Julkkislääkäri Pippa Laukka ylistää potkut saanutta Anna Signeulia facebookissa – ”Reilu, rehellinen, paras johtaja”

Helmarien päävalmentaja Anna Signeul sai tiistaina odotetusti potkut. Palloliiton mukaan syy potkuihin oli kuitenkin ensisijaisesti heikot tulokset EM-kisoissa, ei Signeulin kritikoitu johtamistyyli. Kuva: Nigel Keene/All Over Press.

Suomen Palloliitto tiedotti tiistaina, että naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Anna Signeulin sopimus on purettu. Helmarien päävalmentaja siis sai potkut.

Varsinkin kuluvan kesän ja erityisesti käynnissä olevien EM-kilpailujen aikana Signeulin toiminta- ja johtamistavoista on tihkunut tietoa, joka ei mairittele 61-vuotiasta ruotsalaisvalmentajaa.

EM-kisojen ennakkolähetyksessä Ylellä Signeulin entinen apuvalmentaja Maiju Ruotsalainen kertoi, että Signeul ei suhtautunut suopeasti siihen, kun Ruotsalainen ilmoitti olevansa raskaana.

Seuraavana päivänä Ruotsalainen kertoi Länsi-Suomelle, että Signeulin mukaan hänen olisi pitänyt ilmoittaa aikeistaan hankkia lapsia ennen kuin otti vastaan apuvalmentajan työn.

– Myöhemmin sanottiin, että no, tämä yksi lapsi vielä menee, kun sille ei enää mitään voi. Mutta jos aion hankkia lisää lapsia, se pitää kertoa tässä ja nyt, Ruotsalainen kertoi Länsi-Suomelle.

– Minulta myös kysyttiin, miten voin ajatella olevani hyvä valmentaja sen jälkeen, kun olen tehnyt tällaisia valintoja, siis hankkinut lapsen, Ruotsalainen jatkoi.

Sittemmin Helsingin Sanomien artikkelissa maajoukkueen sisäpiirilähteet luonnehtivat Signeulin metodeja muun muassa kuluttaviksi, rankoiksi ja epäinhimillisiksi.

Helmarienkin lääkärinä työskennellyt Pippa Laukka jakoi Anna Signeulia ylistävän päivityksen facebookissa. Kuva: Timo Korhonen / All Over Press.

Palloliitto puolusteli Signeulin toimintatapoja tiistaihin asti. Tosin tiistainakin Palloliito kertoi, että pääasiallinen syy Signeulin potkuihin olivat Helmarien heikot esitykset EM-kisoissa. Suomi hävisi kisoissa Espanjalle, Tanskalle ja Saksalle.

Helsingin Sanomien haastattelussa Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoi liiton tarkastelleen Signeulin jatkoa nimenomaan ”tulevia MM-karsintoja ja niissä pärjäämistä ajatellen”.

Signeul sai jo tiistai-iltapäivänä myös julkista tukea ja puolustelijoita lähipiiristään. Helmarien lääkärinä toiminut, julkisuudessakin paljon esillä ollut Pippa Laukka julkaisi facebookissa päivityksen, jossa hän kehui estoitta Signeulia.

– Kuten olen sanonut aiemminkin, olet paras johtaja, jonka kanssa olen työskennellyt. Olen oppinut sinulta paljon, Laukka kirjoitti englanniksi.

– Reilu, rehellinen ja vaativa, tuotteliaalla tavalla. Kunnioitan sinua erittäin paljon. Kiitos, että olet sinä. Kiitos, Anna, Laukka kirjoitti.

Laukan päivityksen jakoi myös raumalaislähtöinen Palloliiton entinen nuorisopäällikkö Marko Viitanen. Maaliskuussa Viitanen aloitti uuden työnsä Vierumäen urheiluopistolla urheilun osaamisyhteisön valmentajana.