JYP on Euroopan ykkönen! – Olkinuoran torjunnat eivät olleet tästä maailmasta

Växjö-JYP 0-2

Ratkaisu: JYP jäi välillä pahasti jalkoihin ensimmäisen 35 minuutin aikana ja 0-0 roikkuminen oli vahvan maalivahtipelin ja puolustustaistelun tulosta. Sitten hörppäsi Viktor Fasth Joonas Nättisen kudin, sen jälkeen taisteli jälleen JYP ja lopulta Janne Kolehmainen iski alivoimalla tyhjiin loppulukemat 2-0 vain 20 sekuntia ennen loppua. Jussi Olkinuoran torjuntatyöskentely (31 koppia) ei ollut tästä maailmasta.

Lähtökohta: SHL:aa hurjalla viidentoista pisteen marginaalilla johtava Växjö lähti otteluun suvereenina suosikkina leveässä kotikaukalossaan. Kotijoukkueella oli mahdollisuus jatkaa ruotsalaisseurojen voittokulkua CHL:ssa, kun kaikki kolme aiempaa titteliä on kirjattu länsinaapurin seurojen nimiin.


1. erä: JYP avasi CHL-finaalin pirteästi ja oli aivan alkuminuutit jopa pelin päällä. Sen jälkeen Växjön vauhtimylly alkoi jauhaa ja monipuolinen hyökkäyspeli tuotti erän mittaan liudan maalipaikkojakin. Jussi Olkinuora torjui kuitenkin kiekon toisensa jälkeen hurrikaanimaalilla ja viisikot pystyivät pitämään Växjön mailat kurissa paluukiekoista.

Viimeisellä kympillä JYP ei juuri pystynyt hyökkäämään, mutta puolusti laadukkaasti. Erän lopulla Mikko Mäenpää sai melko köykäisen kaksiminuuttisen koukkamisesta, mutta JYPin alivoima tappeli kuitenkin 0-0 -numeroissa erätauolle. Mäenpään rangaistusta jäi toiseen erään kärsittäväksi 42 sekuntia.

 
2. erä: Toisessa erässä peli alkoi mennä JYPin kannalta selviytymistaisteluksi sitä selkeämmin, mitä pidemmälle erä eteni. Sekin vähä hyökkäyspeli, jota ensimmäisessä erässä nähtiin, katosi kuvasta kokonaan. Kahdeksan minuutin kohdalla Växjö pääsi kahden miehen ylivoimalle reiluksi minuutiksi Jaakko Jokisen ja Janne Kolehmaisen jäähyjen aikana, mutta ei pystynyt sitä hyödyntämään.

Hurja taistelu ponnautti JYPin siinä määrin takaisin peliin mukaan, että sekin sai omat pakkopelisaumansa. Noah Welchin kakkosen aikana mylly kyllä jauhoi, mutta ilman tulosta. Andrewin Calofin rangaistuksen aikana puolestaan kolisi.

Ennen Växjön rangaistuksia koko erän kylmissään seisoskellut Viktor Fasth hörppäsi Joonas Nättisen suorasta luistelusta lähettämän kudin ja JYP vilisti 1-0 -johtoon erän ensimmäisestä todellisesta maalipaikastaan.

Tämän jälkeen pelin luonne muuttui dramaattisesti ja JYP hallitsi kamppailua erän viimeisen viisiminuuttisen. Toinen maalikaan ei kaukana ollut, kun Fasth pomputteli kiekkoja maalinsa edustalla. 0-1 -numeroista kuitenkin erätauolle.
 
3. erä: Kolmanteen erään Växjö kävi epätoivon vimmalla, mutta ei pystynyt takaa-ajoasemassa enää yhtä laadukkaaseen hyökkäyspeliin kuin ensimmäisen 35 minuutin aikana. Erän puolivälin jälkeen Växjön maalitilannetta tutkittiin videolta, mutta osuma hylättiin, kun Martin Lundberg ajoi päin omalla alueellaan seissyttä Jussi Olkinuoraa.

Hylätyn maalin jälkeen fanaattinen yleisö oli koko ajan tuomariston niskassa, etenkin kun kotijoukueelle tuomittiin kaksiminuuttinen väärästä vaihdosta vajaat viisi minuuttia ennen loppua. Lopulta se sai mitä halusi, kun Nolan Yonkman lähti istumaan vain reilu minuutti ennen loppua.

Lopuksi iski kuitenkin Kolehmainen ja juhli JYP.

Lisää aiheesta

"Olen niin ylpeä" – Näin eteni JYPin matka kohti 300 000 euron voittopottia