Jokerit otti kantaa Rauman rähinään

Jokerien johto otti nettisivuillaan kantaa välikohtauksiin, jotka sattuivat 3. marraskuuta pelatun Lukon ja Jokereiden liigaotteluiden yhteydessä. Pelin jälkeen kaksi raumalaista joutui sairaalahoitoon vammojensa takia.

Ohessa Jokereiden tiedote kokonaisuudessaan:

Mediassa vammojen aiheuttajat on leimattu Jokereiden kannattajiksi. Jokerit haluaa tällä tiedotteella selventää tekijöiden taustoja ja tarkoitusperiä.

Jokereiden viralliset faniyhdistykset Eteläpääty ry. ja Old Chiefs ry. järjestävät yhteistyössä Jokereiden sekä vieraspaikkakuntien joukkueiden kanssa matkat vierasotteluihin. Keskinäisellä konsultoinnilla ottelujärjestäjän sekä paikallisen turvallisuusorganisaation kanssa pyritään jo etukäteen ehkäisemään minkäänlaiset ylilyönnit ja ongelmatilanteet.

Rauman väkivaltatekojen taustalla ei ole kummankaan, ei Eteläpääty ry:n tai Old Chiefs ry:n jäseniä, vaan täysin irrallinen usean kymmenen henkilön joukkio. Heidän kanssaan ongelmia on ollut myös aiemmin. Kyseisellä ryhmällä on monta nimeä tai alajaostoa, kuten NKN (Nyt Kävi Näin), YB (Young Boys) tai MK (Miesten Kerho).

Jokerit haluaa korostaa, etteivät kyseisiin ryhmiin kuuluvat henkilöt edusta millään muotoa seuran ajamia arvoja eivätkä he ole mitenkään kytköksissä virallisiin faniyhdistyksiin. He eivät tee matkoja virallisten faniyhdistysten kanssa, vaan saapuvat otteluihin omin neuvoin, useimmiten tarkoituksenaan vain aiheuttaa pahennusta ja hakea konflikteja. He eivät otteluissa pukeutumisellaan erotu millään tavalla Jokereiden kannattajiksi, vaan sonnustautuvat tummiin asuihin ja piilottavat päänsä usein takkiensa huppujen suojiin.

Kyseiset henkilöt käyttävät Jokereiden virallisia isompia fanimatkoja hyväkseen. He pyrkivät ottelutapahtumissa soluttautumaan virallisten faniyhdistysten sekaan ja joskus siinä myös onnistuvat. Soluttautumisen ehkäisemisessä tarvitaan yhä parempaa yhteistyötä tapahtumajärjestäjän sekä turvallisuusorganisaation kanssa. Faniyhdistykset kommunikoivat em. tahojen kanssa ennen matkoja ja varoittavat piilevästä uhasta. Esimerkiksi Raumalla paikan päällä ottelun aikana turvallisuusosaston kanssa ei tässä täysin onnistuttu.

Fanikulttuuri ja väkivalta eivät liity millään tavalla toisiinsa. Eteläpääty ry:n ja Old Chiefs ry:n jäsenet sekä muut yhdistysten matkalla olleet fanit keskittyivät Raumalla antamaan tukensa omalle joukkueelleen ja saivat järjestäjiltä kiitosta käyttäytymisestään ottelun aikana. Ottelun jälkeisissä väkivaltaisissa tapahtumissa he eivät olleet millään tavalla osallisina, vaan heidät oli jo ohjattu yhdistysten busseihin ja kotimatkalle.

Väkivaltaan sortuva henkilö pahoinpitelee toista ihmistä luonteensa vuoksi, ei siksi, että kannattaa tiettyä jääkiekkojoukkuetta. Jokerit tuomitsee kaiken väkivallan ja vahingonteon. Seura tukee vankkumattomasti Eteläpääty ry:tä ja Old Chiefs ry:tä, jotka ovat tehneet fantastista työtä fanikulttuurin kehittämisessä. Virallisten faniyhdistysten sekä virkavallan kanssa tehdään töitä em. ongelmien ratkaisemiseksi.

Jokerit ei halua olla missään tekemisissä Rauman väkivaltaisista tapahtumista vastuussa olleiden henkilöiden kanssa. He eivät ole tervetulleita Hartwall Areenalle. Jokerit ei kaipaa heidän kaltaisiaan ”faneja”.