Kaikkien aikojen tehokkain ulkomaalainen palasi Lukkoon

Lauantain ottelu jäi ”kolmen iloisen rosvon” viimeiseksi Lukossa. Sunnuntaina tuli uutinen NHL:n alkamisesta.

”Kasper, Jesper ja Joonatan” kävivät heti hakemassa pelivehkeensä Lukon kopista ja suuntasivat vakituisille työpaikoilleen: Frans Nielsen New Yorkiin, Mikkel Bödker Phoenixiin ja Philip Lapsen Dallasiin.

Pelicans-matsi oli komea lopetus tanskalaiselta NHL-kolmikolta. Bödker oli mukana kaikissa maaleissa ja nousi SM-liigan maalipörssin ykköseksi. Nielsen pelasi erinomaisen ottelun ja iski voittomaalin alivoimalla. Larsen urakoi pakiston liiderinä.

Päävalmentaja Risto Dufva myönsi joulun alla, että hän on antanut tanskalaisten pelata juuri niin kuin haluavat ja mihin he ovat NHL:ssä tottuneet. Tuo linjaus ei välttämättä ollut helppo RD:lle, joka tunnetaan kurinalaisen viisikkopelin nimeen vannomisesta. Mutta oikea se ilman muuta oli.

Lukko aloitti kauden huonosti ja otti ensimmäisen voittonsa vasta seitsemännessä ottelussa. Siinä tanskalaiset eivät vielä pelanneet. Kuitenkin NHL-kolmikon ilmestyminen Äijänsuolle oli kiistatta käännekohta Lukon kaudessa.

”Ei kolme miestä pelejä voita”

Marras-tammikuussa Lukko on voittanut 11 ja hävinnyt 7 ottelua. Sillä tahdilla pystyisi nousemaan kuuden sakkiin ja varmistamaan paikan pudotuspeleissä.

– Tanskalaiset tulivat sopivaan kohtaan ja saivat muutkin nostamaan tasoaan. Koko joukkuehan siellä pelaa, ei kolme miestä yksin pelejä voita, sanoo Lukon hyökkääjä

Kimmo Koskenkorva

.

– Olen nähnyt paljon pelaajia. Tämä kolmikko menee ihan kärkipäähän. Onnistuivat uskomattoman hyvin ja olivat ennen kaikkea hienoja tyyppejä, kehuu Koskenkova, 34-vuotias kokenut pelimies.

Iso hatunnosto kolmikolle. Kirjoititte nimenne Lukon historiaan. Teidät tullaan mainitsemaan aina, kun mietitään kaikkien aikojen parhaita ulkomaalaisvahvistuksia Raumalla. Eikä se ole ihan vähän se.

Samoissa spekulaatioissa esille nousee aina myös Josef Strakan nimi. Tsekkisentteri on yksi Lukon historian komeimmista kaappauksista. Hän pelasi 28-vuotiaaksi kotimaansa Tsekin liigassa. Hän takoi siellä paljon pisteitä, mutta ulkomaille muutto on aina pieni arvoitus.

Juoksu ei


Strakalle maita

Nappikausi Lukossa oli pieni yllätys, sillä hyökkääjällä oli alla nihkeä kausi Sparta Prahassa. Eikä hän Raumalle saavuttuaan näyttänyt huippu-urheilijalta.

– Melkein kaikki liigakiekkoilijat juoksevat 3000 metrin testin tahtoessaan 12 minuuttiin ja joku Janne Niskala 10 minuuttiinkin. Straka taapersi 15 minuuttia ja 17 sekuntia. Maaliin päästyään hän tokaisin, ettei koskaan enää juokse näin pitkää matkaa, muisteli Lukon joukkueenjohtaja Mika Kuosmanen Toisen mestaruuden metsästys -kirjassa.

Pelata Straka kyllä jaksoi. Ei hän raketti luistimilla ollut, mutta taituroi kaudella 2006-2007 60 pistettä Lukolle. Se on ulkomaalaisten yhden kauden ennätys Raumalla. SM-liigan pistepörssin voitto jäi pinnan päähän.

Kuumaa kamaa Venäjän KHL:ssä

– Muistan Strakan hyvin vastustajana. Eihän semmoista miestä voi unohtaa! Huikea pelimies ja tuskin paljon huonompi nytkään, sanoo Koskenkorva, joka kyseisellä kaudella oli SaiPan kapteeni.

Lukko latoi pöytään, minkä pystyi, mutta Strakan agentti ilmoitti kohteliaasti ”ei”. Venäjän KHL:ssä pistesepälle maksetaan paljon enemmän.

– Olemme pitäneet Strakaa silmällä, mutta hän on niin kuumaa kamaa Venäjällä, että meidän rahamme eivät riitä mihinkään, sanoi Lukon pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalo kaksi vuotta sitten.

Straka teki KHL:ssä 235 ottelussa 147 pinnaa. Severstalissa hän oli neljänä kautena aina joukkueen kolmen parhaan pistemiehen joukossa. Niin myös viime talvena ennen siirtoa Kazaniin, jossa pelasi Petri Vehasen joukkuekaverina.

Lisää kokemusta


ja elopainoa

Tällä kaudella Jekaterinburgissa Straka, 34, oli totuttua tehottomampi. Joukkue Avtomobilist on KHL:n huonoin.

Ja nyt hän on täällä taas. Straka teki comebackinsa Lukkoon eilen Kuopiossa. Hän aloitti kakkossentterinä laitureinaan polkukoneet Koskenkorva ja Janne Keränen.

Kiekkokansa on pannut merkille, että tilastoihin Strakalle on merkitty elopainoa toistakymmentä kiloa enemmän kuin Lukon vuosina. Se herättää tiettyjä epäilyksiä, koska SM-liigaa pidetään luistelupainotteisena sarjana.

Lehtemme lähti painoon ennen KalPa-matsia. Ennakkoon tuntui - parin yön nukkumisen jälkeen - siltä, että tämä kortti kannattaa katsoa.

Strakan taidot tiedetään ja miehen tavatkin tunnetaan. Lukossa riittää kyllä luisteluvoimaa. Pulaa on ollut oivalluksista ja maalintekijöistä.

Strakasta lisää:


www.kiekkoareena.fi

Seuraava kotimatsi


la 12.1. klo 17 Lukko-HIFK