Kääntyikö idän huippusarja mestarimaalivahdin liian löysiin remmeihin? "Toivottavasti eivät saa spekuloinnista palkkaa"

Washington Capitalsin Aleksander Ovetshkin viimeisteli voittomaalin Pittsburgh Penguinsin Matt Murrayn taakse. Kuva: Jeanine Leech/Icon Sportswire

Usein puhutaan, että marginaalit ovat pelissä pieniä. Joskus ne ovat niin pieniä, ettei marginaaliin mahdu edes yhtä kirjainta. 

Washington Capitalsin puolustaja Matt Niskanen tasoitti ottelun Pittsburgh Penguinsia vastaan 3–3:een siniviivalaukauksella. Maali oli varsinkin merkittävä, sillä Capitals voitti lopulta 4–3. Washington johtaa nyt sarjaa 2-1. 

NHL On The Fly -ohjelman asiantuntijat Kevin Weekes ja Dave Reid heittivät ilmoille, että tasoitusosuma johtui ainakin osittain maalivahti Matt Murrayn patjoista, jotka on sidottu löysästi remmeillä kiinni. Suoja ikään kuin pyörähtää jalassa ja kiekko livahtaa maaliin.

Urallaan sata NHL-ottelua pelannut Fredrik Norrena ostaa ainakin osittain ajatuksen.

– Kiekko pyörii vähän ja osuu suojan yläreunaan. Silloin tapahtuu joskus niin, että kiekko vaan pyörähtää yli eikä ohjaudu kulmaan. Patja antaa periksi ja samalla jalka kääntyy. Loppuasennossa Murrayllä on vain terän kantaosa jäässä, TPS-valmentaja sanoo.

Pitäisi olla Ylösen Urpon hanska.

– Laukaus on juuri hankalasti grogilasinkorkuinen, niin kuin kansankielellä sanotaan. Kutia on vaikea ottaa hanskalla. Jos veto olisi tullut vähän kauempaa tai hiljempaa, Murray olisi saattanut saada räpylän väliin.

– Tai sitten pitäisi olla Ylösen Urpon hanska. Upi heitti aina, että hänen hanskallaan pystyi torjumaan jääkutejakin, Norrena keventää.

Hän muistuttaa, että muutkin nykymaalivahdit pitävät patjoja löysästi kiinni.

– Ennen vanhaat patjat olivat ylikireästi kiinni. Kun ne ovat löysällä, patjat saa v-asennossa kokonaan jäähän ja maalivahti pystyy liukumaan, Norrena kertoo.

Patjat voisi toki vetää kireälle, mutta sitten pitäisi siirtyä vanhanaikaiseen pystytyyliin. Ja sitten kiekot alkaisivat sujahdella alakulmiin.

Pakin maali, niin kuin aina.

HIFK:ssa viime kaudella pelannut Niklas Bäckström (413 NHL-ottelua) ei usko, että kiekko meni sisään löysästi kiinni olleiden patjojen takia.

– Kiekko näytti osuvan patjan reunaan. Pakin maali, niin kuin aina, Bäckström heittää.

Yhtä epäilevällä kannalla on Arizona Coyotesin ykkösmaalivahti Antti Raanta.

– Tuohon on aika paha sanoa, että olisiko se auttanut, jos patjat olisivat olleet kireämmällä. Harvalla veskarilla ne kuitenkaan ovat kireällä tuolta nilkan kohdalta, Raanta sanoi.

Toivottavasti eivät saa palkkaa siitä spekuloinnista.

Terävin kommentti löytyy usein maalivahtivalmentaja Ari Moisaselta, joka voitti hiljattain KHL:n mestaruuden Ak Bars Kazanissa. Eikä hän petä tälläkään kertaa.

– No voi hyvää päivää! Toivottavasti eivät saa palkkaa siitä spekuloinnista. Kyllä se menee maaliin, koska hän yrittää pysäyttää puoli metriä ohi menevän kiekon, eivätkä raajat riitä enää, ”Mose” tykittää.

Norrena heittää, että maalivahdin paras ominaisuus tällaisessa tilanteessa on lyhyt muisti. Jos maalia alkaa miettiä, menee taakse toinen. Ja kolmas.

Joka tapauksessa Murray ei ollut parhaimmillaan. Kaksi Stanley Cupia voittanut Murray sai rajua kritiikkiä toisen kierroksen osaottelun otteistaan. Hän torjui vain 18 kutia, ja torjuntaprosentiksi jäi vaatimaton 81,8.

Sosiaalinen media räjähti kommentteihin varsinkin Aleksandr Ovetshkinin tekemästä voittomaalista vain 1.07 ennen varsinaisen peliajan loppua. Murrayn hanskakäsi on saanut muutenkin rajua kritiikkiä.

Vaikka patjan remmit olisivat löysällä, yläkerran remmit pitää olla näissä peleissä kireällä.