Kahdeksan miljoonan raja meni taas rikki - ravintolatoiminnan laajentuminen kasvatti Lukon liikevaihtoa

Aiemmin Lukko on yltänyt kahdeksan miljoonan euron liikevaihtoon kolmella välieräkaudella.

Rauman Lukko Oy pystyi palauttamaan liikevaihtonsa yli kahdeksaan miljoonaan euroon. Tilikaudella 2018 Lukon liikevaihto oli 8,092 miljoonaa euroa, mikä tarkoitti 11,7 prosentin kasvua.

Edellisen kerran Lukon liikevaihto ylitti kahdeksan miljoonan euron rajan vuonna 2015.

Kasvun taustalla olivat ravintolatoiminnan laajentuminen sekä yksi Raumalla pelattu Liigan pudotuspeliottelu. Vuotta aiemmin Lukko jäi kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

Ravintola Tifosi puolestaan avattiin viime huhtikuussa.

– Me olimme budjetoineet, että pelaisimme enemmän playoff-pelejä. Sen takia jouduimme olemaan aika tiukoilla rahankäytön suhteen loppuvuoden ajan, Lukon toimitusjohtaja Timo Rajala avaa.

Kahdeksan miljoonaa ennen rikki välieräkausilla

Yhden Raumalla pelatun pudotuspeliottelun arvo on noin 100 000–150 000 euroa.

Kahdeksan miljoonan liikevaihtoon Lukko on pystynyt kolmesti aiemmin eli 2013, 2014 ja 2015. Jokaisena keväänä Lukon liigajoukkue pelasi välierissä.

Kauden 2017–18 kilpailulliset tavoitteet eivät täyttyneet, ja Lukon loppusijoitus oli yhdeksäs.

– Niistä lähtökohdista, joista lähdimme loppuvuoteen kun viimeinen playoff-peli oli pelattu, onnistuimme mielestäni aika hyvin, Rajala toteaa.

Lukko Oy:n tilikausi tuotti 1,075 miljoonaa euroa tappiota, mikä on noin 109 000 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.Konserniavustuksen jälkeen tilikauden tappioksi kirjattiin 5 381 euroa.

– Totta kai me yritämme koko ajan parantaa, sillä tarkoitus on kasvaa. Yritämme olla omavaraisempia siinä mielessä, että konserniavustusta tarvittaisiin vähemmän, Rajala toteaa.

Konserniavustusta ei enää pudoteta

Lukon rahoituskuviot poikkeavat muista liigaseuroista, mikä aiheuttaa joskus ihmetystä ja irvailuakin. Koko kuvion ydin on konsernitason Contineo Oy, jonka pääomistaja on 66 prosentin osuudella Raumalaiskiekkoilun Tuki ry.

Omistuspohjassa ovat mukana myös Lukko-säätiö neljänneksen osuudella ja Rauman Lukko ry yhdeksän prosentin siivulla.Rauman Lukko Oy, RTK-Palvelu Oy ja RTK-Henkilöstöpalvelu Oy ovat organisaatiomallissa samalla viivalla.

– Konserniavustus on yksi tapa hoitaa asia. Se on sataprosenttisen viisas ja laillinen, Lukon puheenjohtaja Ari Salmi huomauttaa.

Muutama vuosi sitten Lukko teki strategisen linjauksen, jonka mukaan konserniavustusta piti pudottaa vuosittain 100 000 euroa vuoteen 2018 saakka. Sen mukaan menneen tilikauden maksimaalinen konserniavustus olisi ollut 1,1 miljoonaa euroa.

Nyt ajatuksesta on luovuttu.

– Ei konserniavustusta voi budjetoida. Jos me pelaisimme pudotuspelit loppuun asti ja saisimme vielä Liigan palkintorahat, ei konserniavustusta tarvittaisi lainkaan, Salmi painottaa.

– Urheilumenestys vaikuttaa tässä kaikkeen niin voimakkaasti. Jos se on huonoa, myös fanituotemyynti floppaa. Harvalla ihan puhdas jääkiekko tuottaa voittoa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut