Julia sai kaivatun keihään suoraan olympiavoittajan kädestä

Julia Valtasen hienon keihäskauden kunniaksi järjestettiin juhlat, joiden yllätysvieras oli olympiavoittaja Pauli Nevala. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Sininen pakettiauto kaartaa Julia Valtasen isovanhempien pihaan Nihattulassa. Kukaan tuskin kiinnittää siihen sen enempää huomiota, sillä pihassa on jo ennestään autoja piukassa ja iloinen puheensorina täyttää taloa.

Valtasen keihäskausi on ollut hieno, ja hänen sukunsa ja lähipiirinsä on kokoontunut juhlistamaan sitä.

Autosta nousee verryttelypukuun pukeutunut hahmo, joka vaihtaa ensimmäiseksi muutaman sanan ulkona olevien lasten kanssa.

– Onko tuo Pauli Nevala, kuuluu ovensuusta.

Onhan se.

Käytännössä Nevala seisoo Valtasten pihalla, koska Julia pystyi elokuussa Turussa rikkomaan naisten keihäällä 50 metrin rajan. Se oli temppu, jota yksikään 15-vuotias ei ollut Suomessa aiemmin tehnyt.

Ilta-Sanomat tarttui aiheeseen ja teki saavutuksesta jutun. Siinä Ilpo-isä mainitsi, ettei Julia omista 600-grammaista keihästä.

Nevala tietää hyvin, miten kalliita kunnolliset kilpakeihäät ovat. Hän etsi käsiinsä isä-Ilpon puhelinnumeron ja soitti.

Nevala kertoi, että he ovat ”poikien kanssa” miettineet, että voisivat lahjoittaa keihään. Takavuosien keihästähti mainitsi moneen kertaan ”pojat”, mikä sai Ilpo Valtasen lopulta kysymään, keitä Nevala tarkoittaa.

No, Seppo Rätyä ja Jorma Kinnusta tietenkin.

Aivan tuliterää keppiä Nevala ei Raumalle tuonut, mutta sentään vain vähän käytetyn.

– Oona Sormunen on kokeillut tätä muutaman kerran ja merkinnöistä päätellen on jossain kilpailuissakin tällä heittänyt. Huippukeihäs tämä on, hinnaltaan tonnin luokkaa, Nevala paljastaa.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.