Juuson perintö on tilastoja suurempaa

Juhani Wahlstenin elämäntyö suomalaisessa jääkiekkoilussa on vertaansa vailla. Kuva: Jani Mesikämmen.

Muistikuva 1990-luvun alusta: Aivan tavallinen pallopeli Kupittaan kulmilla, paitsi että yhtäkkiä kentällä on kaksi palloa. Tai kolme kiekkoa. Mikäs siinä, maalejakin on tällä kertaa kolmesta neljään. Pitää vain olla tarkkana, mihin niistä saa pelivälineen toimittaa milloinkin.

Juhani Wahlstenin vetämillä liikuntatunneilla tai harjoituksissa harvemmin kävi aika pitkäksi, ellei lasketa sitä, että nuorena poikana ei ehkä osannut arvostaa varsinaisen ohjelmiston viivästymistä pukuhuoneessa säännöllisten elämäntaidon luentojen vuoksi. Jälkiviisaana on helppoa todeta pari seikkaa – niissä palopuheissakin oli asiaa ja ennen kaikkea lukemattomien pelivariaatioiden suunnittelija oli oivaltanut jotain hyvin olennaista urheilemisen vetovoimasta. 

Minun kaltaisiani turkulaispoikia on tuhansittain. Moni on saanut osallistua "Juuson" kenttälaboratoriokokeisiin, jossa hiotut opit kestävät monin paikoin vertailun tämän päivän älykästä pelillisyyttä korostaviin valmennustrendeihin. Puhumattakaan siitä, että Wahlstenin johtamissa kesäkiekkokouluissa tehtiin jo yli kolme vuosikymmentä sitten fyysisiä harjoitteita, jotka nykyään kaupataan toiminnallisen harjoittelun nimellä. Nykyjuniorit eivät tosin taida opetella osaa tempuista luistimet jalassa jäällä.

Wahlstenin ansiot riittäisivät pelaajanakin kotimaisen jääkiekon kunniagalleriaan. SM-mitaleja, arvokisaedustuksia ja henkilökohtaisia urotekoja lajihistoriaa määrittäneissä voitoissa, kuten Tsekkoslovakiaa vastaan Wienissä keväällä 1967 (googlaa, jonne!). Silti painavimmat tekonsa hän on tehnyt peliuransa jälkeen – Juuson mittavaa jalanjälkeä kiekkovaikuttajana ei voi lukea tilastoista.

Ansioluetteloa voisi listata pidempään kuin kukaan jaksaa tässä yhteydessä lukea, mutta sieltä voi poimia pari yleisempää piirrettä. Ensinnä Juuso ei koskaan ole tyytynyt vähään, eikä varsinkaan olemassaolevaan. Jo 60-luvun lopulla hän oli ensimmäisiä suomalaisia kärkipelaajia, joka kiinnostui henkilökohtaisen harjoittelun kehittämisestä mielekkäälle tasolle. Niistä opeista ja huomioista syntyi "Hakkaa päällä, Suomen poika" -teos, joka aloitti tälle vuosikymmenelle saakka yltäneen Wahlstenin kirjallisen tuotannon, joka sekin pitää sisällään kestäviä ansioita suomalaisen kiekkokirjallisuuden ytimessä.

Lastensa myötä Wahlsten päätyi nuorten pelaajien valmentajiksi. Siitä prosessista syntyi joukkue, josta kuusi pelaajaa sai NHL-varauksen kerralla – ja vielä kauskantoisemmin Juuso oli tiiviisti mukana ideoimassa ja rakentamassa koko turkulaisen juniorikiekkoilun järjestelmällistä kehittämistä. Sen työn hedelmistä nauttien moni muu on sittemmin saanut paljon Wahlstenia enemmän kunniaa.

TPS:n liigajoukkueen valmentamisen, juniorityön sekä liikunnanopettajan työn ohessa Wahlsten on vienyt kiekko-oppia lukuisiin eri maihin. Nykyinen TPS-luotsi Kalle Kaskinen – Juuson entinen oppilas hänkin – kiittelee oppineensa Wahlstenilta kansainvälistä näkemystä ja halua kokea asioita. Palo oppia ja nähdä uudenlaisia asioita on määrittänyt Wahlstenia itseäänkin. Hän ei ole ikinä väsynyt toistamaan avarakatseisuuden arvoa jääkiekkoväelle.

"Maailmassa on monta asiaa, joita et voi muuttaa. Yhtä asiaa voit muuttaa aina, se on oma asenteesi." Näin kuuluu eräs painavimmista Wahlstenin opinkappaleista. Tämä on olennainen ajatus paitsi elämässä yleensä, etenkin urheilussa. Sitä Juuso on muistuttanut niin kiivaille nuorille pelaajan aluille kuin itseriittoisille kiekkojohtajillekin.

Kukaan ei ole peliä suurempi, eikä mikään laji voi olla yhteiskunnasta erillinen, omalakinen saareke. Juusolta tämän viisauden on voinut oppia jo vuosikymmeniä sitten, vaikka lajiyhteisönä meillä riittää siinä vieläkin sulattelemista.

Juhani Wahlstenin 80-vuotispäivänä on kunnia nostaa hattua kiekkolegendalle, urheilufilosofille, oppi-isälle ja ennen kaikkea miehelle, joka joskus tarjosi nuorelle räkänokalle luottoa työskennellä tasavertaisena rinnallaan. Niitä entisiä nuoria on Suomi-kiekkoilussa monella suunnalla. Kiitos siitä, Juuso.