JYP-vahti väistää paineet, mutta ei kiekkoja - Oletko ykkösvahti, Jussi Olkinuora?

Jussi Olkinuora ei tunnustautunut JYPin ykkösvahdiksi Kiekkoareenan piinapenkissä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lieneekö sitten jotain paineiden karistamista harteilta tai jonkin sortin vedätystä, mutta Jussi Olkinuora ei suostu suurin surminkaan asemoitumaan JYPin ykkösmaalivahdiksi HIFK-puolivälieräsarjan aattona. Ei, vaikka hänelle kirjattiin runkosarjassa 38 pelattua ottelua, kun aisapari Eetu Laurikainen sai tyytyä 24:ään.

Ei, vaikka runkosarjan "isoissa" peleissä hurrikaanipaitojen maalivahtivalinta oli lähes poikkeuksetta Olkinuora.

- Ollaan pelattu koko kausi aika lailla vuorotellen. Peli kerrallaan mennään, 27-vuotias veräjänvartija tiivistää JYPin maalivahtipeluutuksen.

Olkinuora ei putoa ansaan, vaikka hänelle yrittää tarjota perusteeksi CHL:n ratkaisupelejä. Hän torjui puolivälierät, välierät sekä finaalin ja lopulta JYPin mestariksi.

- CHL:aa ei voi rinnastaa liigan kanssa. Peluutukseen liittyi myös pelien rytmittäminen liigan kanssa. Ja aika lailla sama määrähän me CHL:ssakin pelejä pelattiin, Olkinuora väittää pokkana.

Vilkaisu tilastoihin kertoo, että hän huhki JYPin 13 CHL-ottelusta yhdeksän, Laurikainen vain neljä.

Mutta totta kai Olkinuora valmis on, kun kutsu käy. Pelaa mielellään vaikka kaikki pudotuspelit. Melkein kuin vuosi sitten, kun Tappara-kasvatin vastuulla oli 13/15 playoff-ottelua. Pekka Tuokkolalle jäi tuolloin vain kaksi.

Mutta ei, ykkösvahti hän ei ollut silloinkaan.

- Viime kaudellakin mentiin peli kerrallaan ja kaava on varmasti sama tänäkin keväänä, Olkinuora kuittaa.

Kokonaisuus ratkaisee, mutta voittotilasto on tietyssä mielessä ihan järkevä tilasto.

Olkinuoran torjuntaprosentti runkosarjassa oli 90,86 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,30. Niillä ei ole asiaa liigan kärkikymmennikköön. Toisaalta torjuntaprosentin ja päästettyjen maalien keskiarvon tuijottaminen on ennen muuta eurooppalainen tapa. Pohjois-Amerikassa puhutaan enemmän voitetuista otteluista ja voittoprosentista.

Olkinuora oli 21 voitollaan runkosarjan ykkönen yhdessä Ässien Andreas Bernardin kanssa. Voittoprosentti 63,51 riitti nelossijaan Kärppien Veini Vehviläisen ja Jussi Rynnäksen sekä TPS:n Oskari Setäsen vanavedessä.

- En tiedä, mikä sitten on tärkein yksittäinen tilasto. Kokonaisuus ratkaisee, mutta voittotilasto on tietyssä mielessä ihan järkevä tilasto. Tietysti se kertoo joukkueestakin paljon, Olkinuora pyörittelee.

Runkosarja jätti hyvän maun ja nälkää pudotuspeleihin.

- Ihan hyvä kokonaisuus. Viime vuodet on menneet tasaisuutta hakiessa ja se on suurin kehityksen kohde jatkossakin, Olkinuora sanoo.

Lisää aiheesta

JYP-tähti haluaa CHL-pokaalin seuraksi liigamestaruuden - "Kun ei ehditty oikein juhlia"