Joko olisi jääkiekon vuoro?

Vuoden Urheilija-titteli on ollut jaossa vuodesta 1947 lähtien, mutta kertaakaan ei urheilutoimittajien valinta ole osunut vielä valtakunnan suosituimpaan ja useammallakin mittarilla myös suurimpaan lajiin ei jääkiekkoon. Tämä on suoranainen ihme ja tietyllä tavalla myös iso häpeä.

Häpeällistä on se, että vuoden 1990 äänestyksessä kollegat näkivät yhden heiton keihäsihme Päivi Alafrantin saavutukset parempina kuin sen ajan kiistattomaan kansainväliseen ykkösketjuun kuuluneen Jari Kurrin tekemiset. NHL:n palkintoraati on Kurria arvostanut, mutta Suomesta hän ei ole ansaitsemaansa ikinä saanut.

Kirjoittaja äänesti Teemu Selännettä vuoden urheilijaksi 2014.​
Kirjoittaja äänesti Teemu Selännettä vuoden urheilijaksi 2014.​

Tällä kertaa tarjolla on toinen vähintäänkin Jari Kurrin tasoinen jääkiekkolegenda, mutta voittoon asti Teemu Selänteenkään meriitit tuskin riittänevät. Valinta olympiaturnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi ei paina painin, hiihdon ja keihään luvatussa maassa riittävästi, kun toisessa vaakakupissa ovat muun muassa keihäänheiton Euroopan mestaruus ja hiihdon parisprintin olympiakulta. Sääli, sillä Selänteen kohdalla mahdollisuus olisi ollut viimeinen.

Teemu Selänteen ääniä vievät päättyvän vuoden meriittejä ynnätessä myös samalta valintalistalta löytyvät miesten maajoukkue kaksine mitaleineen ja NHL:n parhaan maalivahdin palkinnon pokannut Tuukka Rask. Pelkän Selänteen nimen asettaminen ehdolle olisi ollut kuitenkin ihan liian läpinäkyvää taktikointia.

Yksilövalintaa vahvemmilla jääkiekkoilu on lajina vuoden 2014 parasta suomalaisvalmentajaa rankatessa. Tarjolla on kaksi kovaa eli miesten maajoukkueen olympiapronssiin ja MM-hopealle luotsannut Lukon kasvatti Erkka Westerlund sekä pikkuleijonat alle 20-vuotiaiden MM-kultaan johtanut Karri Kivi. Pahaa kuitenkin pelkään, että myös valmentajan titteli menee jollekin muulle eli joko koripallon Henrik Dettmannille tai lentopallon Tuomas Sammelvuolle. Näin siitäkin huolimatta, että molempien lajien meriitit olivat huomattavasti jääkiekkoa surkeammat.

En häpeä ilmoittaa, että omalla Vuoden Urheilija -listallani neljän kärjen muodostivat Teemu Selänne, Mikko Ilonen, Sami Jauhojärvi-Iivo Niskanen ja Antti Ruuskanen. Valmentajista arvostin ykköseksi Erkka Westerlundin ja joukkueista miesten jääkiekkomaajoukkueen. 13.1.2015 järjestettävässä Urheilugaalassa nähdään, miten oikeassa tai väärässä olin.