JYP-tähti haluaa CHL-pokaalin seuraksi liigamestaruuden - "Kun ei ehditty oikein juhlia"

  • Jarkko Immonen keräsi runkosarjassa 50 tehopistettä ja aloitti lähes 60 prosentin teholla. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kun runkosarja on vihdoin tahkottu ja pudotuspelit ovat ovella, palaisi pelimiehen mieli kaukaloon. Mutta ei auta, vielä vierähtää hetki.

- Onhan tämä puolentoista viikon odotus aika pitkä, mutta onneksi pelit nyt alkavat, JYPin ykkössentteri Jarkko Immonen toteaa keskiviikkona käynnistyvän HIFK-puolivälieräsarjan alla.

Immosen edellisistä pudotuspeleistä SM-liigassa on aikaa yhdeksän vuotta. Hän näkee, että muutoksen tuulet ovat puhaltaneet kotimaan sarjassa.

- Sellainen kuva runkosarjasta jäi, että vain muutama joukkue pelaa enää trapia. Tuntui, että enemmän mentiin päästä päähän kuin yhdeksän vuotta sitten. Peli on lähempänä sitä, mitä Sveitsissä pelataan, tosin Suomessa puolustetaan paremmin, kaksi edellistä kautta Zugia edustanut sentteri arvioi.

Yhdeksän vuoden aikana Immosen palkintokaappiin on ilmestynyt maailmanmestaruus, KHL-mestaruus ja tuoreimpana helmikuinen CHL-mestaruus. Eurokannu maittoi JYPille ja kismittämään jäi ainoastaan se, ettei sitä tohtinut pahemmin juhlistaa kiivaassa pelitahdissa.

- Eihän sitä oikein juhlimaan ehtinyt missään vaiheessa. Hieno muisto, mutta se on tuolla taustalla nyt. Optimaalitilanne olisi tietysti voittaa toinen kannu, niin päästäisiin juhlimaan ne molemmat samalla kertaa, Immonen virnistää.

CHL:ssa JYP oli kerran jos toisenkin melkoisen ahtaassa raossa. Finaalikin oli äityä välillä SHL:n runkosarjan näytöstyyliin voittaneen Växjön pelilliseksi ylikävelyksi, mutta niin vain kannua kohotti JYP.

- CHL osoitti sitä, että pystytään venymään tiukassa paikassa. Välillä oltiin ottavana osapuolena, mutta löydettiin aina keinot voittaa. Tästä on varmasti apua myös liigan pudotuspeleissä, Immonen uskoo.

Optimaalitilanne olisi tietysti voittaa toinen kannu, niin päästäisiin juhlimaan ne molemmat samalla kertaa.

Immonen oli liigan vakioaloittajista selkeästi paras kaavittuaan kiekkoja huimalla 59,5 prosentin varmuudella. 59 ottelussa kertyi 13+37=50 pistettä ja 35-vuotias konkari osoitti olevansa edelleen kansainvälisen tason sentteri. Siitä huolimatta mies itse arvioi tekemisiään välillä hyvinkin kriittisin äänenpainoin, etenkin alkukaudesta.

- No, ihan hyvä fiilis runkosarjasta kuitenkin jäi... Aika nopeastihan se meni loppujen lopuksi, varsinkin joulusta eteen päin, Immonen pyörittelee.

- Vähän meillä oli joukkueenakin sellaista, että mentiin ylös ja alas. Sitä ei saa playoffissa tapahtua, hän lisää.

Usein vaikutti siltä, että keski-iältään liigan vanhin joukkue ei jaksanut ihan joka ilta syttyä pelille.

- En haluaisi uskoa, että se on niin... Ehkä me ajateltiin joissakin peleissä, että meidän pitää hallita kiekkoa ja esittää jotain ihmeitä. Kovemmissa peleissä vaan mentiin ja pelattiin.

JYPin ja puolivälierävastustajansa HIFK:n keskinäiset voimasuhteet ovat ennen sarjan alkua pienoinen mysteeri. Joukkueet kohtasivat tuplapelissä heti runkosarjan alussa, varamiehiselle HIFK:lle osui melkoinen ohipeli joulun jälkeen Hippoksella ja helmikuussa Helsingissä JYP lepuutti lähes koko joukkuetta läheisen CHL-finaalin vuoksi. Hurrikaaniryhmä vei voitot runkosarjassa 3-1 ja pisteet 8-4.

- Runkosarjasta ehkä vähän vaikea vetää mitään johtopäätöksiä, mutta eiköhän tässä tiukka ja tasainen sarja ole luvassa. HIFK on vauhdikas joukkue, toivottavasti tulee rehti ja fyysinen sarja, Immonen sanailee.

En usko, että näissä peleissä juurikaan seisoskellaan trapissa tai oman maalin takana.

Kovassa vauhdissa on pidettävä myös järki mukana, muuten tulee noutaja.

- Avauspelaaminen paineen alta on isossa roolissa. Kumpi siinä paremmin onnistuu, on vahvoilla, Immonen näkee.

- En usko, että näissä peleissä juurikaan seisoskellaan trapissa tai oman maalin takana, hän lisää.

Mutta mikä voisi olla se asia, joka kallistaa tasaisen taisteluparin vaakakupin JYPin suuntaan? Voisiko se olla hurrikaanipaitojen sentterikalusto Immonen, J-P Hytönen, Antti Suomela ja Henri Kanninen, joka on kokonaisuutena sarjan laadukkain?

Hippoksen traktoriorkesterin kapellimestari ei suostu paukuttelemaan henkseleitään.

- Kovia senttereitä on HFK:llakin, Immonen kuittaa.