JYP-leiristä lävähti navakka löyly CHL-finaalin alla - "En ymmärrä miksi ne osallistuvat!"

JYPin päävalmentaja Marko Virtanen vastaili median kysymyksiin CHL-pokaalin vierellä maanantai-iltana.

Reilut neljä vuotta sitten, joulukuussa 2013, JYP kävi huuhtomassa kultaa Berliinistä. Se oli viimeinen European Trophyn lopputurnaus. Kun kausi alkoi, hurrikaaniorganisaatio ilmoitti päävalmentaja Marko Virtasen suulla, että tarkoitus on voittaa nykyisen CHL:n esimuoto. Virtanen nosti europelit jopa samalle viivalle kotoisen liigan kanssa.

Moni ihmetteli, joku nyrpisti nenäänsä. Nyt neljäs CHL-kausi kääntyy loppusuoralleen ja JYPillä on edessä sarjan finaali ruotsalaisen jääkiekkoilun viime vuosien tuhkimotarinan Växjön kotiluolassa.

European Trophy on ainoa mestaruus, jonka JYP on Virtasen päävalmentajakaudella voittanut. 49-vuotias seuran entinen kapteeni on eniten JYPin peräsimessä liigaotteluita valmentanut päävalmentaja.

Edellä mainittu kannu ei juuri muualla Suomessa loksauttanut leukoja, mutta JYPille se oli iso yhteisöllinen juttu. Joulukuisessa Berliinin illassa ilakoi parisataa hurrikaanifania ja kaikesta näki, että joukkue arvosti kannattajiensa satsausta.

JYP on CHL:ssakin jonkinlainen kummajainen liigaseurojen joukossa. Osa porukoista suhtautuu europeleihin harjoitusotteluina, osa on enemmän tosissaan. Mutta tuskin kukaan on niin tosissaan kuin JYP. Epäilemättä myös sen vuoksi se pelaa nyt finaalissa.

- Se on aina yllättäen niin, että tämä ei olekaan enää iso juttu niille, jotka putoavat pois, päävalmentaja Virtanen naurahtaa.

- En ymmärrä, miksi ne osallistuvat, jos ei kerran kiinnosta. Kyllä kilpaurheilussa lähdetään aina voittamaan.

Virtasen kommentista on helppo löytää piikki hallitsevan Suomen mestarin Tapparan suuntaan. Kirvesrintojen komentaja Jukka Rautakorpi mankui kesällä siitä, kun pelaajia ei saa patistaa joukkueharjoituksiin ennen elokuuta. Tämä oli Rautakorven mielestä ongelma, kun CHL starttasi jo kuun lopulla.

Kun JYP nakkasi Tapparan ulos europeleistä neljännesvälierissä, totesi Rautakorpi, että "ei tämä ollut meille minkäänlainen tavoite".

- Euroopasta ei juuri tämän kovempia pelejä löydy. Ja kun palkintosummat rupeavat nousemaan aikamoisiksi, niin on kumma, jos ei kiinnosta, Virtanen kummastelee.

CHL:n mestari kuittaa huomenna 300 000 euroa palkintorahaa. Summa nousee asteittain ja viiden vuoden päästä sen on luvattu olevan 765 000 euroa. Se olisi yli kymmenen prosenttia esimerkiksi JYPin vuosibudjetista.

JYPille CHL on kiihoke jo nykyiselläänkin, on koko ajan ollut.

- Me on sanottu heti alusta lähtien suoraan, että tämä on iso juttu meille ja pyritään pärjäämään, Virtanen linjaa.

- Hyvä, odottava fiilinki oli aamutreeneissä ennen lähtöä. Jokainen pelaaja käsittele tilanteen omalla tavallaan, mutta kyllä sen aistii odotus on päällä, Virtanen totesi maanantaina illansuussa hurrikaanipaitojen saavuttua Smålantiin.

Hurrikaanipaitojen pelillinen haaste on valtava. Växjön Vida Arenan kaukalo on maksimilevyinen, 30-metrinen, kun JYP tunnetusti viihtyy paremmin Hippoksen mallisessa 28-metrisessä askissa. Vastassa on hurmioituneen kotiyleisön tukema joukkue, joka johtaa kansallista sarjaan ylivoimaisesti. Växjö Lakers perustettiin vasta 1997 ja se nousi SHL:aan kaudeksi 2011-12. Sarjan mestaruutta se juhli keväällä 2015, viime kaudella Lakers voitti runkosarjan. CHL:ssa sen tie katkesi vuosi sitten välieriin.

Ei pöllömmin näin uudelta tulokkaalta.

- Pelin jatkumo tulee olemaan valtava. Peli jatkuu ja jatkuu, ei tule mitään seisoskeluträppiä, Virtanen tietää.

Tyyli, miten Djurgården pelasi heitä vastaan täällä ja voittivat rankkareilla, oli aika jyppimäinen tyyli.

Lauantaina ensi kerran tällä kaudella JYPille taipunut KalPa on pelitavallisesti "Suomen Växjö". Virtasella on ajatus siitä, mikä voisi olla JYPin esikuva Ruotsissa.

- Tyyli, miten Djurgården pelasi heitä vastaan täällä ja voittivat rankkareilla, oli aika jyppimäinen tyyli, Virtanen velmuilee.

Avaatko vähän?

- En avaa!

Sen verran paljastuu kuitenkin, että JYP lähtee otteluun kahden maalivahdin ja 20 kenttäpelaajan voimin. CHL:ssa kokoonpanoon saa nimetä täydet neljä kentällistä, kun liigassa raja on 19 kenttäpelaajaa.

- Se antaa sellaisen vivahteen, mistä voi olla meille apua.

Jälkimmäisessä välierässä Trinecissä JYPillä oli kokoonpanossa neljä kentällistä, mutta kahdeksasta puolustajasta Alex Lindroos jäi vaille peliaikaa.

Onko nyt tarkoitus peluuttaa kahdeksaa pakkia?

- Se on mahdollista.