Jori pelasi SM-sarjassa 14-vuotiaana

Lukon pronssijoukkueen 1969 maalivahdit Jukka Haapala (oik.) ja Hannu Siivonen. Kuva: Rauman Lukko

Nyt, kun liigan nuorin pelaaja Mikko Kokkonen on kovasti tapetilla, niin tilastoista on syytä kaivaa kaikkien aikojen nuorimpana pääsarjassa nähty pelaaja.

Torstaina julkaistavassa Rauman Lukon juhlakirjassa kerrotaan Jukka Haapalan ensiesiintymisestä pääsarjassa. Lukon 80-vuotisjuhlakirjan Aika uusille sankareille ovat kirjoittaneet Janne Rantanen ja Raimo Vahanto. 

Kaikkien aikojen nuorin SM-sarjassa pelannut jääkiekkoilija on juuri Jukka Haapala. Hän vartioi Lukon maalia marraskuussa 1964. Ikää ”Jorilla” oli tuolloin 14 vuotta.

– Voitimme TKV:n 2–1. Äijät puolustivat hyvin. Eivät kai uskaltaneet päästää vastustajaa ampumaan, kun maalilla seisoi rippikoulua käymätön pojankloppi, naureskelee Haapala.

Ottelu ei ollut edes ensimmäinen Haapalalle Lukon edustuksessa. Debyyttinsä hän teki jo aikaisemmin piirisarjan pelissä.

– Lukon maalivahdit Risto Kaitala ja Olli Malmivuori olivat toipilaina. Reijo Kanerva antoi huoltaja Antti Eloselle käskyn etsiä minut jostain käsiini. Sain tiedon kaksi tuntia ennen ottelua, joten ei siinä ehtinyt liikaa miettiä, kertoo Haapala.

Piirisarjan matsissa oli kova lataus, sillä vastaan asettui paikalliskilpailija Hokki.

– Hokin puuhamies Jukka Männistön tavoite oli Repolan piipun kaataminen. Uho hieman laantui, kun voitimme 5–1, muistelee Haapala.

Lupaavasta startista huolimatta Haapalan pelit jäivät SM-sarjassa vähiin.

– Kolme peliä taisin pelata. Olin ensin Kaitalan Riken ja sitten Siivosen Hanskin varamiehenä. Kuusi vuotta jaksoin, mutta sitten päätin keskittyä jalkapalloon. Rauman Pallon kanssa olimme tosi lähellä nousua SM-sarjaan.

Hän on sinut varjoon jäämisensä kanssa.

– Rike toi maalivahtipelin Raumalle. Hänellä oli tekniikat tiedossa. Hanski oli hänkin erinomainen maalivahti.

Rauman Lukon 80-vuotisjuhlakirja Aika uusille sankareille julkaistaan torstaina. Kirjan ovat kirjoittaneet Janne Rantanen ja Raimo Vahanto. Valokuvista on vastannut Elmeri Elo.

Lisää aiheesta

Kokkosesta tulossa Liigan SE-mies