Jukka Jalonen ei usko enää Lukon nousuun – Lukon päävalmentaja löysi yksinkertaisen lääkkeen kroonisiin maalinteko-ongelmiin

Ulosajot ja pelikiellot ovat nousseet Lukon ja HIFK:n välisen pudotuspelisarjan puheenaiheeksi. Lukko on maanantain tappion jälkeen tiukassa paikassa.

Rauman Lukon ja HIFK:n välinen pudotuspelihistoria tuntee melkoisen kuumia, väkivaltaisiakin ottelusarjoja.

Suhteellisen siistissä nykyjääkiekossa ei ole odotettavissa, että joukkueiden tämän kevään puolivälieräsarja roihahtaa sikailuksi tai joukkotappeluiksi.

Silti sarjan puheenaiheeksi ovat nousemassa ulosajot ja pelikiellot.

Maanantain toisessa kohtaamisessa Helsingissä nähtiin jo sarjan toinen ulosajo.

Ottelun toisen erän jo päätyttyä päätuomari Jukka-Pekka Koistinen viittilöi IFK-puolustaja Ilari Melartin suihkuun. Koistinen kävi toteamassa videolta, miten Melart löi aivan erän lopulla syntyneessä laitakahinassa Lukon Anrei Hakulista poikittaisella mailalla päähän.

Hakulinen pystyi jatkamaan peliä.

Mitä sanoo kurinpito tällä kertaa?

Sarjan avausottelussa Lukon Samuli Piipposelle tuomittiin ulosajo päähän kohdistuneesta taklauksesta. Puolustaja sai taklauksesta SM-liigan kurinpidolta peräti viiden ottelun pelikiellon.

Liigan kurinpitodelegaation mukaan Piipposen taklaus kohdistui HIFK-sentteri Miro Väänästä päähän, ja osuma olisi ollut vältettävissä.

Saa nähdä, mitä delegaatio sanoo Melartin tempusta. Raivokas isku päähän oli sekä vaarallisempi että törkeämpi kuin Piipposen taklaus.

Mahdollinen jokerikortti kurinpidon pöydälle olisi voinut olla yksi avauserän taklaustilanne, jossa Lukon Josh Kestnerin naama aukesi.

Amerikkalaishyökkääjä jäi HIFK:n Iiro Pakarisen raskaan laitataklauksen alle, lensi kasvot edellä laitaan ja lähti kivuliaan oloisesti pukukopin puolelle.

Tilanteesta ei tuomittu jäähyä. Kestner palasi peliin toisessa erässä.

SM-liiga tiedotti myöhemmin illalla, että tilannehuone on tarkastanut tilanteen, eikä se etene kurinpidon käsittelyyn.

Välieräpaikan kanssa meni hankalaksi

Lukko oli Nordenskiöldinkadulla melkein jo selkä seinää vasten. Tilanteen puki sanoiksi C Moren asiantuntijana toimiva Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen.

– Jos Lukolle nyt tulisi pataan, sarja olisi jo 0–2, ja pitäisi voittaa neljä peliä viidestä IFK:ta vastaan, joka on aika kovassa tikissä ollut oikeastaan vuodenvaihteesta alkaen. Ei taida ihan onnistua, Jalonen sanoi ennen ottelua.

Mutta niin siinä kävi, että pataan tuli.

Ottelussa nähtiin vain yksi ainoa maali. Sen teki ensimmäisessä jatkoerässä ajassa 65.58 HIFK-hyökkääjä Iiro Pakarinen.

Niin Pakarinen kuin Lukon päävalmentaja Marko Virtanen olivat C Moren haastattelussa samaa mieltä, millainen mittelö Nordenskiöldinkadulla nähtiin.

– Tasaista vääntöä oli, kuten eka pelikin, Pakarinen sanoi.

– Tiukkaahan tuo on, se tulee ekana mieleen, Virtanen myötäili.

Tiukkaa ja tasaista kamppailua sopi joukkueiden lähihistorian perusteella sarjasta odottaakin.

– Kamppailupelaaminen on varmasti suuressa roolissa, molemmissa joukkueissa on isokokoisia, fyysisiä äijiä, Pakarainen sanoi.

– Tämä kuuluu playoff-kiekkoon. Hyvää, rehtiä kamppailua, Virtanen näki.

Vaikka peli pysyi pitkään maalittomana, paikkoja ratkaisumaaliin oli kyllä molemmilla joukkueilla.

Maalivahdit, Lukon Artjom Zagidulin (20 torjuntaa) ja HIFK:n Roope Taponen (30 torjuntaa), olivat loistavia.

Paras lääke olisi ylivoimamaali

Lukko kaatui viime keväänä puolivälierissä Tapparaa vastaan erikoistilannepelaamiseen. Sama on hyvää vauhtia käymässä tässä HIFK-sarjassa.

Lukko on veivannut viimeiseen 11 otteluun yhden ylivoimamaalin.

Maanantaina vierasjoukkueella oli Melartin viiden minuutin jäähyn lisäksi kaksi kahden minuutin mahdollisuutta ylivoimalla. Kiekko ei mennyt sisään.

– Paikkoja tulee tarpeeksi. Mutta jos et tee yhtään maalia, niin on pirun vaikea voittaa, Lukon puolustaja Tarmo Reunanen kiteytti STT:lle.

Esimerkiksi jatkoajalla ennen Pakarisen ratkaisumaalia Lukolla oli ylivoima, jonka aikana Sebastian Repo puttasi takatolpalta ohi puolityhjästä maalista.

– Kelle se nyt sitten pomppaa. Meillä oli ylivoimalla ihan loistavia paikkoja, mutta ei tällä kertaa. Ei muuta kuin matka jatkuu, Marko Virtanen totesi.

Varsinaisella peliajalla Lukon paras paikka osui toiseen erään.

Henri Ikonen ja Julius Mattila pääsivät onnekkaaseen kahdella yhtä vastaan -ylivoimahyökkäykseen. Ikonen sai tarjoiltua Mattilalle vielä kohtuullisen hyvän syötönkin, mutta IFK-vahti Taponen venytti sentterin yritykseen todellisen ”gamesaverin”.

Jo toisella minuutilla Josh Kestner kilautti maalirautoja kiihdytettyään vauhtiin hyvän avauskuvion jälkeen.

– Maalinteon kanssa meillä on koko ajan pikkuisen jäpitystä. Paras lääke siihen on se ylivoimamaali, Virtanen sanoi.

Lukolla on jo melkeinpä pakkovoiton paikka keskiviikkona Raumalla. Muutoin sarja on katkolla jo perjantaina Helsingissä.

Juttua päivitetty 20.3.2023 kello 22.40. Lisätty tieto, että Iiro Pakaraisen taklaus ei etene kurinpidon käsittelyyn.