Joensuu hakee potkua Leijonista

Viikonlopun jääkiekkomaaottelut Ruotsia vastaan motivoivat ainakin yhden Suomen pelaajan äärimmilleen. Jesse Joensuulla on Ruotsissa näytön paikka.

Joensuulla on Suomen maajoukkueesta mieluisia muistoja. 2012 hän hinasi USA-puolivälierän kahdella maalillaan Suomen kotikisojen MM-mitalipeleihin.

Nyt Joensuu tarvitsee Leijonia näyteikkunakseen, sillä syyskausi Pohjois-Amerikassa ja NHL:n Edmontonissa meni käytännössä hukkaan.

Raamikas, 193-senttinen laitahyökkääjä ei kovaa peliä kainostele, mutta jatkuva puurtaminen alemmissa jarruketjuissa jämäminuuteilla oli jo liikaa.

– NHL:ään en varmaankaan enää mene takaisin. Epäilen vahvasti, että minulle olisi siellä enää paikkaa, Joensuu arvioi Suomen keskiviikkoisten harjoitusten jälkeen Helsingissä.

Aivan hetken mielijohteesta hän ei arviotaan tee. Kokemukset NHL:n New York Islandersista 2008–11 eivät olleet Edmonton-visiittiä myönteisempiä, pikemminkin päinvastoin.

Jesse Joensuu on valmis antamaan näyttöjä leijonapaidassa.​
Jesse Joensuu on valmis antamaan näyttöjä leijonapaidassa.​

"On ollut totuttelemista"

Lievää ironiaa on siinä, että Joensuu teki Edmontonista joulukuussa lähdettyään loppukaudeksi sopimuksen Sveitsin liigaan Berniin.

Perinteikäs Bern ei ole huono valinta. Se keikkuu taas kerran kansallisen liigan kärjessä. Vauhtikiekkoilustaan tunnettu Sveitsin liiga on kuitenkin konstikas sarja kiekkoilijalle, joka vasta kokoilee haurasta itseluottamustaan.

– On ollut tosiaan totuttelemista peliin. Sveitsissä on isoimmat kaukalot, mitä missään ja peli aivan erilaista, mihin olen tottunut, Joensuu myöntää.

Onneksi katolinen Sveitsin pääkaupunki itsessään tuntuu tulokkaasta viihtyisältä paikalta.

– Bern on kiva kaupunki. Tuli vietettyä joulu siellä. Se on jouluinen kaupunki, vaikkei lunta paljon ollutkaan.

Joensuu päätyi Sveitsin liigaan Edmonton Oilersin päätöksellä.

– Edmonton maksaa palkkani kauden loppuun, joten seuralla oli päätösvaltaa siihen, missä pelaan.

Bernissä on pohjoisamerikkalainen komento. Antti Törmästä päävalmentajana seurannut Guy Boucher luotsasi NHL:ssä Tampa Baytä 2010–13 ja on 43 vuoden nuoresta iästään huolimatta niin sanotusti vanhan liiton mies.

– Pelipaikkani on vaihdellut ykkösketjusta kolmoseen. Valmentaja tykkää olla iso päällikkö. Hän sitten rankaisee treeneissä, jos peleissä tulee epäonnistumisia, Joensuu kertoo.

Kontiolakin janoaa hyvitystä

Myös keskushyökkääjä Petri Kontiola janoaa hyvitystä Leijonissa. NHL:n valloitus Torontossa jäi haaveeksi, osin selkävaivojen takia.

Kontiola palasi kesken kauden Pohjois-Amerikasta KHL:ään, jossa hän oli aiemmin ollut yksi jättämänsä Traktor Tsheljabinskin tärkeimpiä pelaajia.

Nyt KHL-seurana on Lokomotiv Jaroslavl, joka jatkaa Jokereille tutussa länsilohkossa pudotuspeleihin.

– Yritän kääntää alkukauden pettymykset ympäri. Ne ovat ollutta ja mennyttä, eikä niitä kannata miettiä. Lokomotiv on hyvä joukkue, 2013 MM-kisojen pistepörssin voittanut Kontiola kehuu.

Suomi kohtaa Ruotsin viikonloppuna kahdesti, perjantaina Västeråsissa ja sunnuntaina Tukholman Globenissa.
Suomi on pelannut Västeråsissa viimeksi maaottelun huhtikuussa 1994. Silloin Ruotsi antoi kyytiä maalein 8–2.