Joko Jokerien seuraennätys on nollapeliputkimies Zapolskin nimissä?

KHL:n kuumin. Ryan Zapolski on torjunut kolme peräkkäistä nollapeliä ja pitänyt maalinsa puhtaana jo 194 minuuttia ja 46 sekuntia. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Jos otsikon kysymykseen vastaa suoraan ja ytimekkäästi, vastaus kuulostaa 14 ottelun voittoputkessa tarpeettoman tylyltä.

Ei. 

Ryan Zapolski ei ole Jokereiden ennätysmies. Ei ainakaan vielä.

Muuta negatiivista Zapolskista ei nyt pystykään sanomaan. Huippuvireinen jokerivahti torjui sunnuntaina 22 kertaa ja nollasi viiden suomalaisvalmentajan komennossa pelaavan Ufan. Samalla sympaattinen amerikkalainen pelasi kauden kolmannen peräkkäisen nollapelinsä.

– Salaisuutemme on Zapolski ja se, miten pelaamme hänen edessään. Emme päästä paljon maaleja. Joinain iltoina teemme paljon maaleja, mutta joinakin taistelemme ja teemme yhden tai kaksi. Se on salaisuus, jokerikapteeni Peter Regin kiittelee.

Juuri nyt Zapolski ansaitsee Euroopan sarjojen kuumimman vahdin tittelin. Zapolski on Jokereiden seurahistoriassa vasta toinen maalivahti, joka on pitänyt verkkonsa koskemattomana kolme ottelua peräkkäin.

Kuinka paljon ennätykseen sitten on matkaa?

Tarkka vastaus on 33 minuuttia ja 57 sekuntia.

Zapolski on pitänyt maalinsa puhtaana nyt jo 194 minuuttia ja 46 sekuntia. Amerikkalaisvahdin lisäksi samaan on pystynyt vain hänen maanmiehensä Tim Thomas, jonka nimissä oleva seurahistorian pisin nollaputki on peräisin kaudelta 2004-05. Tuleva Stanley Cup -voittaja oli tuolloin yhtä soittoa ohittamaton 228 minuuttia ja 41 sekuntia.

Koko tuo "työsulkukausi" oli Thomasilta verraton.

Hän torjui NHL-miesten tähdittämässä SM-liigassa peräti 15 nollapeliä, mikä on yhä sarjan ennätys. Tapparan Juha Metsola sai 2013–14 tusinan täyteen ja löytyy liigatilaston kakkossijalta. Kolmospaikan jakavat Zapolski, Mika Lehto (Tappara) ja Niklas Bäckström (Kärpät), joiden kausiennätys on kymmenen nollapeliä.

Muistatko vielä? Tim Thomas torjui itsensä tilastoraamattuna tunnetun Jääkiekkokirjan kanteen pelaamalla yhdellä liigakaudella peräti 15 nollapeliä.


No, se SM-liigasta.
Zapolski pitää luonnollisesti hallussaan KHL:n maalivahtitilaston kärkipaikkaa. Torjuntaprosentti on hämmentävän kova 95,5, samoin päästettyjen maalien keskiarvo (1,11 ottelua kohden). Koko kaudelta nollapelejä on tilastoissa jo viisi.

Ei ihme, että arvostus on omien leirissä korkealla. 

– Zapolski on ollut monta kertaa tärkeä esimerkiksi silloin, kun olemme pelanneet kolmella viittä vastaan, jolloin usein livahtaa kiekkoja omaan maaliin. En muista, että hän olisi päästänyt yhtään helppoa maalia koko kaudella. Hän on ollut paras pelaajamme koko kauden, Regin kehui.

Suomalaisvahdeista korkeimmalla KHL:n torjuntatilastoissa on kiinalaisseura Red Star Kunlunin Tomi Karhunen (12:s), vaikka Tapparan kevään 2016 kultasankarin tilillä ei vielä olekaan yhtään voittoa. Kunlunissa ykkösvahdin paikka on juuri nyt tukevasti ruotsalaisen Magnus Hellbergillä.

Myös kivikovassa SKA Pietarissa veskarivalta on ainakin tällä hetkellä vaihtunut. Mikko Koskinen (tilaston 16:s) on jäänyt Igor Shestjorkinin taakse peliajassa.

Erinomaisesti esiintynyt Shestjorkin on koko KHL:n mittapuulla ligan toiseksi paras vahti Zapolskin jälkeen. 

Jokerit pelaa seuraavan kerran tiistaina, kun vieraaksi saapuu idän suosikkeihin lukeutuva Ak Bars Kazan.

Lisää aiheesta

Gilroy ampui maaleja ja ylisti Zapolskia - "Emme jahtaa ennätyksiä, haluamme vain voittaa"

Jokerien voittokulku sen kun jatkuu: Zapolskille nolla, Palolalle avausmaali

Zapolski torjui, Niemi laukoi ja Jokerit voitti

Zapolski ylistää: "Raumalle tulo oli elämäni paras päätös"

Jokerit vahvisti Zapolskin sopimuksen