”Jos saisin tuplattua yöpymiset Tampereella”

Pelicansin puheenjohtajana kaksi kautta toiminut Pentti Matikainen (vas.) ja urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen esittelivät vihdoin keskellä istuvan Pelicansin uuden vastuuluotsin Ville Niemisen. Kuva: Pasi Peltola

Pöydän takana istuu kolme kovaa kiekkomiestä. Olympiamitalisti valmentajana ja kaksi ex-NHL-pelaajaa. Kahdella on takki reteesti auki, keskimmäisellä napitettuna.

– Olen erittäin onnellinen, että olen päässyt tässä vaiheessa uraa tällaiseen rooliin, aloittaa Stanley Cupin voittaja Ville Nieminen, 41, ensimmäisen virallisen puheenvuoronsa liigaseuran vastuuvalmentajana.

Nyt näkee, että Niemisen poikaa jännittää.

– Pelicans saa minusta pelaajalähtöisen valmentajan. Toivottavasti pilke silmäkulmassa säilyy, Nieminen jatkaa.

Ehkä ensi kaudella myös kotijoukot saavat isästä osansa paria viime kautta paremmin. Mikkelin ja Tampereen 257 kilometrin välimatka lyhenee nyt Lahden ja Tampereen väliä sahatessa 128 kilometriin.

– Jos tämä yhtälö toimisi niin, että matkan puolittuessa kotona vietettävien öiden osuus tuplaantuisi yhdestä kahteen viikossa, Nieminen henkäisee.

Nieminen ottaa suurimman osan Pelicansin joukkueesta haltuunsa ensi viikon maanantaina, kun SM-liigan ja pelaajayhdistyksen sopimuksen mukainen neljän täyden lomaviikon aika ottelujen päättymisestä on kulunut.

Mitä uuden joukkueen kanssa lähdetään etsimään?

– Urheilullisuutta täytyy parantaa. Pelaajistosta löytyvää johtajuutta etsitään, kuvailee Nieminen sanatarkasti.

Muistatteko muuten, mikä oli Pelicansia kolme vuotta valmentaneen Petri Matikaisen päämäärä?

– Lähdin muuttamaan Pelicansin urheilullisia rakenteita, korosti Matikainen Kiekkoareenalla joulukuussa.

Tappara-kasvatti Niemiselle Lahti ei ole mikään uusi tuttavuus. Hänen edesmennyt isänsä Esa oli Upon Pallon kakkosketjun laitahyökkääjä lahtelaisseuran noustessa SM-sarjaan 1967. Esan ura tosin jatkui seuraavalla kaudella Tapparan pääsarjajoukkueessa.

– Muistan hyvin Hakki Hagmanin, Tony Ariman, (Jaromir) Sindelin ja (Oldrich) Valekin Reippaasta, kun olin Lahdessa matkassa Tapparan mailapoikana, Nieminen herkistelee.

Mitä Lahdessa sitten tapahtuu, kun penkin takana käskyttävät niin Nieminen kuin apuvalmentajana jatkava Pasi Nurminen?

– Mitään hirveää manifestia ei kannata tässä vaiheessa julistaa, mutta kopissa jutellaan varmasti välillä elämästä, välillä urheilusta ja joskus päästään jääkiekkoiluunkin asti. Toivottavasti Niemisestä ei kuitenkaan tule päävalmentajana samanlaista kuin Nieminen oli pelaajana. En tosin enää oikein edes muista, millainen pelaaja olin.

Työnjakona kuulemma on, että Pasi Nurminen peluuttaa puolustajat ja hoitaa erikoistilanteet.

– Minä vastaan hyökkääjistä ja isosta kuvasta, Nieminen sanailee.

Kevään treenien ohella kulkee NHL:n seuraaminen. Mikä seura voittaa Stanley Cupin?

– Nääsville, vastaa Nieminen ja jättää parin vuoden eteläsavolaisuuden taustalla vastauksen tulkinnan kuulijan vastuulle.

Lisää aiheesta

Laukkasen takataskussa kuusi valmista pelaajasopimusta

Ville Nieminen odotetusti Pelicansiin, Pasi Nurminen jatkaa valmennuksessa

Ville Nieminen: Toivottavasti aikaero on puolellamme