Kaikista ei tule selänteitä

Soitto huolestuneelta vanhemmalta palautti mieleen parinkymmenen vuoden takaisen tapaamisen Jääkiekkoliiton Nuori Suomi -päällikkönä toimineen Eero Lehden kanssa. Kysymys ei siis ole eduskunnan rikkaimmasta kellokkaasta, vaan sydämestään suomalaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista saarnanneesta saman nimisestä miehestä.

Raumalla hamalla 1990-luvulla vieraillut Lehti painotti, että kaikista ei voi tulla Teemu Selännettä eli todellista maailman superluokan jääkiekkotähteä. Hänen mukaansa siihen päätyy vain yksi miljoonasta, jos niinkään moni. SM-liigatason pelaajaksi pääsee puolestaan vain yksi tuhannesta. Välillä tai oikeastaan ihan liiankin usein tuntuu siltä, että jääkiekkonuorten vanhemmat eivät ole tätä ymmärtäneet tai sitten he eivät yksinkertaisesti halua ymmärtää.

Paljastin yhteyttä ottaneelle vanhemmalle keskustelleeni samasta asiasta sattumoisin vain pari viikkoa sitten takavuosien maalivahtisuuruuden Kari Takon kanssa. Takko oli omalla urallaan yksi viidestäkymmenestätuhannesta ei hän pystyi tekemään oikein uran NHL-liigassa.

”Vanhempien halu on tullut liian isoksi, se on hämärtänyt lasten edun. Miten nämä nykypäivän vanhemmat saisi tajuamaan, että vain yksi poika tuhannesta nousee SM-liigaan ja teemuselänteitä syntyy vain yksi vuosisadassa, jos silloinkaan. Ei varmaan mitenkään, koko maailma on mennyt ihan liian bisnesorientoituneeksi, jotta se onnistuisi”, jääkiekkoleijona numero 179 ilmoitti.

On luonnollisesti oikein, että vanhemmat panostavat lastensa harrastukseen, mutta Takon tavalla harrastamisen pitää edetä lapsen omilla ehdoilla. En edes väitä olevani muita parempi ihminen, mutta kahden lapsen isänä tajusin jo varhaisessa vaiheessa, että kumpikaan heistä ei voi toteuttaa niitä unelmia, joita en itse pystynyt toteuttamaan.

En tiedä, mitä Eero Lehti tekee tänään, en edes sitä, onko mies ylipäätään hengissä. Mutta sen tiedän, että jos minä olisin Rauman Lukko ry:n toiminnanjohtaja Jari Neuvonen, valmennuspäällikkö Sami Lehtinen tai puheenjohtaja Mikko Kosonen, yrittäisin saada Lehden vieraaksi Raumalle vaikka seuran kustantamana. Ja pitäisin huolen, että mahdollisimman moni vanhempi pääsee sanaa kuulemaan. Minusta jokainen isä ja äiti olisi sen velkaa lapsilleen.