JYP-legenda elää maalivahtivalmentajan unelmaa - "Aivan huikea kombinaatio"

- Se oli alun perinkin lähtötilanne, että kaikki kolme ovat samalla lähtöviivalla ja se on jokaiselle myös rehellisesti kerrottu, avaa JYPin maalivahtivalmentaja, aikanaan yhteensä 13 kautta seuran edustusjoukkueen veräjää vartioinut Ari-Pekka Siekkinen pelin.

Puhe on siis Pekka Tuokkolasta, reilun viikon kuluttua 33, sekä Veini Vehviläisestä ja Markus Ruususta, kumpikin 19.
Jokaisen hurrikaanivahdin lähtökohta kauteen oli perin erilainen. Tuokkolan polvi operoitiin vuodenvaihteessa ja konkari pelasi viime kaudella Klagenfurtissa vain 15 ottelua. Jalka ei ole täysin entisellään vieläkään.

Vehviläisen viime syksy liigassa oli sensaatiomainen, sen jälkeen nähtiin epäonnistuminen nuorten MM-jäillä, väkevä nousu jälleen tammikuussa korkealle tasolle ja sitä seurannut vaisumpi kevät. Yhteen kauteen mahtui poikkeuksellisen paljon.

Kolmikon tuntemattomin, Ruusu, puolestaan lähti viime kauteen Dallasin NHL-varauksena, mutta suurena tuntemattomana. Ensimmäinen kausi miesten peleissä koostui 20 mestisottelusta Akatemian riveissä. Vehviläinen on pelannut sekä 18- että 20-vuotiaiden MM-kisat.

Ruusu puolestaan oli pelannut ennen loppukesän alle 20-vuotiaiden harjoitusmaaotteluita vain "epävirallisempia" 17- 19-vuotiaiden kamppailuja leijonapaidassa.

- Jollakin kaksikolla piti liigaan lähteä ja otettiin Vehviläinen ja Tuokkola siihen. Kumpikin onnistui liigapeleissä ja Ruusu onnistui Akatemiassa ja ajateltiin, että mennään toistaiseksi näin, mutta annetaan myös Ruusulle jossain vaiheessa mahdollisuus, Siekkinen taustoittaa.

Se, että Ruusun liigadebyytti nähtiin viime lauantaina Mikkelissä ja ensimmäinen CHL-ottelu tiistaina Skellefteåssa ei kuitenkaan kuulunut alkuperäiseen suunnitelmaan.

- Veini sairastui lauantaina ja Tuokkola oli pelannut HIFK:ta vastaan. Koettiin, että olkoon nyt sitten Maken paikka tulla sisään liigaympyröihin ja lyötiin hänet suoraan Veinin tilalle, Siekkinen kertoo.

- Pekin piti pelata tiistaina, mutta hän sai maanantaina harjoituksissa tällin. Veini oli edelleen sairaana ja jouduttiin vähän puolikuntoisena ottamaan hänet Skellefteåån mukaan, kun meillä oli vain nuo kolme maalivahtia rekisteröitynä CHL:aa varten, eikä uusia enää voinut rekisteröidä, hän lisää.

Tuokkolan try out umpeutuu marraskuun maajoukkuetauolla. Optio loppukaudesta on JYPin käsissä. Vehviläinen ja Ruusu puolestaan kuuluvat alle 20-vuotiaiden maajoukkuerinkiin. Saattaa olla, että kumpikin on vuodenvaihteessa poissa JYPin vahvuudesta yli kolme viikkoa ikäluokan MM-kisojen vuoksi.

Jos Tuokkolan sopimusta ei jostain syystä jatketa, niin mitäs sitten? Löytyykö Siekkisen hihasta vielä neljäs kortti?

- Heh heh... No, ensinnäkin toivon sydämestäni, että Ruusu ja Vehviläinen valitaan nuorten MM-kisoihin. Tuokkolan sopimuksella en halua lähteä spekuloimaan. En halua miettiäkään sellaista vaihtoehtoa, että Tuokkola tuosta lähtisi, Siekkinen linjaa.

- Vaikka sopimusasiat ovat tietysti seurajohdon asioita, hän huomauttaa.

Tuokkola nimenomaan halusi tulla takaisin Siekkisen valmennukseen, Siekkinen puolestaan nimenomaan halusi hänet nuorten poikien mentoriksi.

- Peki on sen tyylinen kaveri henkisesti, että haluaa näitä jätkiä opettaakin eikä mieti vain omaa peliaikaansa, Siekkinen kehaisee.

Hän sanoo elävänsä maalivahtivalmentajan unelmaa, eikä näe kolmen veskarin ringissä juurikaan uhkakuvia.

- En tiedä mikä voisi olla tässä hommassa parempi tilanne. Tässä on ollut ihan huikea kombinaatio. Kaikki saavat näyttää ja se pelaa, jolla kulkee. Kaikki ovat myös hyväksyneet reilun kilpailutilanteen.

- Sekin on hienoa, että Akatemian myötä pystytään usein takaamaan kaikille kaksi peliä viikossa joko liigassa tai mestiksessä, Siekkinen päättää.