Julius Mattila ja Tomi Lämsä ruotivat TPS-tappiota kovin sanoin: "Kun siinä häviää, on ihan sama millä taktiikalla pelaa"

Lukko ei saanut aikaan ryhtiliikettä lauantaina TPS:n vieraana. Vuoristoratamaiset peliotteet on saatava tasaisemmiksi, penää kapteeni Julius Mattila.

Lukko oli kokenut Raumalla torstaina tylyn 0–5-kotitappion Jukureita vastaan. Lauantaina Turussa TPS:ää vastaan Lukon tavoite oli selvä: nopea paluu voittokantaan.

Tavoite ei toteutunut. TPS tylsytti Lukon yritykset lähes täydellisesti ja voitti lukemin 4–1 (0–0, 1–0, 3–1).

– Vaikeaa oli. Huono esitys kauttaaltaan. Kun on kaksi peliä hävitty ja yksi maali tehty, niin huonostihan se on mennyt, Lukon kapteeni Julius Mattila kommentoi ottelun jälkeen.

Lukko tuli ottelun ensimmäiseen erään selvästi sisuuntuneena, mutta niin tuli myös TPS. Myös turkulaiset olivat hävinneet edellisen ottelunsa viidellä maalilla, kun Pelicans nöyryytti keskiviikkona TPS:ää Lahdessa luvuin 7–2.

TPS pääsi varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä hyökkäämään paremmin kuin Lukko.

– Kotijoukkue ansaitsi tänään kolme pistettä, ei ollut siitä kahta sanaa. TPS oli liikkeessä, reagoinnissa ja kamppailupelaamisessa meitä edellä, Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä sanoi.

TPS oli huolellisempi ja työteliäämpi joukkue

Myös Julius Mattila näki samat ongelmat. TPS oli ottelussa pelivälineen herra, kun taas Lukko joutui puolustamaan.

– Emme päässeet pelaamaan paljon kiekolla. Sitten kun pääsimme, kiekollinen pelaaminen oli löysää, kun jouduimme pelaamaan väsyneenä, Mattila sanoi.

Mattila antoi tunnustusta kotijoukkueelle. Lukko hävisi paremmalleen.

– Täytyy sanoa, että Tepsi oli tänään huolellisempi ja työteliäämpi joukkue. Kun siinä häviää, on ihan sama millä taktiikalla pelaa.

Gibson piti Lukkoa pelissä mukana

Avauserässä maaleja ei vielä nähty, mutta Lukon maalivahti Christopher Gibson joutui huhkimaan selvästi enemmän kuin virkaveljensä Eetu Anttila.

Toisessakin erässä TPS hallitsi peliä selkeästi. Lukko puolusti hyvin, mutta ei saanut omaa hyökkäyspeliään kuntoon.

Ongelmia oli jo omalta alueelta lähtemisen kanssa.

– Maalivahti Gibson piti meidät hengissä toisen erän loppuun asti. Siihen asti sitkusimme mukana, Tomi Lämsä kertasi tapahtumia.

Gibson joutui lopulta antautumaan, kun Petrus Palmu iski toisen erän lopulla. Kuukauden poissaolon jälkeen TPS:n kokoonpanoon palannut Palmu murtautui Lukko-puolustuksen läpi ja ujutti kiekon Gibsonin patjan vierestä sisään.

– TPS:lle tuli siihen maali meidän näkökulmastamme pahaan paikkaan. Se oli tämän ottelun lopputuloksen kannalta iso maali, Lämsä sanoi.

"Vaikea löytää pelistä mitään positiivista"

Kolmanteen erään Lukko tuli pirteästi, mutta TPS teki erän ensimmäisen maalin. Puolustaja Sisu-Petteri Lehtonen palasi liigajäille lähes kahden kuukauden tauon jälkeen ja sivalsi rannelaukauksella liigauransa avausmaalin. TPS johti 2–0.

Vain 17 sekuntia Lehtosen osuman jälkeen Lukko sai toivonkipinää kavennusmaalista. Linus Nyman päätti joukkueensa maalittoman putken, joka ehti kestää reilut 156 peliminuuttia eli yli kaksi ja puoli ottelua.

TPS kuitenkin sai lisättyä johtonsa takaisin kahden maalin suuruiseksi, kun Aarne Talvitien uittama kiekko jaksoi ylittää maaliviivan niukin naukin. Loppulukemat 4–1 tyhjään verkkoon viimeisteli Aidan Dudas.

Kapteeni Julius Mattila ei ollut tyytyväinen edes kolmanteen erään, jossa Lukko sentään sai vastustajaansa enemmän maalipaikkoja aikaiseksi.

– Sanotaan, että ainakin tässä vaiheessa on vaikea löytää pelistä mitään positiivista, Mattila kuittasi.

Lukon kausi ollut iikaa vuoristorataa

Lukon tulokset kuluneella viikolla olivat täysin toisenlaiset kuin edellisellä viikolla.

Tällä viikolla Lukko hävisi tiistaina kotonaan CHL-välierässä Geneve-Servettelle 2–3. Sitten tuli torstaina turpaan Jukureilta 0–5, ja viikon päätti 1–4-tappio Turussa.

Edellisviikko muistetaan siitä, että Lukko sai lähes parhaansa irti kovan matkustelurumban keskellä. Silloin Lukko pelasi tiistaina Genevessä CHL-ottelussa tasapelin, voitti heti seuraavana päivänä Ilveksen Tampereella jatkoajalla ja kaatoi perjantaina Tapparan Raumalla upeasti jatkoajalla.

Mistä tuloksen heittely johtuu, Julius Mattila?

– En osaa sanoa. Siihen kun saisi selkeän vastauksen, niin se olisi helppo korjata. Se on ollut ongelmamme koko kauden. Liikaa mennään vuoristorataa, taso heittelee tosi paljon, Mattila myönsi.

CHL-tappion käsittely ei onnistunut

Tiistaina kärsitty tappio CHL-välierässä tuntui olevan Lukon pelaajille ja valmennukselle kova paikka. Tomi Lämsä otti asian esille vielä lauantaina TPS-ottelun jälkeen.

– Se oli valtava pettymys, ettemme pystyneet CHL:ssä kiipeämään finaaliin. Se puhuttiin läpi joukkueen kanssa, enää ei ole tekosyitä, Lämsä totesi.

Lämsä otti tilanteen käsittelystä vastuun myös omaan piikkiinsä.

– Jääkiekkomaailmassa pitää pystyä siirtämään pettymykset sivuun ja jatkaa matkaa. Emme ole siinä onnistuneet. Totta kai siinä on minullakin osani, ettemme ole saaneet joukkueen rivejä takaisin siihen malliin, mitä ne olivat vielä viikko sitten, Lämsä sanoi.

– Tämä vaatii sellaista ammattimaisuutta ja tylyyttä meiltä kaikilta, ja sitä tässä opiskellaan. Nämä ovat hienoja kasvun mahdollisuuksia joukkueelle, ja pyrimme kääntämään nämä asiat siihen suuntaan, että joukkue vahvistuu.

Tasaisuus on pakko löytää loppukauden aikana

Lukko on pelannut SM-liigan runkosarjassa 60 ottelustaan nyt 41. Lukko on sekä sarjataulukossa että pistekeskiarvon mukaan järjestettynä sarjassa kahdeksantena.

Suoraan puolivälieriin pääsee totutusti kuusi parasta joukkuetta, ja sijoille 7–10 jääneet pelaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Sekä kuuden parhaan joukkoon että kymppisakkiin sijoittumisesta käydään loppukauden aikana vielä kovat mittelöt.

Julius Mattila näkee, että tasaisuuden löytäminen on Lukolle ainoa keino kohentaa sijoitustaan runkosarjan lopun aikana.

– Siinä on niin paljon joukkueita mukana, että on pakko raapia tulosta peleistä, Mattila kommentoi.

Mattila penää kiimaa ja ammattimaisuutta

Mahdollisuus voittokantaan palaamiseen tulee Lukolle ensi viikon keskiviikkona. Lukko pelaa silloin HIFK:n vieraana Helsingissä.

Sen jälkeen on jälleen edessä Satakunnan derby tuplana, kun Lukko ja Ässät kohtaavat perjantaina Raumalla ja lauantaina Porissa.

– Nyt huilataan vähän. Tässä on menty kahteentoista päivään kuusi ottelua, menty aika kovaa ja pelattu kovia joukkueita vastaan. Nyt yritämme katkaista tätä kierrettä ja saada miehiä kuntoon, Tomi Lämsä sanoi.

Kapteeni Mattila ei ollut TPS-tappion jäljiltä vielä valmis ennakoimaan tulevan viikon pelejä.

– Ensi viikko tulee ensi viikolla. Nyt on pari päivää taukoa. Siinä on itsetutkiskelun paikka itse kullakin, että miten löydämme taas kiiman ja ammattimaisuuden, Mattila linjasi.