Joonas Rask rangaistuksetta Porin tapahtumasta

Ensimmäisen erän tilanteessa viime lauantaina Ässiä vastaan Rask törmäsi maalin takana taaksepäin luistelleeseen päätuomari Anssi Saloseen. Rask yritti väistää, mutta ei täysin onnistunut ja Salonen kaatui. Hän ei viheltänyt HIFK:n laitahyökkääjälle jäähyä. Otteluvalvoja Pertti Juhola kirjasi tapahtuman raporttiinsa, mutta asiaa tutkittuaan päävideotuomari Kari Jalonen ei vienyt sitä rangaistusmenettelyyn.

– Tapaus tutkittiin perusteellisesti, mutta katsottiin, ettei se ollut pelikieltoon johtava. Rask yritti selvästi väistää tilannetta, eikä se johtanut vakavasti tuomarin turvallisuuden vakavaan heikentymiseen, sanoi Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä, joka on entinen erittäin kokenut tuomari.

– Meillä on kaudessa pari-kolme tapausta, jotka johtavat pelikieltoihin. Tutkimme reilut kymmenen tilannetta. Näiden lisäksi on paljon tapauksia, joissa on pieniä törmäyksiä, kosketuksia ja tönimisiä. Niitä tulee ruuhkatilanteissa, hän jatkoi.

Sääntö 116 koskee sopimatonta käytöstä tuomaristoa kohtaan. Kyseeseen olisi tullut kohta v./1. eli ” pelaaja tai joukkueen toimihenkilö koskettaa millään tavoin tuomaria haitaten pelin johtamista.” Koska varsinaisia rikkomuksia tuomarien koskemattomuutta kohtaan ei käytännössä ole, niin kyse onkin tuomarien turvallisuudesta.

– Näissä tilanteissa ollaan aivan eri kategorioissa. Jos kyse olisi tuomarien koskemattomuuden loukkaamisesta, niin pelikielto olisi yli kymmenen peliä. Kun tilanne koskee tuomarin turvallisuutta, niin linjamme on ollut kolmen ottelun pelikielto.

Niin HIFK:n Juha-Pekka Haataja kuin HPK:n Janne Lahti ovat tällä kaudella saaneet kolmen ottelun pelikiellon.

– Hyvin ratkaisevaa on ollut se, kuinka paljon pelaajat ovat yrittäneet väistää tilannetta. Rask pyrki hyvin selvästi väistöön siirtäen mailaansakin.

Salonen taisi ottaa tilanteen ”omaan piikkinsä”, kun ei viheltänyt jäähyä. Hän on kokenut tuomari, kun on viheltänyt Liigassa vuodesta 2009 lähtien.

– Tuomarin on oltava varma siitä, ettei yllättäen joudu tilanteeseen, jossa vaikka kaatuisi selälleen. Nuo voivat olla hyvin vaarallisia ja johtaa loukkaantumiseen, Järvelä jatkoi.

Salonen kaatui tilanteessa, jota Rask yritti väistää. Onneksi Salonen vain ”pyllähti” jäähän.

Rask sai runkosarjassa vain neljä jäähyminuuttia, joka on todella vähän ottaen huomioon hänen rajun ja yritteliään pelityylinsä. Vuonna 2016 hän sai yhden ottelun pelikiellon, mutta syy oli epäurheilijamainen käytös maalin juhlimisen yhteydessä. Muuten hän on urallaan saanut hyvin vähän jäähyjä.

Herkästi kuvitellaan, että tuomarit ovat niin ”hienohelmoja”, ettei heihin saisi koskea lainkaan. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan tuomarien turvallisuuden takaamisesta. Se on tietysti kaikkien etu.