Teemu Väyrynen–44 Elias Karvonen–48 Lauri Pajuniemi
84 Ilkka Pikkarainen–29 Jonne Virtanen–51 Markus Nurmi

7 Henrik Tallinder–49 Ilkka Heikkinen
53 Tarmo Reunanen–37 Elmeri Eronen
20 Jani Forsström–26 Lucas Ekeståhl-Jonsson
40 Martin Berger

Aloittava maalivahti: Oskari Setänen (varalla Rasmus Tirronen)

Lisää aiheesta

Kausiennakko: TPS on luultavasti hyvä, mutta onko se tarpeeksi hyvä?

Läpimurto: Tarmo Reunanen toteuttaa pikkupojan unelmaa TPS-paidassa

TPS:n piste-ennusteet - viime kauden linjalla

Mutkikas väylä ykköseksi – TPS-vahti Oskari Setänen tietää, että nyt on paikka ottaa seuraava askel

Lukko saa avauspeliin kokeneen pistetykkinsä, mutta ei päävalmentajaansa