Jättiläinen idästä - Daniil Tarasov on liigahistorian kolmas venäläismaalivahti

Lähes kaksimetrinen nuorukainen valitsi Ässät, kun Salavat Julajev Ufa ei nähnyt vuoden sopimusta vaihtoehdoksi.

Ässien maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahl ehdottaa, että sovittu haastattelu venäläisveskari Daniil Tarasovin kanssa tehdään A-nuorten pukuhuoneessa. Hän uskoo, että rauhallinen ympäristö on nuoren maalivahdin kannalta parempi kuin rauhaton pelaajakäytävä.

Nopeasti paljastuu, miksi Rosendahl ajattelee niin. Tarasov vastailee iloisesti englanniksi esittäytymisvaiheen small talkissa, mutta ensimmäistä varsinaista haastattelukysymystä varten hän kaivaa puhelimen esiin.

Nuorukainen näppäilee vastauksen näytölle venäjäksi, ja puhelin kääntää lauseet englanniksi.

– Suomessa on hyvä mestaruussarja. Valinta kääntyi Suomen hyväksi, koska Suomessa pelataan aggressiivista ja nopeaa kiekkoa, joka on hyvin lähellä pohjoisamerikkalaista tyyliä, kuuluu vastaus kysymykseen, miksi Tarasov päätyi Ässiin pelaamaan.

Kieli hallussa, mutta arka käyttämään sitä

Missään vaiheessa keskustelua ei silti synny vaikutelmaa, että Tarasov ei ymmärtäisi englanninkielisiä kysymyksiä. Maalivahti on opiskellut kieltä koulussa, ja kun tilanne etenee, hän alkaa antaa vastauksia puhumalla englanniksi.

Kun vastaus vaatii mutkikkaampia lauseita, hän turvautuu uudelleen puhelimeen.

Kuvio on Rosendahlille jo tuttu. Hän on ollut jo monta kertaa haastattelussa Tarasovin tukena. Maalivahti hallitsee kielen, mutta epäröi käyttää sitä.

– Hän on matkustellut ja pelannut maajoukkueen kanssa esimerkiksi Pohjois-Amerikassa. Kiekosta englanniksi puhuminen on niin perusarkea, että siinä ei tule mitään ongelmia, Rosendahl painottaa.

Ja haastatteluja Tarasov on kauden kynnyksellä saanut antaa. Hän on vasta 20-vuotias, mutta silti kiinnostavampi tulokaspelaaja kuin moni muu.

Ufa ei suostunut vuoden sopimukseen

Nuori venäläinen on NHL-seura Columbus Blue Jacketsin sopimuspelaaja, joka torjuu alkavalla kaudella Ässissä lainasopimuksella.

Hän on ensimmäistä kertaa ulkomailla, ja viime kaudella pitkänhuiskea veskari pysäytti kiekkoja VHL-liigan Toros Neftekamskissa. Kaksi kertaa nuorten maajoukkuemaalivahti pääsi myös KHL-jäälle Salavat Julajev Ufan paidassa.

– Lähdin pois Venäjältä, koska minulla on Columbuksen kanssa sopimus. Venäjällä minulle tarjottiin vain kahden vuoden sopimusta. Halusin yhden vuoden sopimuksen, Tarasov perustelee.

– Ufa sanoi, että jos teen vain yhden vuoden sopimuksen, pelaan ainoastaan VHL:ssä. Haluan olla joka vuosi parempi, joten halusin paremmalle tasolle.

VHL on Venäjän toiseksi korkein sarjataso. Tarasov pelasi sarjassa viime kaudella 25 runkosarjapeliä maalikeskiarvolla 1,71 ja torjuntaprosentilla 92,8.

Pudotuspeleissä hän johdatti joukkueensa välieriin ja valittiin kauden päätteeksi VHL:n vuoden tulokkaaksi.

– Jos pelaan täällä paremmin kuin viime vuonna Venäjällä, lähden luultavasti ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan, Tarasov toteaa.

– Mutta en mieti sitä. Keskityn vain tähän kauteen. Haluan auttaa Ässiä voittamaan jokaisen pelin.

Toisen polven KHL-maalivahti

Tarasov on toisen polven maalivahti, sillä hänen isänsä Vadim pelasi pitkän pääsarjauran. KHL:ssä Vadim Tarasov pelasi Neftehimik Nizhnekamskin, Metallurg Novokuznetskin, Severstal Tsherepovetsin ja Salavat Julajev Ufan väreissä.

Daniil Tarasov on syntynyt Novokuznetskissa, mutta varttunut Ufassa.

– Elämä täällä ei ole hirveästi erilaista kuin Venäjällä, mutta onhan vieraassa maassa asumisessa aina ensin omat vaikeutensa. Kaikki on kuitenkin sujunut hyvin, Tarasov näkee.

Ässät on esimerkiksi hankkinut hänelle kielenopettajan, jonka luona Tarasov käy kahdesti viikossa. Maalivahtia odotti Porissa kalustettu asunto, jonka parveke vaikutti yhtä isolta kuin hänen edellisen kauden kämppänsä.

– Onhan hänen kanssaan ollut erilaista. Kävin itse hakemassa hänet Helsinki-Vantaan lentokentältä, ja ensimmäisen kuukauden ajan hänen kanssaan piti käydä kaupassa, Rosendahl paljastaa.

– Ajattelen silti, että kaukalon ulkopuolella häneen käyttämäni aika maksaa itsensä takaisin. Mieluummin käytän siihen kaksi tuntia ylimääräistä kuin että asiat ovat puolitiessään.

Harjoituksissa vastassa parempia pelaajia

Rosendahlin urakka helpottuu pian, kun Tarasov saa tyttöystävänsä Poriin. Tämä on aiemmin opiskellut Helsingissä ja hallitsee englannin hyvin.

Sen jälkeen Rosendahl voi keskittyä täysillä venäläisvahdin torjuntavireen viilaamiseen.

– Sanoisin, että hänen tekniikkansa on hyvä. Enemmän pitää keskittyä henkisen puolen asioihin. Hän pelaa nyt parempia pelaajia vastaan, joten maaleja menee harjoituksissa enemmän, Rosendahl toteaa.

– Kyllä, erilainen sarja, erilainen nopeus pelissä. Ja hiukan kovempia laukauksia, Tarasov myötäilee.

Andrei Vasilevskin isä maalivahtivalmentajana

Hän teki ensiesiintymisensä patapaidassa Pitsiturnauksessa ja pelasi vakuuttavasti. Tarasov on 196-senttisenä maalivahdiksi todella kookas, mutta silti hän on myös erittäin nopea.

Hänestä odotetaan jatkumoa kovien venäläisten NHL-vahtien ketjuun. Columbuksen entinen ykköstorjuja Sergei Bobrovski on kotoisin samasta Novokuznetskin kaupungista kuin Tarasovkin.

Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevskin isä, hänkin nimeltään Andrei Vasilevski, puolestaan toimi aikanaan Tarasovin maalivahtivalmentajana.

Tällä kaudella Tarasov hioo torjuntatekniikkaansa Rosendahlin opeilla, mutta taustalla vaikuttaa myös paljon nähnyt Niklas Bäckström, joka paketoi pelaajauransa keväällä.

Columbus pestasi Bäckströmin huolehtimaan eurooppalaisten maalivahtien kehitystyöstä. Käytännössä hän keskittyy Tarasoviin.

– Joka vuosi minulla on ollut hyvä maalivahtivalmentaja. Kaikilta olen saanut jotain hyvää peliini, Tarasov luonnehtii.

Kolmas venäläisvahti SM-liigan historiassa

Venäläiset maalivahdit ovat huomattavasti tavanomaisempi näky NHL:ssä kuin Suomessa.

Tarasov on vasta kolmas kansakuntansa veskaritehtaan edustaja koko SM-liigan historiassa.

– Todellako? Tunnen vain Aleksandr Georgijevin. Kuka se kolmas on, Tarasov kysyy.

Vastaus on Vladimir Myshkin, joka pelasi paikallisvastustaja Lukossa kaudella 1990–91.

– Ahaa. Venäläinen legenda, Tarasov hymyilee.

Ässien ja Lukon välinen hegemonia-asetelma on Tarasovillekin jo selvillä. Hän oli torjuntavuorossa raumalaisia vastaan niin Pitsiturnauksen aamupelissä kuin Isomäessä elokuussa pelatussa harjoitusottelussakin.

Maalivahtien nokkimisjärjestystä ei Ässissä ole etukäteen sementoitu, vaan myös Sami Aittokalliolle on luvassa torjuntavastuuta.

– Jos valmentaja sanoo, että pelaan perjantaina, olen valmis pelaamaan, Tarasov ilmoittaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut