Jyskeelle sarjanousu vuoden viiveellä – "Kaksi on aina enemmän kuin yksi"

Feran hankkima ykköspesispaikka siirtyy yhteistyösopimuksella Laitilan Jyskeelle.

Fera teki tänä syksynä sen, mihin Laitilan Jyske ei vuotta aiemmin pystynyt. Molempien suomensarjajoukkueet lopettivat kautensa nousukarsintoihin.

Jyskeen nuoren joukkueen taival pysähtyi syksyllä 2020 Kirittärien kakkosjoukkueeseen. Fera puolestaan raivasi Ykkössarjan portit auki ja livahti niistä sisään tänä syksynä.

Naisten Ykköspesistä ei kuitenkaan ensi kaudella pelata Raumalla vaan Laitilassa. Fera ja Jyske ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, johon kuuluu ykköspesispaikan siirto Laitilaan.

– Molempien seurojen pelaajapolulle on tärkeää, että saamme molempien lahjakkaille pelaajille ykköspesispelejä, Feran valmennuspäällikkö ja superpesisjoukkueen pelinjohtaja Erno Tuomainen valottaa.

Pelit Laitilassa Jyskeen nimellä

Yhteistyökuvion pohja valettiin jo vuosi sitten, kun Jyske taisteli nousukarsinnoissa. Sopimus jäi kuitenkin vain hautumaan, koska sarjanousua ei tullut.

Tänä vuonna ajatus puhallettiin henkiin saman tien, kun Feran nousu oli varmistunut. Seurat lähettivät Pesäpalloliitolle anomuksen sarjapaikan siirrosta, ja liitosta näytettiin maanantaina hakemukselle vihreää valoa.

Sarjapaikka siirtyy Jyskeen nimelle, ja pelit pelataan Laitilassa.

– Aika haastavaa olisi meidän seurallemme ollut pyörittää joukkuetta sekä Superpesiksessä että Ykköspesiksessä, Tuomainen myöntää.

– Kaksi on aina enemmän kuin yksi niin pelillisellä puolella kuin myös taloudellisesti, Jyskeen pesäpallojaoston puheenjohtaja Sami Mäki painottaa.

Molemmat pitävät omat B-tyttönsä

Ykköspesisjoukkue on tarkoitus rakentaa molempien seurojen pelaajista. Tuomainen laskee, että Rauman suunnasta Laitilaan lähtee pelaajia, jotka eivät mahdu pelaamaan superpesisjoukkueeseen ja ovat kasvaneet yli-ikäisiksi B-tytöistä.

Yhteistyö saattaa tasoittaa Jyskeen pelaajien tietä Feran superpesisryhmään, mutta se ei kuitenkaan ole sopimuksen perimmäinen tarkoitus.

– Yhteisen ykköspesisjoukkueen tavoite on saada mahdollisimman moni pysymään lajin parissa. Ajatus on, että paljollisimman paljon pelaajat olisivat omissa B- ja C-junnujoukkueissaan, Tuomainen toteaa.

Molemmat seurat laittavat myös ensi kesänä joukkueet tyttöjen Superpesikseen.

– Siihen kikkailuun ei lähdetä, että tehtäisiin toiseen seuraan kovat B-juniorit, Tuomainen painottaa.

Feralla silti kolme naisten joukkuetta

Kovat B-juniorit Feralla toki on todistetusti jo valmiiksi. Raumalaiset on nähty viidesti peräkkäin finaaleissa, ja 2019 ja 2021 pelit päättyivät kultajuhliin.

Tuorein mestaruus nosti Feran yksin sarjan mitalitilaston kärkeen.

Näillä näkymin Feran pyörittää myös ensi kesänä kolmea naisten joukkuetta. Superpesisryhmän lisäksi jalkeille on tarkoitus saada ryhmät suomensarjaan ja maakuntasarjaan.

– Tärkeää on se, että saadaan nuorille pelaajille riittävän kovia pelejä. Lähiseurojen pitää pystyä auttamaan toisiaan, Tuomainen näkee.

Kakkosjoukkue ei voisi nousta

Sarjapaikan siirto Laitilaan saattaa tuoda lisää kovia pelejä syksylle, sillä superpesisseurojen kakkosjoukkueet eivät saa pelata nousukarsintapelejä.

– En sano, että Laitilan pitäisi nousta, mutta junioreille on nimenomaan tärkeä pelata kovia pelejä, Tuomainen painottaa.

– Ja pelaajille on varmasti mukavampi pelata jonkun seuran ykkösjoukkueessa kuin kakkosjoukkueessa.

Tulevalla kaudella naisten Ykköspesis pelataan kahdessa maantieteellisesti jaetussa lohkossa. Joukkueet pelaavat oman lohkon sisällä kaksinkertaisen sarjan ja kohtaavat toisen lohkon joukkueet kertaalleen.

Sarjan finaalien voittaja nousee Superpesikseen kaudelle 2023 ja häviäjä jatkaa superpesiskarsintaan.

– Tarkoitus ei ole, että tämä joukkue kokoontuisi vain peleihin, vaan molemmista seuroista on tarkoitus ottaa valmennusta mukaan ja pitää yhteisiä leiriviikonloppuja, Tuomainen kertoo.

– Näen, että tällä kuviolla meidän on mahdollista saada vähän valmiimpia pelaajia superpesisjoukkueen rinkiin. Siihen ainakin pitää pyrkiä, että siihen nousisi joka vuosi yksi tai kaksi pelaajaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut