Kahden lajin taitajat

Innostuin sattumoisin selaamaan Timo ”Petunisä” Nummelinin elämäkerrallista ”Elämäni pelikentät” -kirjaa. Pysähdyin jälleen kerran hymyilemään sivun 60 valokuvalle, jossa risupartainen jalkapalloilija keuhkoaa suu ammoisan avonaisena erotuomarille. ”Tuomari oli vihellyksensä jälkeen hetkellisessä hengenvaarassa”, kuuluu pelitoveri Heikki Suhosen teksti kuvalle.

Juttuni aihe ei kuitenkaan ole väkivalta, siitä Timo Nummelinia ei tunnettu, vaan kyky pelata useampia pallopelejä huipulla, siitä Numppa tunnettiin. Nummelin on edelleenkin ainoa suomalainen, joka on valittu valtakunnan parhaaksi sekä jääkiekossa että jalkapallossa. Vuoden jalkapalloilija Nummelin oli vuonna 1968 ja vuoden jääkiekkoilija puolestaan 1981.

Sitten Timo Nummelinin pelivuosien on vain yhdellä miehellä eli lahtelaisella Kari Elorannalla ollut potentiaalia tuplatittelin uusimiseen. Hänen kohdallaan ongelmana oli talven työpaikka eli NHL. Se ei yksinkertaisesti antanut myöten jalkapalloon panostamiseen.

Raumalaisista jääkiekkosuuruuksista kahden lajin taitajana nousee ensimmäisenä mieleen Teppo Rastio, joka pelasi kakkoslajissaan jalkapallossa jopa Suomen maajoukkueessa. Maajoukkuemies hän oli myös kolmoslajissaan eli maahockeyssa. Rastion jälkeisen ajan huippukiekkoilijoista Jari Torkki olisi saattanut tehdä hienon uran myös jalkapallossa, mikäli olisi siihen lajiin päättänyt panostaa. Toke osoitti aikanaan Rauman Pallon nuorissa, että yhden suunnan käärmeharhautus toimii myös nurmikolla.

Nykypäivän jääkiekkoilijoista on turha kahden lajin taitajia hakea, sillä intensiivinen yhteen lajiin panostaminen jo juniori-iässä ei yksinkertaisesti anna mahdollisuutta edes muiden lajien treeneissä käymiseen. Monipuolisen palloilukokemuksen antaman lisäarvon ymmärtäviä valmentajia junioritasolta varmasti vielä löytyisi, mutta lätkäharjoittelun ympärivuotisuus estää käytännössä hypyt aidan ylitse toisen lajin pariin.

Tiesittekö muuten, että Lukon nykyisestä liigajoukkueesta löytyy mies, joka voi ylpeillä jääkiekon lisäksi myös jonkin toisen lajin pääsarjaotteluilla? Moinen tilastokummajainen on Olli Sipiläinen, joka pelasi aikanaan Superpesistä Imatran Palloveikkojen riveissä. Sipiläinen on piristävä poikkeus nykypäivän pelaajistossa sikälikin, että häneltä löytyy myös siviilikoulutus. Miehen taistelupainotteista pelityyliä seuratessa ei välttämättä ihan heti uskoisi, että prosessi- ja ympäristötekniikan insinöörihän se siinä tapetoi kaukalonlaitaa vastustajalla.