Kaikkien aikojen kenties paras jalkapalloilija on kuollut

Pele esitteli taitojaan thaimaalaispojille Bangkokissa joulukuussa 1974. Kuva: Lehtikuva

On makuasia, kuka on kaikkien aikojen paras jalkapalloilija, mutta lukemattomilla listoilla suurimmaksi nousee Edson Arantes do Nascimento eli Pele.

Pele kuoli 29. joulukuuta 82-vuotiaana. Hänen kuolemastaan uutisoi muun muassa uutistoimisto AP. Pelen kuoleman vahvisti pelaajan agentti Joe Fraga.

Pele oli häikäisevä hyökkääjä ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja, jonka taituruutta muistellaan lämmöllä ja kaiholla. Terveyshuolet olivat vaivanneet Peleä jo pitkään, ja lopulta monet vaivat vei legendasta voiton.

Pele joutui sairaalahoitoon marraskuun lopussa. Paksusuolen syöpä oli leikattu viime vuonna, jonka jälkeen sitä oli hoidettu lääkkein. Pele oli sairaalahoidossa Sao Paulossa munuais- ja sydänvaivojen vuoksi.

Brasilialainen Pele syntyi Tres Coracoesissa Minas Geraisin osavaltiossa köyhään perheeseen 23. lokakuuta 1940. Nimensä hän sai yhdysvaltalaisen keksijän Thomas Edisonin mukaan.
Nimeen kietoutuu erikoinen tarina, sillä elämäkertojen mukaan Pelen syntymätodistuksessa lukee virheellisesti Edison, vaikka siellä pitäisi olla Edson.

Pele nousi esille jo teininä

Pelen isä oli jalkapalloilija, joten laji tuli Pelelle tutuksi jo pikkupoikana. Harvassa tosin muutoinkaan ovat brasilialaisnassikat, jotka eivät jalkapalloon koskisi. Perhe muutti Sao Paulon osavaltiossa sijaitsevaan Bauruun, ja Pele otti ensiaskeleitaan pelaajana.

Teini-ikäisenä Pele liittyi Santokseen, jossa hän nousi nopeasti maineeseen ja loi monumentaalisen uran. Pele edusti seuraa 1956–1974 ja teki valtavasti maaleja.

Uransa päätösvuodet Pele edusti New York Cosmosta, joka oli haalinut brasilialaistähden lisäksi muun muassa Franz Beckenbauerin joukkueeseensa.

Pele jätti jäähyväiset pelikentille näytösottelussa Santosta vastaan loppuunmyydyllä Giants-stadionilla East Rutherfordissa 1. lokakuuta 1977. Muhammad Ali ja useat muut tähdet seurasivat katsomossa, kun Pele laukoi uransa viimeisessä kamppailussa komean vapaapotkumaalin.

Eri lähteet antavat hieman eri tietoja Pelen urallaan tekemien maalien määrästä. Yleensä luvuksi on esitetty 1 283 tai 1 281. Guinnessin mukaan maalimäärä on 1 279.

Pele on edelleen ainoa miesten kolminkertainen maailmanmestari. Mestaruudet tulivat vuosien 1958, 1962 ja 1970 MM-kisoissa.

Pelen ajan Brasilian maajoukkueesta käytetään usein termiä jogo bonito (kaunis peli), jolla viitataan luovuuteen, näyttävyyteen ja henkilökohtaiseen taitoon. Pele, Garrincha ja monet muut brasilialaistähdet olivat jogo boniton ruumiillistumia.
Mukana politiikassa ja liike-elämässä

Pelaajauransa jälkeen Pele nähtiin muun muassa Unescon hyväntahdonlähettiläänä, useissa elokuvissa ja erilaisissa bisneshankkeissa. Vuosina 1995–1998 hän työskenteli Brasilian urheiluministerinä.

Läpi elämänsä Pele oli jalkapallon sanansaattaja, vaikka valmentajaksi hän ei siirtynyt. Hänen julkisia esiintymisiään luonnehti tahdikkuus.

Pele oli elämänsä aikana naimisissa kolmesti, ja hänellä oli seitsemän lasta.

Tapio Keskitalo, STT