JYPin kulttihahmo palaa syksyllä pitkältä tauolta - "Hienoa päästä taas rouhimaan"

  • Miika Lahti edusti JYPiä viimeksi keväällä 2016. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto
Säkenöivät tähdet ovat niitä, joilla jääkiekkopeliä myydään, mutta ruohonjuuritason fanille se suosikkipelaaja on usein karhean hiekkapaperiosaston työmies, jonka tempaukset riemastuttavat toisia ja raivostuttavat toisia marraskuun pimeinä iltoina.
 
Miika Lahdelta ne illat jäivät viime kaudella kokematta. Toinen lonkka operoitiin vuosi sitten kesäkuussa ja kolme kuukautta myöhemmin puukon alle joutui toinenkin puoli. Viikko liigakauden käynnistymisen jälkeen tuli tieto, että kausi jää Lahdelta kokonaan pelaamatta.
 
Sopimuskin päättyi keväällä, mutta JYP päätti tarjota monivuotiselle luottohevoselleen jatkoa. Kun edellisestä ottelusta on nyt aikaa vuosi ja kolme kuukautta, sisältää kontrahti marraskuun maajoukkuetaukoon ulottuvan try out -pykälän.
 
Lahdella itsellään ei kuitenkaan ole epäilystäkään siitä, etteikö hän palaisi kaukaloon möyrimään vanhaan malliin. Jos kiekko putoaisi jo huomenna, viimeksi KHL:ssa Kunlun Red Starin riveissä pelannut Lahti olisi valmis. Ainakin melkein.
 
- Pystyisin pelaamaan, mutta ei varmaan jaksaisi kunnolla vielä. Paikat kestäisivät yksittäisiä pelejä, mutta useammat pelit ja peräkkäisinä päivinä pelaaminen on eri juttu. Onneksi tässä on vielä useita kuukausia aikaa rakentaa kuntoa, Lahti toteaa.
 
- En ole lonkkien puolesta huolissani, ne kestävät kyllä.
 
Hallihuhut kertoivat viime kaudella, että lonkkiin on lyöty niin paljon rautaa, että ammattilaisura on ohi ja metallinpaljastimet huutavat lentokentillä, kun Lahtí kävelee portista läpi.
 
- Se on testattu, eivät ne huuda, hän virnistää.
 
Ei mulla ole ollut missään vaiheessa epäilystä, ettenkö pystyisi vielä pelaamaan.
 
Vaikka ura saattoikin olla vaakalaudalla, hämmentäjäsentterin fokus oli koko ajan vain yhdessä asiassa: paluussa kaukaloon. Helmikuussa tuli mittariin vasta 31 vuotta, joten iän puolesta pelivuosia on runsaasti jäljellä.
 
- Isojen operaatioiden kanssa on aina riski, mutta leikkaukset onnistuivat hyvin ja kuntoutus on sujunut koko ajan hyvin. Ei mulla ole ollut missään vaiheessa epäilystä, ettenkö pystyisi vielä pelaamaan, Lahti linjaa.
 
Luistimille hän pääsi ensimmäisen kerran helmikuussa ja ennätti loppukaudesta kiskaista jo yhden täysipainoisen joukkueharjoituksenkin. Jäälle pääsy liki vuoden tauon jälkeen ei ammattimiestä ihmeemmin hetkauttanut.
 
- Koko ajan on mietitty, mitä kannattaa tehdä ja steppi kerrallaan menty sitä kohti, että pääsee vielä pelaamaan. Jää vain tuli sittten jossain vaiheessa mukaan. Totta kai se oli siistiä, mutta enemmän kuitenkin osa kuntoutusprosessia, Lahti selvittää.
 
Tavoitteena on vähän järkevöittää touhua, mutta katsotaan nyt, mitä siitä tulee.
 
Jos Lahden tapa pelata jääkiekkoa onkin vastustajan hermoja raastava, se on myös omaa kroppaa rajusti koetteleva. Lonkkaongelmien juurisyy on osin pelityylissä.
 
- Se on rakenteellinen ja rasituspohjainenkin juttu. Kilometrit ja pelityyli alkoivat näkyä, Lahti myöntää.
 
Mutta "Rami" tuskin muuksi muuttuu. Tapana on ollut tunkea satakiloinen kroppa vähän joka väliin ja osumia Konneveden karvanaama ottaa taatusti myös jatkossa, jos kohta antaakin niitä.
 
- Niin... Vaikea omaa pelaamistaan on muuttaa. Luistelua ja muutamia muita juttuja on mietitty, mitä voisi tehdä toisin, että säästäisi kroppaansa. Tavoitteena on vähän järkevöittää touhua, mutta katsotaan nyt, mitä siitä tulee, Lahti tuumaa.
 
JYP-fanit ovat olleet kulttipelaajansa tukena pitkin matkaa. Moni odottaa vesi kielellä, mitä kaikkea "mukavaa" numero 28 kauden mittaan keksii.
 
- Paljon on tullut kannustusta ja on kiva kuulla, että porukka odottaa mua kaukaloon. Hienoa päästä taas rouhimaan, Lahti myhäilee.